8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialGrupare din domeniul petrolier, destructurată. Prejudiciul, peste 14 mil. de euro

Grupare din domeniul petrolier, destructurată. Prejudiciul, peste 14 mil. de euro

Procurorii DIICOT au destructurat o grupare care acţiona în domeniul petrolier, după ce anchetatorii au stabilit că membrii acesteia au spălat bani şi au făcut evaziune fiscală, fapt ce a prejudiciat statul cu peste 14 milioane de euro.

"Membrii grupării acţionau sistematic prin realizarea de achiziții intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania, Ungaria, cu beneficiari societăți comerciale controlate în fapt tot de aceștia de pe teritoriul Bulgariei și Ciprului, deși mărfurile au fost păstrate pe teritoriul României și comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate în fapt de membrii aceleiași grupări infracționale", au subliniat anchetatorii.

Procurorii au suspiciuni că membrii grupării, în perioada 1 octombrie 2012 – 31 august 2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracțional organizat pentru a comite infracțiuni de spălare de bani și de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse accizabile reprezentate de motorină Euro5 obținută din uleiuri minerale.

"La același grup infracțional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparența transportului produselor accizabile în cadrul unei livrări intracomunitare, fără ca mărfurile să părăsească în fapt teritoriul României, membrii grupării fiind sprijiniți de mai multe persoane", au transmis anchetatorii.

Potrivit DIICOT, după ce se crea, prin intermediul unor firme din România, aparenţa originii legale a motorinei Euro5 cu acciza plătită şi cu taxa pe valoare adăugată deductibilă creată, produsele petroliere erau livrate beneficiarilor finali din România.

"Totodată se reţine că membrii grupării, în perioada menţionată, au dobândit sume de bani reprezentând TVA-ul (TVA deductibil creat artificial prin operațiunile fictive înregistrate în contabilitate) și acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infracțiunea de evaziune fiscală, aceste sume de bani fiind retrase de membrii grupării în numerar sau prin alte plăți efectuate către societăți comerciale controlate tot de aceștia, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de infracțiuni. Subsecvent, aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracțional, fie au fost păstrate de aceștia", a precizat DIICOT.

Gruparea ar fi reuşit, astfel, să se sustragă de la plata accizei aferente cantităților de motorină Euro5 comercializate prin intermediul mai multor societăţi comerciale din România. Conform procurorilor, deși pentru aceste cantități nu a fost plătită acciza aferentă la bugetul statului, motorina a ajuns să fie consumată pe teritoriul României.

În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 25 de percheziţii în Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi Ilfov.

În urma acţiunii, nouă persoane au fost reţinute, urmând să fie solicitată instanţei arestarea preventivă a acestora.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă