5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. EVZ a publicat un raport secret, care conține mai multe nereguli...

FOTO. EVZ a publicat un raport secret, care conține mai multe nereguli privind arhiva SIPA: Multe acte ar fi fost fost copiate la xerox, informații confidențiale ar fi ajuns la Monica Macovei, iar alte documente ar fi dispărut fără urmă

Evenimentul Zilei a publicat, joi, un raport al comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Documentul, însoțit de mențiunea "Secret de serviciu", arată mai multe nereguli privind utilizarea, dar și dispariția anumitor acte din arhivă. Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite a 25 de persoane. 

Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. ”Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.

”În zona proximă spaţiului de depozitare a arhivei, Comisia a identificat un multifunctional Xerox, activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă. Pe toată durata activităţii comisiei, xeroxul a fost depozitat în afara spaţiului de arhivă, fiind sigilat.”

La nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA. Documentele făceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau înregistrate sau erau înregistrate defectuos.

Din a doua comisie, constituită în 2007, au făcut parte doar doi membri: judecătorul Cristi Danileţ (membru şi în prima comisie de inventariere) şi procurorul Paul Dumitriu. Cei doi aveau la dispoziţie trei luni să prezinte un raport, dar, potrivit documentului prezentat de EVZ, aceştia nu şi-au dus la îndeplinire obligaţiile şi nu au prezentat un raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative.

A treia comisie, constituită în 31 martie 2007, din care făceau parte judecători, procurori, consilieri ai ministrului urmau să stabilească activităţi prealabile predării arhivei DGPA. Membrii Comisiei, Iosif Marius, Laura Iuliana Scântei, Horia Georgescu, Vasilica Bura, Monica Boboc, Dan Mînzală şi Andreea Ist, au făcut nu mai puţin de 17 deplasări la arhiva SIPA.



Citește și: Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. Sunt 22 de vizite înregistrate după închiderea arhivei. Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate și un actual parlamentar, Iulia Scântei, se află printre cei care au vizitat arhiva SIPA

Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției RL. 

 


Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileț, precizează că „documentele produse de SIPA erau topite o dată la cinci ani. Macovei a venit la MJ în decembrie 2004, când SIPA se transformase deja în DGPA. În Arhiva sigilată în februarie 2006 erau/sunt documente din 2001-2005; or, Macovei plecase din magistratură în 1991, prin urmare când a devenit ministru nu putea avea acces la vreo informație de când fusese ea procuror care să fi fost colectată de SIPA, care de abia se înființa în 1991 și, pană în 1997, avea să se ocupe doar de deținuți, nu și de magistrați”.

De asemenea, europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA". Totodată, fostul ministru al Justiției susține că ar trebui desecretizate documentele, întrucât „decredibilizarea Justiției trebuie să înceteze”.

„Consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu. Decredibilizarea justiției trebuie să înceteze. La peste 10 ani după ce am decis închiderea SIPA/DGPA și am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc în atenție cu previzibilele manipulări și distorsiuni specifice perioadei pe care o traversăm”, a scris Monica Macovei, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, interesul societății este „dirijat” nu spre ceea ce a făcut SIPA/DGPA din 1991, de la înființare, „nu spre cei care au instrumentat și folosit informații obținute nelegal, mai ales în mandatul fostului ministru Rodica Stănoiu – când, conform presei vremii, se făcea o adevărată poliție politică”, ci asupra sa și a echipei cu care a lucrat”.

„Adică, exact împotriva celor care am pus capăt acestor practici. În mod evident, ținta este decredibilizarea justiției, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli și oameni de afaceri certați cu legea”, a mai spus ea.

În acest sens, Monica Macovei a anunțat că se va adresa Justiției, pentru „acuzele nefondate” care i se aduc, „indiferent de unde provin”.

„Acuzele nefondate care mi se aduc și împotriva cărora mă voi adresa justiției, indiferent de unde provin ele, suspiciunile ridicate asupra actului de justiție, cu scopul evident de a o decredibiliza, mă determină să reafirm clar și cu toată responsabilitatea: nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk”, a mai spus europarlamentara.

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă