11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost condamnat la...

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Cristinel Bîgiu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost condamnat, miercuri, la doi ani de închisoare cu executare, în aceeaşi cauză fiind condamnat la trei ani cu executare Gabriel Surdu, fost şef al RA-APPS. Decizia este definitivă, informează Mediafax.

Procurorii susţin că, în cursul lunii august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit preşedintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, suma de 3.894.301,91 lei, mai exact 878.222,47 euro, reprezentând 8% din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect "Proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău", urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.

În aceeaşi lună, Surdu i-a remis, susţin procurorii, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranşă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

În rechizitoriu, procurorii afirmă că, în august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, inculpatul Georgian Gabriel Surdu i-a solicitat lui Marian Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.

Conform sursei citate, Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună din Buzău.

La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei, spun anchetatorii.

De asemenea, cei doi au convenit ca prima tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiindu-i remişi lui Bîgiu printr-un intermediar.

Potrivit DNA, în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare", în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Procentul din valoarea contractului promis lui Bîgiu de Surdu, adică 8 la sută, se ridica la suma de 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 de euro, arată procurorii DNA.

Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă