14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru, a refuzat să fie audiată...

Fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru, a refuzat să fie audiată în comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009: E suspect că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor. Poziţia SIVECO

UPDATE 00.00: Compania SIVECO România a anunţat, luni seară, printr-un comunicat transmis HotNews.ro, că o va acţiona în instanţa pe Ana Maria Pătru, după ce fosta şefa a AEP a declarat că este suspect cum firma controlată de Irina Socol câştigă toate licitaţiile pentru numărarea voturilor, inclusiv cele din 2009, şi că Socol ar fi apropiată de SRI.

"Am fost de-a dreptul şocaţi de calomniile lansate de doamna Ana Maria Patru la adresa companiei SIVECO România. Informaţiile prezentate nu sunt conforme cu realitatea şi reprezintă încercări de inducere în eroare a opiniei publice de către o persoană care în mod repetat a solicitat foloase necuvenite companiei noastre.

În consecinţă, compania SIVECO a decis să o acţioneze în judecată pe doamna Ana Maria Patru pentru minciunile şi afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public.

Este o copilărie să credem că prinţ-un soft auditat, testat şi verficat din punctul de vedere al securităţii s-ar putea fraudă votul popular. Mai ales că rezultatele votului au fost confirmate de numărătorile paralele ale partidelor.

Reamintim un aspect esenţial al derulării numărătorii de voturi ¬ partidele politice desfăşoară numărători paralele de voturi, prin metode total independente de AEP. Prin urmare, este evident că nu se poate vorbi despre nicio fraudare, cu softul AEP, al rezultatelor.

Totodată, menţionăm că doamna Ana Maria Patru a avut cel mai înalt nivel de acces la datele centralizate prin intermediul softului. Nicio companie producătoare de software nu poate fi făcută responsabilă de modul în care doamna Ana Maria Patru a utilizat, preferenţial sau nu, datele colectate de soft.

Doamna Ana Maria Patru încearcă să deturneze atenţia de la procesele în care este implicată. Avem încredere că justiţia va clarifica toate aceste aspecte.

SIVECO este principalul producător român de software industrial, cu peste 1700 de clienţi de-a lungul celor 25 de ani de activitate şi taxe plătite către bugetul de stat de peste 179 milioane euro", se arată în comunicat.


Fosta preşedintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a trimis o scrisoare comisiei de anchetă, în care a anunțat că refuză să fie audiată în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009. În acest context, ea a afirmat că i se pare suspect că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare a datelor transmise către AEP, informează Agerpres.

„V-am distribuit scrisoarea doamnei Ana Maria Pătru. Declină prezenţa la lucrările comisiei şi ne trimite un document pe care vă rog să îl analizaţi şi o să discutăm ulterior”, i-a informat Mihai Fifor pe membrii comisiei.

Senatorul USR Mihai Goţiu a întrebat ce se poate face în cazul în care Ana Maria Pătru refuză să vină la audieri, Fifor spunând că la finalul şedinţei se va lua o decizie în acest sens. „Hotărârea spune foarte clar ce putem face, rugămintea mea este să ne uităm peste materialul trimis şi la finele şedinţei de azi discutăm şi luăm o decizie”, a precizat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 


Citește și:  LIVE VIDEO. Noi audieri în Comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009. Mircea Geoană: Băsescu m-a sunat în 2008 pentru a nu-l pune pe Cătălin Voicu ministru de Interne. Fosta șefă AEP, Ana Maria Pătru, a refuzat invitația membrilor comisiei. Directorul STS, Marcel Opriș, și ambasadorul George Maior urmează să dea explicații

Directorul STS, Marcel Opriș, fostul ministru Gabriel Oprea precum și politicienii Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Teodor Baconschi, Eugen Tomac sunt printre cei care sunt așteptați săptămâna aceasta ca să fie audiați de către Comisia parlamentară de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009.


În scrisoarea adresată comisiei, Pătru a explicat motivul pentru care nu dorește să vină la audieri. „Vreau să vă asigur de tot respectul pentru demersul dumneavoastră şi autoritatea Parlamentului, instituţie fundamentală a oricărei democraţii şi a oricărui stat de drept. Aprecierea mea este dublu motivată şi de faptul că plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor m-a votat în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente în 2012 şi, din această postură, am colaborat foarte bine. Decizia mea este una îndelung cântărită şi are la bază exclusiv raţiuni de ordin personal. Din respect pentru dumneavoastră şi pentru instituţia Parlamentului aş vrea să vi le împărtăşesc", scrie Ana Maria Pătru în scrisoarea adresată comisiei, citată de News.ro.

Ea aminteşte reţinerea ei de către DNA din decembrie 2016. „În fatidica zi a reţinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el. Ştiind că nu am comis niciodată vreo ilegalitate cât timp m-am aflat în fruntea AEP, l-am asigurat că mă voi întoarce repede. Numai că Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate a durat extrem de mult: mai bine de trei luni, fără respectarea drepturilor fundamentale", a mai spus fosta şefă AEP, precizând că fiul ei a intrat „într-o stare de depresie extrem de accentuată" din care încă nu şi-a revenit pe deplin, iar decizia de a nu veni la Parlament a fost luată ca urmare a rugăminţii fiului ei.

AEP nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului

Totodată, fosta șefă AEP a precizat că instituția la conducerea căreia se afla nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului alegerilor prezidențiale din 2009, potrivit Agerpres.

„La acel moment eu ocupam doar un post de vicepreședinte AEP. Șeful instituției era domnul Octavian Opriș, propus și susținut de PSD, și care, conform informațiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, șef de campanie al candidatului Mircea Geoană. Opriș nu a semnalat nici atunci, nici mai târziu nereguli în îndeplinirea atribuțiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident că AEP nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului", a menționat Ana Maria Pătru, în scrisoarea transmisă membrilor comisiei de anchetă.

Ea a susținut că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru altfel decât instituțional, formal, cu cei nominalizați de Dan Andronic. „Nu am comunicat telefonic sau în alt mod cu altcineva din acel grup în seara turului II", a mai spus Ana Maria Pătru.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câștigă aceste licitații pentru softuri de numărare a votului și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI", a mai arătat aceasta.

Pătru a mai susținut că reținerea și arestarea sa în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din 2016 nu a avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul președinte Traian Băsescu. „Din contră, credința mea intimă este că reținerea și arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD și președintelui său, Liviu Dragnea", a adăugat Pătru.

„Practic, ceea ce mi s-a întâmplat la sfârșitul lui 2016 nu a fost pe motiv că sunt <<băsistă>>, ci că sunt mai degrabă implicată în acțiunile întreprinse de PSD, deși nu s-a întâmplat asta niciodată. În realitate, nu am fost mai apropiată de un partid sau de celălalt, iar această neutralitate a fost interpretată de către cei care m-au arestat ca lipsa de fidelitate față de 'cauză', a mai apreciat Pătru.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă