7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGeorgian Pop: numărul persoanelor expulzate din România, în creştere

Georgian Pop: numărul persoanelor expulzate din România, în creştere

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii, Georgian Pop, a declarat, miercuri, că în 2015 zeci de persoane au fost expulzate din România, în urma unor anchete de prevenţie privind terorismul, anul acesta numărul lor fiind în creştere, iar în cazul în care vor fi ridicate vizele pentru cetăţenii turci în UE, numărul acestora va fi mult mai mare.

”Acum numărul este în creştere. Şi fenomenul este în creştere. Ceea ce este un lucru îngrijorător pentru securitatea naţională. Sigur, nu sunt nişte creşteri spectaculoase, dar în contextul liberalizării vizelor pentru Turcia, este de aşteptat ca acest număr să fie în creştere”, a declarat  Pop, la finalul şedinţei comisiei parlamentare de control a SRI, la care a participat şi Sorin-Gabriel Cozma, şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI.  

Potrivit news.ro, el a mai spus că cooperarea SRI cu celelalte servicii secrete, atât internaţionale, cât şi cu instituţiile interne precum MAI sau SIE, s-a intensificat în ultimele 24 de ore în ceea ce priveşte schimbul de informaţii privind terorismul. ”Am solicitat şi am primit răspunsuri (n.r. –  de la SRI) privind posibilele evoluţii şi estimările privind dinamica operativă din acest domeniu. Concret sunt câteva evoluţii îngrijorătoare (…) Atât cooperările cu serviciile partenere din statele UE şi NATO s-au intensificat în schimbul de infromaţii privind terorisimul, cât şi cooperarea în plan intern cu celelalte instituţii, în special cu MAI,  cu SIE, cu Ministerul Apărării, au crescut de ieri ca intensitate. Măsurile specifice de prevenţie, de patrulare s-au intensificat, scopul fiind menţinerea nivelului actual de alertă teroristă”, a declarat deputatul.

Georgian Pop a mai precizat că menţinerea nivelului actual de alertă teroristă este un semnal bun care este transmis turiştilor sau investitorilor străini. Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a precizat că în perioada următoare măsurile de supraveghere vor fi sporite pentru că fluxurile migratorii sunt în creştere, iar printre oamenii care migrează ”se pot infiltra şi terorişti”. 

”În perioada următoare, mai ales fiiind date ultimele evoluţii şi negocieri dintre Turcia şi UE,  în momentul în care va fi liberalizată circulaţia cetăţenilor turci, adică vizele vor fi ridicate pentru cetăţenii turci, măsurile de supraveghere şi de prevenţie vor trebui să fie mult mai multe  (…) Există zeci  de mii de cetăţeni turci care sunt simpatizanţi sau afiliaţi unor organizaţii de tip jihadist (…) Activitatea de prevenţie şi de monitorizare trebuie crescută ca intensitate în România ca să fim siguri că acei cetăţeni  care tranzitează teritoriul ţării nu comit, nu organizează şi nu pregătesc atentate teroriste pe teritoriul României”, a mai spus Pop. 

El a mai precizat  că ar trebui modificată legislaţia privind prevenţia terorismului astfel încât propaganda, recrutarea a posibililor atentatori de tip kamikaze, pregătirea în tabere speciale pentru terorism sau finanţarea terorismului să fie introduse ca fiind infracţiuni asimilate terorismului, însă acest lucru trebuie făcut în cadrul unul consens politic. 

”Este un trend european. În ultimele şase luni în peste 20 de state din UE legislaţia în domeniul s-a modificat în sensul creşterii competenţelor privind prevenţia pentru serviciile de informaţii (…) Există o directivă din decembrie anul trecut în Comisia Europeană privind combaterea terorismului”, a mai spus Pop. 

Cele mai citite

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Corvinul Hunedoara – Oțelul Galați, finala Cupei României din acest an

Oţelul Galaţi a obținut calificarea în finala Cupei României pentru a doua oară în istorie, după ce a învins-o, pe teren propriu, pe Universitatea...

Comisia de Disciplină a FRF a decis! Pedepse înjumătățite pentru Dinamo și UTA

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a suspendat parţial sancţiunile cluburilor Dinamo şi UTA, care primiseră iniţial câte patru meciuri fără spectatori...
Ultima oră
Pe aceeași temă