23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGărzile suplimentare şi lefurile discriminatorii agită spiritele. Medicii îi solicită şefului statului...

Gărzile suplimentare şi lefurile discriminatorii agită spiritele. Medicii îi solicită şefului statului să nu promulge Legea salarizării

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care semnalează o serie de nereguli şi discriminări în noua Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, votată pe 6 iunie a.c.

Reprezentaţii medicilor îi cer şefului statului retrimiterea acesteia la Parlament pentru a fi modificată şi, dacă nu se va întâmpla acest lucru, să fie trimisă la Curtea Constituțională pentru constatarea neconstuționalitatii ei. Solicitarea survine în contextul în care ministrul demisionar Lia Olguţa Vasilescu a promis doctorilor lefuri de 3.600 de euro, creşterile salariale din sistem fiind însă amânate pentru 2018.    

După seria de bâlbe de la Ministerul Muncii privind majorările substanţiale record promise cadrelor medicale în programul de guvernare al PSD, medicii încep să se revolte faţă de promisiunile electorale neîndeplinite şi cer respectarea timpului de lucru şi a principiului egalității în drepturi pentru această categorie de salariaţi.

  • Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va lua o decizie cu privire la promulgarea Legii salarizării săptămâna viitoare, când se va îndeplini termenul constituţional.

Sindicatul doctorilor susţine în documentul transmis preşedintelui Iohannis că “Legea salarizării introduce prin Anexa II Capitolul II, art.5 alin.(2) altă prevedere privind timpul de lucru, decât cea existenta in Codul Muncii. Aceasta noua reglementare prevede pentru medicii angajați în unități sanitare unde se organizează linii de gardă (pentru continuitatea asistenței medicale), program de lucru de 48 de ore /săptămână obligatoriu (norma legală de muncă de 35 ore pe săptămână și gărzi obligatorii până la 48 de ore pe săptămână). Consideram că acest lucru, (raportat la art.16 din Constituție), conduce la încălcarea principiului egalității în drepturi prin obligarea acestei categorii de salariati la efectuarea orelor suplimentare fără acordul prevăzut de Codul Muncii prin art 120 alin.(2), cât și la încălcarea dreptului la măsuri de protecție socială (conform art.41 din Constituție)” – se menţionează în documentul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor.

Totodată, medicii acuză şi faptul că este lasată în mod arbitrar la latitudinea conducerii unităților sanitare stabilitarea cuantumului sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase, eliminându-se astfel cadru legal, nediscriminatoriu, pentru categorii de personal sanitar aflat în situații similare privind condițiile de muncă, dar având relații de muncă cu angajatori diferiți. Ei argumentează prin faptul că “nu poate exista justificare obiectivă în cazul acordării acestui spor la nivel de chiar 1% față de 85% pentru condiții de muncă similare, (asa cum expunerea la noxe nu diferă în funcție de tipul de unitate ori bunăvoința managerilor). Lipsa reglementării prin lege a mărimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajaților care lucrează în condiții deosebit de periculoase în sectorul de sănătate”.

Ce salarii vor primi cadrele medicale 

În 2018, medicii rezidenţi anul I care lucrează în spitale clinice vor încasa 5.700 lei brut lunar. Medicii specialişti cu vechime maximă, gradul V, vor încasa în 2018 salarii brute de peste 12.375 lei lunar. Medicii primari, gradul V, cu vechime maximă vor câştiga 15.625 lei brut lunar, iar medicii primari ATI, care lucrează în Unităţile de Primiri Urgenţe, gradul V şi vechime maximă, vor încasa 16.672 lei brut lunar. Asistenţi medicali debutanţi din spitale clinice, cu studii superioare, vor câştiga în 2018 un venit brut de 3.950 lei lunar, iar cei cu studii medii şi vechime maximă vor încasa un salariu brut de 4.625 lei lunar. Asistenţii medicali principali, cu studii superioare şi gradaţie maximă vor câştiga peste 5.100 lei brut lunar.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă