FOTO + VIDEO. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi

de Roxana Petre , 18 martie 2017 - stire actualizata la ora 09:38, 18 martie 2017

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.

Jocul rusesc „Balena Albastră" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Creatorul jocului: Toți mor fericiți. Le dau ce nu pot avea în viața reală - căldură, înțelegere, comunicare

Creatorul jocului, Phillip Budeikin, a fost arestat în luna noiembrie, într-o suburbie a Moscovei și va fi ținut în detenție până în luna mai, sub acuzația că ar fi creat opt „grupuri ale morții”, pentru a racola cât mai mulți adepți. Înainte să ajungă în detenție, el a acordat un interviu pentru St.Petersburg.ru, în care a afirmat că scopul jocului său este unul nobil.

Jurnaliștii au discutat cu tânărul timp de două zile, înainte ca poliția să îl aresteze. În interviul acordat St.Petersburg.ru, Phillip Budeikin, care pe rețelele de socializare folosea pseudonimul Philip Fox, a fost întrebat dacă împinge tinerii la suicid.

În acest context, el a confirmat. „Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare”. 

În continuare, el a povestit că ideea de a crea „grupurile morții” i-a venit în 2013: „Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri", a spus Budeikin, care a precizat că în noiembrie 2015 a creat zece grupuri asemănătoare celui numit F57.

Totodată, el a explicat cum îi convinge pe tineri să recurgă la suicid: „Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype, ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă", a mărturisit Budeikin.

Budeikin declarat „sănătos” la examinarea psihiatrilor

În ciuda declarațiilor sale, examinarea psihiatrică la care a fost supus în detenție conclude că tânărul este sănătos, potrivit agenției RIA Novosti. Phillip Budeikin a fost examinat de autorități la jumătatea lunii ianuarie, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Budeikin ar fi doar unul dintre inițiatorii „grupurilor morții”, mai notază agenția, care precizează că autoritățile ruse ar fi efectuat percheziții în alte zece regiuni din Rusia, în căutarea unor participanți și administratori, cu pseudonime precum Philippe Sea, Miron Seth, Truth Keeper.

Astfel, mai multe persoane au fost audiate, context în care Phillip Budeikin aka. Philip Fox a fost acuzat că ar fi fost cel care racola minori și încerca să îi convingă să recurgă la suicid.

Mentor, către un utilizator fals: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi

 Jurnaliștii Radio Europa Liberă s-au infiltrat într-unul dintre „grupurile morții”, creând profilul fals al unei tinere de 15 ani. 

„Vreau să joc acest joc”, a scris pe site-ul VKontakte. 

În replică, o așa-zisă călăuză i-a răspuns: „Ești sigură? Nu există cale de întoarcere.”

Când jurnalistul a întrebat la ce se referă, călăuza i-a răspuns: „Odată ce intri în joc, nu îl mai poți părăsi”.

După ce jurnalistul a precizat că este pregătit, călăuza i-a explicat regulile: „Trebuie să urmezi fiecare probă cu atenție și nimeni nu trebuie să afle. După ce îndeplinești o probă, îmi trimiți o fotografie. La finalul jocului, mori. Ești gata?”

„Dar dacă mă răzgândesc?”, a întrebat jurnalistul. „Știu totul despre tine. Vom veni după tine dacă faci asta”, i s-a răspuns.

Astfel, prima misiune pe care jurnalistul a primit-o a fost să își scrie pe mână simbolul „F58”, cu o lamă. După ce a trimis o fotografie editată în Photoshop, mentorul nu i-a mai răspuns. Timp de o săptămână, jurnalistul a mai contactat zeci de așa-ziși administratori.

„Sunt balena ta personală. O să te ajut să duci jocul la bun-sfârșit. În a 50-a zi închei jocul. Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te vom ajuta noi. Ești gata?”

Astfel, noua călăuză i-a promis să revină cu o probă la 04.20 dimineața, dar contul i-a fost blocat la scurt timp.

Victimele nu au opțiunea să se răzgândească

Potrivit directorului unui proiect de consultanță online, numit Your Territory Online, citat de Radio Europa Liberă, organizația sa ar consulta frecvent tineri care se joacă acest joc sau care sunt îngrijorați pentru prietenii lor.

„Când un copil intră în acest joc, nu i se solicită imediat să se sinucidă. Însă probele sunt făcute în așa fel încât copiii să dezvolte o stare de neputință și să se simtă victimele unui mediu opresiv. Iar dacă discutăm despre copii care mai au și alte probleme, aceste misiuni nu fac altceva decât să le facă situația și mai rea și să crească riscul ca ei să comită suicid”, a declarat Natalya Lebedeva.

Potrivit acesteia, numai în luna ianuarie, grupul coordonat de ea a oferit 1.400 de consultații, între care 20 au vizat minori cu tendințe suicidare.

La rândul său, psihologul Marina Slinkova susține că jocul „Balena Albastră” este problematic. Cu toate acestea, ea consideră că sunt mai mulți factori care determină tinerii să se sinucidă.

„Nu cred că Internetul reprezintă cauza principală. Dacă totul este ok în viața lui, dar brusc se alătură unui astfel de grup, nu cred că poate avea un impact atât de mare asupra sa. Însă în cazul în care tinerii nu au cu cine să vorbească, dacă se simt alienați, pot avea senzația de aparteneță în acele grupuri”, a afirmat psihologul.

Mulți dintre participanții la acest joc susțin că au fost amenințați de mentori, atunci când au decis să părăsească jocul. Potrivit unei tinere, citate de Radio Europa Liberă, mentorii recurg la amenințări care vizează familia.

„Mama ta nu va mai ajunge în stația de autobuz mâine”, i s-a transmis într-un mesaj, care a speriat-o, întrucât mama ei chiar merge cu autobuzul la muncă.

Un alt tânăr, Ivan, a povestit că a încercat să renunțe la joc blocându-și călăuza, însă a primit un mesaj de pe un alt cont. „Nu te poți ascunde de noi”, i s-a spus.

Potrivit sursei citate, mulți dintre tinerii care intră in acest joc ajung să creadă că mentorii lor au acces la programe IT prin care pot afla unde locuiesc. 

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Jocul online „Balena Albastră” ar fi determinat peste 130 de adolescenţi să se sinucidă. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje. 

Și cinci elevi ai unei școli din Iași ar fi fost victimele jocului. Ei au fost găsiți asfixiați, în școala în care învățau. Cele patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile - aceasta fiind una dintre probele jocului. Copiii au fost transportați de urgență la spital.

Sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii, a declarat, pentru România liberă, că acțiunile teribiliste de tipul jocului „Balena albastră” au existat întotdeauna și că, sub influența rețelelor de socializare, presiunea asupra copiilor crește, iar nevoia de validare în grup crește. În cazul copiilor de la Iași, sociologul este de părere că micuții au acționat la presiunea grupului și nu și-au dat seama la ce riscuri se supun. 

„Genul acesta de teribilisme adolescentine a existat dintotdeauna. Pe măsură ce copiii pot interacţiona mai uşor, cu ajutorului reţelelor de socializare apar două lucruri: pe de-o parte, apare presiunea grupului asupra individului; pe de altă parte, creşte nu numai intensitatea, dar şi rapiditatea cu care acest fenomen se propagă. Reţelele sociale funcţionează ca un catalizator. La presiunea unui grup, individul acţionează altfel, mai ales dacă acţiunea acelui grup este validată de acel grup. Dacă nimănui nu i-ar păsa că cineva şi-a desenat o balenă albastră pe mână, puţin probabil ca acel om să meargă mai departe cu acţiunea în cauză”, a explicat Ciprian Grădinaru. 

Loading...

Comentarii

 • kermit

  19 martie 2017 21:34

  Faptul ca FSB poate fi implicat in aceasta crima imi pare destul de probabil.

  raspunde comentariului
 • Totul despre nimic

  19 martie 2017 9:27

  Logoreea agresiva a jurnailistilor RL abuzeaza ecranele monitoarelor. Rugam frumos, texte scurte dar consistente.

  raspunde comentariului
 • Ana

  19 martie 2017 1:48

  Ami place jocul asta al ador

  raspunde comentariului
 • nu mai # rezist

  18 martie 2017 23:55

  Asta din poza nu e badita -liderul in chiloti al luptatotilor procatuse de pe maidanul din fata Guvernului? Rugam pe sefii acestuia care il butoneaza pe feisbuc sa aiba totusi grija de el ! E inca tanar , chiar daca nu are toate tiglele montate pe acoperis!

  raspunde comentariului
 • da da

  18 martie 2017 16:34

  Uncle Sam ar trebui sa-i decupleze pe bolsevici de la internet .

  raspunde comentariului
 • roman

  18 martie 2017 14:21

  asta se numeste selectie naturala fratilor. si capitalism. parintii rupti la munca, copii crescuti cu tehnologie si bani ca sa consume deh, si ajungi la asemenea rezultate.

  raspunde comentariului
 • legenda urbana FSB

  18 martie 2017 13:34

  "Uite maica cum manipuleaza internetul. Intai te scoate in strada impotriva pensiilor noastre, apoi sa faci razboi civil apoi, te pune sa te omori. Nu mai bine se intrzice internetul, maica" "Uite cum din toata Rusia tocmai unul cu nume nerusesc s-a apucat sa omoare copiii pe internet, aceasta dracovenie a occidentului decadent. Vezi, maica, cum omoara strainii?"

  raspunde comentariului
 • adi

  18 martie 2017 13:17

  Cand eram mica, unor copii le placea sa raneasca vrabiile, trageau in ele cu ce numeam noi invizoace, adica bucatele de sarma trase cu prastia. Eu si altii am refuzat categoric, n-am inteles ce amuzament poate fi in ranirea sau omorarea unor pasari nevinovate. Cred ca trebuie un anumit caracter si o anumita educatie pentru ca un copil sa considere oprirea respiratiei un joc. Toti stim ca fara aer murim, instinctiv.

  raspunde comentariului
 • relativ

  18 martie 2017 12:04

  --- se spune ca suntem o societate "civilizata" dar profund bolnava - de atata "civilizatie" ---asta e, asta suntem ---cum am ajuns aici?-- simplu , incet si fara credinta vie in Dumnezeu. --- care este solutia, rezolvarea? -- este putin mai complicat , pentru ca suntem "plini de noi" si nu ne recunoaste esecul, continuand cu perseverenta aceasta cale, in scurt timp vom fi niste "ratati"

  raspunde comentariului
 • Ioana Şeulean

  18 martie 2017 9:31

  In loc sa incurajeze tinerii sa se bucure de tinerete, de viata, de sarbatori, sa munceasca....

  raspunde comentariului
 • Dinu

  18 martie 2017 9:15

  DA! Castigi un loc in cimitir...

  raspunde comentariului
 • niste orfani

  18 martie 2017 8:51

  copilul cand e mic si neingrijit gusta si din cacatt.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  18 martie 2017 5:58

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.-Oferim sanse reale de avansare in cariera!-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Programul de lucru este flexibil.-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la adresa de email paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Kuminecăcăturile Gemene

  18 martie 2017 1:49

  Noi jucăm cu cărțile pe față dar pe invers, adică cu kuru în sus. Perechea noastră de popi KK bate la kur Assul vostru heterorist, nu există royal toilet flush!

  raspunde comentariului
 • Choose Life

  18 martie 2017 0:16

  Noi nu ascundem nimic mă pizder heterorist, jocul nostru se numește Safety Dance. Orbii nu ar vedea ditamai caltaboșul dacă le-ai da cu el peste față zilnic

  raspunde comentariului
 • ion

  18 martie 2017 0:09

  Or sa apara tot felul de jocuri din astea pe fondul disparitiei in totalitate a muncii fizice si introducerii atator constrangeri pentru parinti in educatia copiilor.Doar daca aruncam un ochi peste gardul scolii vom vedea ca profesorii nu mai au niciun cuvant de spus in fata eleviloriar elevii au atitudine de sefi.Pe de alta parte parintii pleaca dimineata si vin seara.Nu in ultimul rand,tinerii intre 15-18 ani au statut de copii,dar ei nu prea mai sunt copii.Ar trebui responsabilizati prin lege ca niste adulti.Mai este ceva,in legatura cu acesti tineri,ei sunt tinuti in licee cu scopul de a nu sta degeaba pe strada.In 85 din licee nu se invata absolut nimic.Totul este mimat de elevi si profesori,si dupa cum se vede cred ca profesorilor le este si frica de elevi.Ma uit in curtea unui liceu si ce vad,elevii fumeaza in curte si profesorii ies din curtea liceului si fumeaza pe strada.Nu zic ca fumatul e bun,dar e haos in societate si de aici apar jocuri ca balena mov,albastra,verde,etc.

  raspunde comentariului
  • cetateanul

   18 martie 2017 8:44

   Nici nu iti imaginezi cata dreptate ai! Si ca sa completes, mai ales invatamantul liceal este mentinut artificial ca sa aiba profesorii posturi caldute si salarii babane - nu i credeti cand mint cu nerusinare ca au salarii mici, la doar 18 ore de munca, atata merita, pe la ora 12 rup portile scolilor la iesire. Cei mai vinovati sunt mafiotii din sindicate care au distrus invatamantul. Scopul - crearea unor generatii de prosti, incapabili de a si asuma responsabilitati, pe care sa i manipuleze clasele conducatoare. Rezultatul - chiar daca la prima vedere pare nesemnificativ, tinerea fortata la liceu a unor tineri in care tropaie harmonic, in loc sa i lase sa se insoare si sa se marite sa isi asume responsabilitatea unei familii, sa o intretina, sa aduca plusvaloare societatii etc duce la scaderea populatiei Romaniei, la disparitia fondului de pensii si alte rele, ce mai, disparem ca tara si ca natie.

   raspunde comentariului
  • cetateanul

   18 martie 2017 8:44

   Nici nu iti imaginezi cata dreptate ai! Si ca sa completes, mai ales invatamantul liceal este mentinut artificial ca sa aiba profesorii posturi caldute si salarii babane - nu i credeti cand mint cu nerusinare ca au salarii mici, la doar 18 ore de munca, atata merita, pe la ora 12 rup portile scolilor la iesire. Cei mai vinovati sunt mafiotii din sindicate care au distrus invatamantul. Scopul - crearea unor generatii de prosti, incapabili de a si asuma responsabilitati, pe care sa i manipuleze clasele conducatoare. Rezultatul - chiar daca la prima vedere pare nesemnificativ, tinerea fortata la liceu a unor tineri in care tropaie harmonic, in loc sa i lase sa se insoare si sa se marite sa isi asume responsabilitatea unei familii, sa o intretina, sa aduca plusvaloare societatii etc duce la scaderea populatiei Romaniei, la disparitia fondului de pensii si alte rele, ce mai, disparem ca tara si ca natie.

   raspunde comentariului
 • Ecce Campionul

  17 martie 2017 23:00

  Copii, nu vă lăsați împinși la moarte, alegeți viața veșnică! Căutați un mentor al jocului Ascunde Cârnațul între Bucci. Dacă vi-l băgați până în fundul kurcubeului ați câștigat.

  raspunde comentariului
  • Bogdan

   18 martie 2017 8:28

   Totusi, cat de tampit sau decerebrat poti sa fi sa te bagi la asa-zisul joc 'balena Whatever' cand ti se spune explicit ca finalul este moartea? Dar autoritatile, din Rusia si de oriunde, nu pot sa dea de urma initiatorilor si sa-i puna pe ei sa joace acest joc pana la final, iar daca nu vor, li se poate administra un 7.62 pt. vindecare, nu?

   raspunde comentariului
  • Ella

   17 martie 2017 23:57

   Nu ti-e rusine sa vorbesti in halul asta cu niste copii care au si asa destule probleme cu aceste jocuri. Citi ani ai de iti permiti asa ceva ? Ai copii ? Daca ai avea copii nu ti-ar place ca cineva sa le adeseze asemenea vorbe si expresii si nu ti-ar conveni sa vezi copilul tau alegind suicidul pt ca un individ a creat asemenea jocuri in care sa indemne copiii l suicid.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design