21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul șef al CNAS, Lucian Duţă, a oferit DNA imobile în valoare...

Fostul șef al CNAS, Lucian Duţă, a oferit DNA imobile în valoare de un million de euro pentru a acoperi cauţiunea din dosarul în care este acuzat de luare de mită

Fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, a oferit spre folosirea DNA a mai multor imobile a căror valoare ajunge la aproximativ un million de euro pentru a acoperi cauţiunea din dosarul în care este acuzat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, pentru încheierea şi derularea unor acte adiţionale la contractele privind sistemele informatice ale asigurărilor de sănătate, cardului naţional şi prescripţiei electronice, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

Lucian Duţă trebuia să acopere cauţiunea în termen de 10 zile, altfel procurorii putând să ceară în instanţă schimbarea acestei măsuri cu arestarea preventivă.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Lucian Duţă a depus garanţii reale imobiliare asupra mai multor bunuri pentru a acoperi cauţiunea de aproximativ un million de euro. Procurorii au consemnat bunurile aduse de Duţă în garanţie, acestea fiind puse dispoziţia DNA, pentru a putea fi folosite în cazul în care fostul preşedinte al CNAS ar fi găsit vinovat în instanţă de faptele pentru care este acuzat şi ar fi obligat să plătească despăgubiri.

În cele două luni în care este sub control judiciar, Lucian Duţă are interdicţie să părăsească ţara şi să ia legătura cu mai multe persoane indicate de procurori şi este obligată să meargă la Secţia 2 Poliţie în zilele stabilite în programul de supraveghere, dar şi să se prezinte la DNA de fiecare dată când este chemat.

Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duţă că, în perioada 2010 – 2012, când era preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins şi primit de la reprezentanţii a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea şi derularea în bune condiţii a unor contracte sau acte adiţionale încheiate cu CNAS. O parte din acei bani ar fi fost folosită pentru achiziţionarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru care a fost emisă autorizaţie de construire pentru un imobil P+4.

Duţă ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) şi 2,4 milioane de euro pentru a susţine încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii susţin că Lucian Duţă ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu SIUI, precum şi un million de euro pentru încheierea şi derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripţiei electronice. 

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duţă fie în numerar, în mai multe tranşe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operaţiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.

“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duţă Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăţi în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din ţară şi străinătate, precum şi plăţi pentru achiziţionarea unui teren în municipiul Bucureşti, într-o zonă rezidenţială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizaţie de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Într-un alt dosar, Lucian Duţă este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziţii de servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de casele judeţene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziţie pentru servicii de mentenanţă şi suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru care licenţele de exploatare fuseseră achiziţionate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.

Anchetatorii susţin că au fost achiziţionate mentenanţă şi suport tehnic pentru 1.296 de licenţe deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, deşi nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziţionate servicii de mentenanţă şi pentru aproape 270 de licenţe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS şi caselor judeţene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro. 

Lucian Duţă a demisionat în mai 2012 din funcţia de preşedinte al CNAS, pe care o ocupa din decembrie 2009. Înainte de a fi numit la conducerea CNAS, Duţă a fost timp de aproape zece luni, în 2009, director general la Societatea Naţională a Sării Salrom. Anterior, Lucian Duţă a fost director al spitalelor CF 2 din Bucureşti (în 2007) şi Judeţean Ilfov (2004 – 2006), director adjunct în Ministerul Sănătăţii (2004) şi consilier general în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (2004-2008).

Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă