10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Pui de delfini găsiți morți pe plajele din Năvodari

FOTO. Pui de delfini găsiți morți pe plajele din Năvodari

UPDATE 12.36. După primele cercetări efectuate de echipa ONG Mare Nostrum, cauza morții celor 6 pui o reprezintă plasele pescărești, în care aceștia au rămas prinși și s-au înecat. ”Pentru mulți, poate că acești 6 delfini eșuați nu reprezintă un număr mare, dar pentru noi, cei de la ONG Mare Nostrum, reprezintă o cifră alarmantă, în condițiile în care marsuinii sunt o specie pe cale de dispariție în Marea Neagră. Doar luna aceasta am răspuns la 19 apeluri de urgență cu privire la cetacee eșuate, toate fiind cazuri în care nu am mai putut face nimic în afară de a constata cauza decesului. Nu este normal și noi, singuri, ca și ONG, fără susținerea partenerilor sau a comunității, nu putem face mult în acest sens”, spune Marian Paiu, coordonator proiect ONG MARE NOSTRUM.
Astăzi, în cadrul Masa Rotundă a Consiliului Consultativ pentru Marea Neagră- BISAC , ONG Mare Nostrum va ridica din nou această problemă, în speranța că autoritățile abilitate vor lua măsuri drastice în ceea ce privește pescuitul în prohibiție și utilizarea plaselor pescărești.

Șase pui de delfini au fost găsiți morți, joi, pe plaja din Năvodari, aproape de nordul stațiunii Mamaia. Mamiferele au fost descoperite de un localnic. Acesta a anunțat autoritățile, iar o echipă de voluntari a Mare Nostrum a sosit la fața locului, pentru a cerceta cauzele eșuării.

Din primele informații, se pare că nu este vorba despre delfini care s-au prins accidental în plasele pescarilor, pentru că nu prezentau urme pe corp și pentru că este perioadă de prohibiție. Printre variantele luate în calcul se numără posibilitatea de a se fi pierdut de mama lor.

Anul acesta au fost descoperiți 29 de delfini morți pe plajele românești. În multe cazuri se știe cu exactitate cauza: mamiferele au fost prinse în plasele pescarilor. Odată ajunse acolo, devin prizoniere, nu se mai pot elibera și mor sufocate.

Recordul de delfini eșuați pe malul românesc al Mării Negre a fost în 2012, când s-au înregostrat 177 cazuri.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă