Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, anunță că îi va da în judecată pe Gabriela Firea și Narcis Copcă, pentru declarațiile legate de transplantul de plămâni de la Spitalul „Sfânta Maria”. Reacția primarului Capitalei

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat, vineri, că îi va da în judecată pe primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi pe managerul Spitalului „Sfânta Maria”, Narcis Copcă, în legătură cu declaraţiile celor doi privind transplantul de plămâni.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2017 - 00:13

UPDATE: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat, vineri seară, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că o va da în judecată.

„Eu mă bucur chiar că mă dă în judecată. Ne vom întâlni la tribunal și va afla o țară întreagă ce anume a patronat domnul Voiculescu, iar acum, știți cum se spune, este o vorbă la români: <<Hoțul strigă hoții!>>", a declarat Firea, vineri seară, la B1 TV.

Firea a precizat că a solicitat Ministerului Sănătății clarificarea situației. „În urma discuțiilor care au avut loc astăzi, (...) conducerea Spitalului 'Sfânta Maria', unde se află acest Centru de excelență, a solicitat ASSMB o clarificare a acestei situații. La rândul său, ASSMB, în subordinea Consiliului General, mi-a solicitat mie o clarificare legală a situației acestui Centru de excelență, iar eu, la rândul meu, am transmis către Ministerul Sănătății o rugăminte, o solicitare oficială, instituțională, pentru a se realiza încă o verificare, încă un control instituțional, o anchetă (...), dar cu concluzii logice, prin care să putem să știm și noi, cu toții: avem un Centru de excelență în care s-au investit zece milioane de euro care are acreditare, dar este nefuncțional, ce trebuie făcut pentru a funcționa?", a afirmat Firea.

Ea a mai spus că a solicitat MS să afirme care sunt măsurile care ar mai trebui luate pentru ca respectivul Centru să funcționeze. „A rămas că săptămâna viitoare, luni, ne întâlnim, probabil că va demara în cel mai scurt timp, cu celeritate, încă un control, iar concluziile cu siguranță le vom afla cu toții cât mai rapid", a mai precizat primarul Capitalei.


Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat, vineri, că îi va da în judecată pe primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi pe managerul Spitalului „Sfânta Maria”, Narcis Copcă, în legătură cu declaraţiile celor doi privind transplantul de plămâni de la unitatea medicală.

„Îi voi da în judecată pe doamna Gabriela Firea şi pe domnul Narcis Copcă. Voi avea plăcerea să prezint întregul fir al evenimentelor foarte curând. Şi va fi interesant”, a scris fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vineri, pe pagina lui de Facebook.

În  23 noiembrie, Vlad Voiculescu preciza că există îndoieli căprivind acreditarea judicioasă a Spitalului „Sfânta Maria”.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a precizat Vlad Voiculescu, la acel moment.

În replică, managerul spitalului, Narcis Copcă, a depus, în 23 noiembrie, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva lui Vlad Voiculescu

„Ministrul Sănătăţii va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant pentru aceste intervenţii. Ministrul Sănătăţii era obligat să plătească operaţiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operaţiile să fie făcute într-un spital de la Viena. Nu a există niciun act care să ateste că noi nu eram în regulă, că ne-ar fi trebuit un medic în plus, un aparat în plus. Nimeni nu a semnalat nicio lipsă, iar ANT ne-a acreditat", a afirmat Narcis Copcă.

La rândul său, în 25 noiembrie, primarul Gabriela Firea l-a acuzat pe Vlad Voiculesu că „a acoperit sub preş” problema de la Spitalul „Sfânta Maria”.

„Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice... Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun. Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun că nu are dreptate, dar să admitem, ipotetic, că are dreptate – de ce, de la începutul mandatului său nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a acestui spital, a secţiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, în acest moment şi afirmă că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut cu anumite influenţe, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimaş Cadariu. Şi dacă existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a făcut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfânta Maria»? Acest lucru mi se părea cel mai corect şi deontologic. Nu a făcut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate”, a declarat Gabriela Firea.

Astfel, Inspecția Sanitară de Stat a făcut un control, în urma căruia a descoperit că nu sunt îndeplinite unele criterii de acreditare a unităţii pentru transplant pulmonar. Totodată, raportul a mai arătat că spitalul „Sfânta Maria” nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice,  dă nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...