10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul președinte Ion Iliescu: Prin dispariția lui Augustin Buzura cultura română pierde...

Fostul președinte Ion Iliescu: Prin dispariția lui Augustin Buzura cultura română pierde un reper moral

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a afirmat că dispariția scriitorului Augustin Buzura este o mare pierdere pentru cultura română, susținând că moartea sa lasă în urmă o operă solidă ce va rezista la proba timpului, potrivit Agerpres.

"Prin dispariția lui Augustin Buzura cultura română pierde un reper moral. Lasă în urmă o operă solidă, care va rezista la proba timpului, pentru că nu are nimic oportunist în ea. Am pierdut un prieten, căruia îi voi păstra întotdeauna o caldă amintire. (…) Am aflat cu mare durere vestea încetării din viață a lui Augustin Buzura, personalitate a culturii naționale, scriitor care a marcat epoca sa, prin calitatea scriiturii și prin demnitatea cu care a înfruntat încercările vieții. Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape și de a-l aprecia pentru calitățile sale umane. Om de mare discreție și modestie. Și un bun prieten", a scris Iliescu, pe blogul personal.

Potrivit fostului șef al statului, Augustin Buzura, care a murit luni la vârsta de 78 de ani, a luptat pentru fiecare cuvânt din scrierile lui, într-o vreme în care relativa liberalizare din anii 1960 începea să devină o amintire.

"Într-o lume în care poți spune ce dorești, fără teamă de consecințe, lupta lui cu cenzura pare absurdă. Nu era. Buzura a fost un martor, a dat voce acelora care nu se puteau exprima. Personajele romanelor sale exprimă ceea ce simțeam cu toții în acei ani, aspirațiile, visele și dorințele omului obișnuit, care trăia vremuri neobișnuite. Ca medic, cunoștea bine natura umană și a decis că poate să-i servească mai bine pe oameni ca scriitor.

A luptat pentru afirmarea culturii române. Nu a crezut niciodată în imaginea 'deșertului cultural', care ar fi fost perioada comunistă. Este motivul pentru care a avut inițiativa înființării Fundației Culturale Române. Am discutat asupra ideilor sale și l-am sprijinit să concretizeze proiectul. Ca orice început, a fost dificil. Dar a reușit să facă lucruri apreciate de toți, prieteni și adversari deopotrivă. Democrat convins, a dat tuturor posibilitatea să se exprime, să-și afirme ideile și convingerile", a arătat Ion Iliescu.

El a adăugat că marele scriitor a condus cu dăruire fundația, devenită apoi Institutul Cultural Român, "până în 2005, când noua administrație l-a licențiat, umilindu-l, cu zâmbetul pe buze".

"A trecut peste umilințe și și-a urmat neabătut valorile în care credea. Augustin Buzura a fost un critic necruțător al scenei politice și înainte de Revoluție, și după. Poate a idealizat rolul omului politic, sigur a avut dreptate în privința abdicării politicii de la datoria ei de a servi binele public și interesul național. Obișnuia să-l citeze pe Gherea: 'Cea mai mare revoluție în România ar fi aplicarea legilor!'", a menționat fostul președinte.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă