Grigore Cartianu, publicist comentator la România liberă

de Rl online , 26 august 2016 - stire actualizata la ora 08:20, 26 august 2016
Grigore Cartianu, publicist comentator la România liberă

Cunoscutul jurnalist Grigore Cartianu s-a alăturat echipei România liberă, ca publicist-comentator, iar vineri puteți citi primul său comentariu scris pentru cotidianul nostru. 

Grigore Cartianu (47 de ani) și-a început cariera de ziarist cu exact 25 de ani în urmă, în august 1991, pe când era student. A debutat ca reporter la săptămânalul Expres Magazin, în echipa lui Ion Cristoiu.

A participat la “nașterea” a două ziare: Evenimentul zilei (în 1992) și ProSport (1997). A contribuit la relansarea câtorva cotidiene naționale: Jurnalul Național (2002), Evenimentul zilei (2005), Adevărul (2008).

A condus, ca redactor-șef, prim redactor-șef adjunct sau director editorial, redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei, Jurnalul Național). A semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești.

Este o apariţie frecventă în emisiuni TV. De patru ani realizează, seară de seară, emisiunea Cronica de noapte, la Nașul TV.

Serialul său despre Revoluţia română a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.

Fire iscoditoare, Grigore Cartianu şi-a satisfăcut stagiul militar într-o unitate de paraşutism (Buzău, 1987–1988). Este absolvent al Facultăţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (1993).

A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent de către noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.

Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. A reconstituit în detaliu ultimele zile ale lui Ceaușescu şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea dictatorului român s-a produs printr-o lovitură de stat, regizată de sovietici.

A publicat 8 volume, vândute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare: Hora de la miezul nopţii (în 1995), Hagi (2000), Sfârșitul Ceaușeștilor (2010), Crimele Revoluției (2010), Teroriștii printre noi (2011), Cartea Revoluției (2011), Jurnalul unui puci ratat (2012), Miracolul din noiembrie (2015).

A scris scenariul filmului Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun, regizat de Radu Gabrea.

 

Traseul lui Grigore Cartianu în presa scrisă:

 • 1991-1992: Expres Magazin (reporter)
 • 1992-1996: Evenimentul zilei (şef department)
 • 1996-1997: Sportul românesc (reporter special)
 • 1997-2002: ProSport (şef departament)
 • 2002-2004: Jurnalul Naţional (redactor-şef adjunct / redactor-şef)
 • 2004-2008: Evenimentul zilei (2004–2008, prim redactor-şef adjunct)
 • 2008-2016: Adevărul (redactor-şef / director editorial / ombudsman).

 

 

Comentarii

 • GAZ - avtomobil zavod

  28 august 2016 14:59

  Gazetarii vin, gaze tari pleaca.

  raspunde comentariului
 • TECHNOLOGIA de VARF

  28 august 2016 13:15

  Inca te mai platesc rusii, la varsta asta indecenta ?Tot la Tiraspol traiesti, dupa IP, dar mai la margine, se pare, langa fosta fosa septica a spitalului de psihiatrie, in care a cazut un tanc sovietic de ultima generatie, la manevrele de luna trecuta.

  raspunde comentariului
  • R.I.P. Curl

   28 august 2016 13:43

   Te referi la Iliescu sau la Daniel Georgescu, de trista amintire.

   raspunde comentariului
 • REBESPIERRE

  28 august 2016 12:37

  Bun venit, bune venituri !Aflu, ca si-a lustruit epoletii la haznaua stalinistului abject Ion Cristoiu.Sa-i dam o sansa, ascutind ghilotina.

  raspunde comentariului
  • ODA TARFICEANULUI VODA

   28 august 2016 14:29

   Bine-ai venit venetice venal, sa sugi la vana tarii gust penal.Veneric, vanitos, vandut vandal, te zbati in van, te-apropii de final.

   raspunde comentariului
  • IO, CRISTOIU, tzukalnik FSB

   28 august 2016 12:59

   Iesit din Scanteia tortionara si asmutit de pestilenta nosocomiala de la INTACT, Io, Cristoiu, tzukalnik FSB, ma vad drept Aretino, flagelul principiilor principale als principilor prinsi la pranz, desi sunt platit in ruble devalorizate si gaz flatulant original de la Kremlin, ca sa-i manipulez strident pe nataraii din Romania.

   raspunde comentariului
  • ROBESPIERRE

   28 august 2016 12:49

   Ai un accent ciudat, indus de gestul pripit pe taste.REBE = Vitza de vie, straina conotatie pentru un Jacobin ascetic.

   raspunde comentariului
 • TUDORICA BINOMEL

  28 august 2016 11:46
 • UBAFCA

  28 august 2016 10:05

  Primi ACTIVISTI de partid, militieni si securisti au fost alesi din randul NATIUNILOR CONLOCUITOARE, cum le zicea semianalfabetul-*******, derbedeu, Ceaushologu, cu precadere HETNIA RROMA, CALICI, minciunosi HOTI si puturoshi, ai de faceau nunta joia... ..,., Astfel, DEJ era rrom de langa Barlad, Moldova, dintr-un catun dar confiscase la sosea o casa a unui gospodar si o transformase in casa memoriala, pentru ca, n-asa, derbedeilor nu le place trecutul lor murdar ci vor unul CURAT, de pus in rama, .. ., Nicolaie, unu sau DOI, Ceaushologu, era RROM TATAR din Tatarai dar CONFISCASE in centrul Scornicestiului CASA unui gospodar si a transformat-o in casa memoriala,....,,.., ILIESCU, cel mai rrom dintre presedinti isi neaga obarsia. ,..., Basescu asisderea rrom turc, a carui tata a fost CADRU de NADEJDE a securitati, ofiter de armata fabricat in cateva saptamani printr-o metoda NKVD-ista de promovare a cadrelor, PRIMI activisti au intrat SARACI in partid, au facut ravagii in randul chiaburimi, a boierilor dar si a MIJLOCASILOR care nu agreau PMR-ul si metodele sale.. ,...,,...Au fost INLATURATI din PMR, din SECURITATE, din MILITIE si din ARMATA, acesti activisti cu PATRU CLASE, prin 1965, max 1970 si inlocuiti cu TINERI abia scosi de pe bancile SCOLILOR MILITARE sau de securitate, tineri alesi insa pe aceleasi criterii savietice - NKVD-iste, de docilitate si slugarnicie, tocilari dar putin dotati intelectual....,,..,...La inlaturarea primei generatii, acesti activisti si ofiteri au IESIT SARACI, in proportie de 90 la suta, pe motiv ca educatia lor era de RISIPITORI si pentru faptul ca ei faceau mare caz de SARACIA LOR, .., NOI, spuneau toti, aproape mecanic, AM CUNOSCUT SARACIA, EXPLOATAREA, suntem fii taranimi sarace si a clasei muncitoare.. ,,.., Eliminati din partid, securitate, militie si armata, acestor derbedei li s-au dat POSTURI CALDUTE prin fabrici, in special GESTIUNE a marfurilor VALOROASE, prin scoli, prin comert dar cu marfuri valoroase, etc.. unde au devenit CEI MAI MARI HOTI....................... ,.. .. ROMANIA LIBERA, ziarul fanion, poate chiar din fostul Imperiu al Raului, vad ca-si primeneste echipa de redactori, IN RAU, nu in bine..pecum schimba PCR-ul cadrele cand s-a terminat colectivizarea agriculturi ,...,, Figurile nu sunt noi pe piata politica cu VECHI, arhicunoscute cu convingeri SECURISTO-BASISTE, antidemocratice..., Sa aduci un om de la HAZNAUA presei, de la NASU, la Romania libera, mi se pare mie o mare impietate la calitatea ziarului Rl

  raspunde comentariului
  • de sub nucul bătrân

   28 august 2016 15:19

   UBAFCAClamezi că "ROMANIA LIBERA, ziarul fanion, poate chiar din fostul Imperiu al Raului, vad ca-si primeneste echipa de redactori, IN RAU, nu in bine..pecum schimba PCR-ul cadrele cand s-a terminat colectivizarea agriculturi ,...,, Figurile nu sunt noi pe piata politica cu VECHI, arhicunoscute cu convingeri SECURISTO-BASISTE, antidemocratice..., Sa aduci un om de la HAZNAUA presei, de la NASU, la Romania libera, mi se pare mie o mare impietate la calitatea ziarului Rl "CINE ESTE BĂSESCU, CUNOSC MULT MAI BINE DECAT D-TA. DIN PARTEA OPUSĂ PSD. DAR NICI PDL, SAU PNL. NEOBEDIENT.CINE ESTE D-L CARTIANU, IDEM.EȘTI GRAV BOLNAV ! MAR Ș LA ANATOMOPATOLOG, CĂ EȘTI SUSPECT DE KGBITĂ !

   raspunde comentariului
 • gigi

  27 august 2016 2:06

  Ca sa lucrezi la Romanica Libera trebuie sa fii securist, asta se vede si de pe Luna. Lui Cartianu ce grad i-ati dat?

  raspunde comentariului
  • de sub nucul ăl bătrân

   28 august 2016 17:16

   gigi Clamezi că "Ca sa lucrezi la Romanica Libera trebuie sa fii securist, asta se vede si de pe Luna. Lui Cartianu ce grad i-ati dat?" KGBită virală ! România liberă a developat, repetat și documentat, imperialismul ruso-kgbist, dar și apucăturile puilor PSD-FSN și PDL-FSN. EȘTI GRAV BOLNAV ! MAR Ș LA ANATOMOPATOLOG, CĂ EȘTI SUSPECT DE KGBITĂ !

   raspunde comentariului
  • BASSO-Relieff ( birjar tzarist in retragere strategica)

   28 august 2016 13:10

   Ce mai vezi tu de pe luna ?Portretul lui LeninStalinPutin l-ai vazut ? Imediat dupa colt, la stanga de statuia ecvestra a lui Mao, travesand Huang He, este si Basorelieful lui Ponta pe closet, scarpinandu-se in khur cu o miniatura bicefala de fildes, reprezentand dublul profil Ghita-Sova, in timp ce mesteca zambind o acadea roz cu mustati.

   raspunde comentariului
 • shokotanu

  26 august 2016 17:36

  Se poate sa aveti nevoie de el ca CA CArtianu nu mai gasiti voi. Mai aveati o vrabie sau turturea, ca nu mai stiu.

  raspunde comentariului
 • rarl marius

  26 august 2016 12:51

  Numai Gunoaiele psd-iste nu vor Agrea asta,fiindca acolo COLOCAE MAREA MASA a ESCROCILOR si HOTILOR,de care cu Siguranta ,d-nul Cratianu va avea Curaj sa Scrie !!!

  raspunde comentariului
  • AGREA ( sic)

   28 august 2016 14:33

   Ciocoii colonei ai coloniei colcaie incolonati, incolo n-au probleme, sunt ca frati.

   raspunde comentariului
 • fb

  26 august 2016 11:56

  Cartile despre Revolutie, interesante, scrise cu talent, dar bazate pe neadevar.

  raspunde comentariului
  • CUNOSTINTE si CUNOSTIINTE

   28 august 2016 12:46

   Care este Adevarul, ca ne dai veste, a-l cunoaste ?Dar Gandul, din spatele Adevarului il cunosti?Dar pe Dan Voiculescu il cunosti ?El sta in spate, la Tarficeanu,Nastase si Ponta, pe care ii asteapta.Si in spatele lui Ceausescu, tot el statea.Si i s-a propus sa stea in fata.Locul mortului, cum zic soferii.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design