7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Nota DIPI care-l acuză pe Traian Berbeceanu că ar favoriza anumite...

FOTO. Nota DIPI care-l acuză pe Traian Berbeceanu că ar favoriza anumite persoane a fost făcută publică. Comisarul cere șefei MAI numele celor care au întocmit-o

Nota DIPI potrivit căreia comisarul șef de poliție Traian Berbeceanu ar fi favorizat anumite persoane în dosarele pe care le instrumenta a fost făcută publică, după ce Berbeceanu a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, numele ofiţerilor DIPI care au întocmit-o.

În nota aparţinând Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi datată 14.11.2013, se arată că Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, ar fi favorizat anumite persoane, în cadrul dosarelor pe care le avea în instrumentare, pentru obţinerea de avantaje materiale.

Potrivit notei, Berbeceanu avea relaţii cu Mihai Zerkula şi Eugen Dudaş, "persoane cunoscute cu preocupări în derularea unor activităţi arheologice neautorizate, aceştia fiind cercetaţi penal în dosarul «Aurul Dacic»". Ei ar fi participat frecvent la petreceri organizate la o cabană diin Munţii Retezat, deţinută de Eugen Dudaş.

Totodată, în cursul anului 2011, Berbeceanu ar fi contractat un credit bancar care a fost achitat de Dorim Eugen Ioan Cupeţiu, persoană din anturajul poliţistului. În 2012, în urma dispoziţiei DIICOT Alba, Dorin Eugen Ioan Cupeţiu, alături de Gheorghe Uscatu şi Adrian Filer au fost încercaraţi 29 de zile pentru evaziune fiscală într-un dosar cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro. Din cauza acestei măsuri, Cupeţiu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de comisarul Berbeceanu, mai reiese din document.

Imediat după apariţia notei DIPI, Traian Berbeceanu i-a solicitat, pe pagina sa de Facebook, ministrului de Interne, Carmen Dan, să demareze de urgenţă o anchetă şi să facă publice numele ofiţerilor care au scris nota.

"Solicit să îmi fie comunicate numele ofiţerilor DIPI care au întocmit acestă «Notă de informaţii», deoarece intenţionez să declanşez faţă de aceştia demersurile legale pentru săvârşirea infracţiunilor de «fals intelectual» şi «abuz în serviciu». În caz contrar voi fi nevoit ca acţiunea judiciară să o îndrept împotriva D.I.P.I. solicitând răspunderea în solidar a M.A.I., pentru daunele morale provocate", a scris Traian Berbeceanu, pe Facebook.

Berbeceanu susţine că toate acuzaţiile din nota DIPI au fost demontate de-a lungul procesului penal.

"În mod evident, acest document cu conţinut mincinos, clasificat la acea dată, era menit să susţină acuzaţiile mincinoase în urma cărora am fost arestat preventiv nevinovat fiind, pentru care s-a dispus condamnarea în primă instanţă (cu verdict unanim al celor trei membri ai completului de judecată) a fostului procuror şef DIICOT Alba — Mureşan Ioan (la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu executare), a fostului ofiţer BCCO Alba — Muntean Alin (la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare) şi a fostului procuror DIICOT Alba — Cean Nicolae (la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare)", arată comisarul-şef Berbeceanu.

Cele mai citite

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Robert Negoiță, gata să îl înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei: „Eu nu mai refuz”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL în cazul în care medicul...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă