11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFlorian Coldea, replică pentru Daniel Dragomir: Am văzut un om disperat de...

Florian Coldea, replică pentru Daniel Dragomir: Am văzut un om disperat de anvergura problemelor penale, dispus să recurgă la orice mijloace

UPDATE 10.49: „Vom discuta în legătură cu toate aspectele menționate în ultima perioadă. Absolut toate”, a spus Daniel Dragomir, la Curtea de Apel.

În ceea ce privește afirmațiile făcute de Florian Coldea, Daniel Dragomir a spus că va face precizări miercuri.



Fostul prim-adjunct al șefului SRI, generalul Florian Coldea, susține, într-un interviu acordat portalului Ziare.com, că există forțe interne și externe care și-ar dori să fie „inhibate” Serviciile românești.

Totodată, el a răspuns acuzațiilor făcute de un fost colonel SRI Daniel Dragomir, după ce acesta a susținut, într-un interviu acordat Antena 3, că Florian Coldea are parte de mai multe beneficii: „Coldea are telefon operativ de la SRI, maşină şi şofer. Când se întâmplă toate câte s-au întâmplat, Coldea are tot asigurat. E strigător la cer după aceşti ani de abuzuri”.

În acest context, Florian Coldea s-a apărat: „Daniel Dragomir nu a fost niciodată adjunctul meu și nici consilierul meu, pe durata carierei lui în SRI. Ca să fim bine înțeleși, nu a fost niciodată nici mâna mea stângă, nici mâna mea dreaptă. Aceste afirmații apărute și întreținute în spațiul public fac parte dintr-o serie mai largă de minciuni de acest gen, de exemplu că aș fi rudă, văr, cu un domn care își desfășoară activitatea în industria medicamentelor”, a afirmat fostul prim-adjunct al șefului SRI.

Întrebat cum ar descrie relația personală și profesională cu Daniel Dragomir, Coldea a răspuns:

„Am fost colegi și colaboratori, în bune relații, în aceeași unitate, până acum 12 ani. Am participat împreună, în acea perioadă, alături de alți colegi la o serie de activități. După numirea mea în funcția de prim-adjunct, în 2005, era unul dintre zecile de ofițeri cu funcție, grad și pregătire similare care nu a mai interacționat profesional în mod direct cu mine”.

În ceea ce privește acuzațiile pe care Dragomir le-a lansat, privind o presupusă legătură întree DNA și SRI, Florian Coldea a afirmat: „Ceea ce am văzut, totodată, este un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confruntă, care este dispus să recurgă la orice mijloace, fiind folosit de alții, într-un plan mai mare, ușor de decriptat.  În această cheie, mă întreb: dacă el avea cunoștință despre așa-zise abuzuri sau ilegalități încă din perioada în care era ofițer activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunoștință instituțiilor abilitate? De ce nu a făcut-o după plecarea din instituție, în ultimii patru ani, și a așteptat acest moment? Avea mai multe opțiuni care sunt la îndemână oricărui cetățean de bună credința: departamentul de securitate internă al SRI, care nu se află sub coordonarea mea, Comisia SRI din Parlament, CSAT, organele de aplicare a legii, CSM sau orice altă instituție abilitată de lege să verifice aceste alegații. Recunosc acest mod de operare.”

Totodată, Coldea a calificat drept „minciună” acuzațiile lui Daniel Dragomir potrivit cărora ar fi odonat dosare sau arestări.

Este o minciuna. Va fi nevoit sa probeze si, la un moment dat, sa raspunda pentru a fi facut o astfel de acuzatie. A mai spus si alte minciuni la fel de periculoase si grave. Eu afirm in mod responsabil – si pot proba aceste lucruri – nu avea cum sa vada ofiteri acoperiti intrand sau iesind de la mine din birou. Pentru ca la mine in birou nu au fost ofiteri acoperiti. Este regula elementara a oricarui serviciu de informatii din lume, nici eu nu m-am abatut de la ea: cu ofiterii acoperiti nu se pot realiza intalniri operative in sediul central al institutiei. De aceea insist sa spun ca acestea sunt minciuni inabil ticluite. Ca sa dam o nota comica acestor afirmatii, nu exclud ca el sa-i fi vazut in sediul institutiei pe domnii si doamnele care au sustinut public ca au avut intalniri cu mine sau la care as fi participat. Eu nici nu confirm, nici nu infirm unde, cand, cu cine, in ce scop sau in ce calitate am realizat intalniri, pastrand regula de aur a activitatii de intelligence”, a susținut Florian Coldea

Daniel Dragomir, audiat în Comisia de control a SRI

Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a anunțat că fostul colonel SRI Daniel Dragomir va fi audiat, marți, la ora 16.30, după ce a lansat o serie de acuzații în spațiul public, informează Mediafax.

„Am avut o discuţie astăzi cu toţi membrii comisiei. Am discutat un pic despre cum ar trebui să funcţioneze activitatea la comisie. Mâine avem prima şedinţă ordinară. Am avut o discuţie cu domnul Daniel Dragomir. L-am invitat pentru mâine, la ora 16.30, la Comisia de control SRI, deci mâine la 16.30 va veni. I-am trimis şi pe adresa de e-mail pe care mi-a propus-o dumnealui o solicitare scrisă”, a declarat Claudiu Manda.

Totodată, președintele Comisiei pentru controlul SRI a mai spus că este „o primă etapă”: „Este o întâlnire într-o primă etapă. Am văzut o serie de declaraţii făcute de domnia sa în mass-media. Comisia SRI îşi exprimă disponibilitatea de a discuta pe toate detaliile pe care domnul Dragomir poate să le prezinte, inclusiv cu probe, inclusiv cu chestiuni pe care le poate spune. (…) Va rămâne ca domnul Dragomir să ne spună, la Comisie, cu nume şi prenume, lucruri pe care consideră că le poate spune sau lucruri pe care să sperăm că doreşte să le spună comisiei”, a mai spus Manda.

Marțea trecută, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că ar putea fi înființată o comisie parlamentară care să ancheteze o serie de acuzații lansate de Daniel Dragomir, un fost ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), cercetat în dosarul Black Cube.

„Eu cred că Comisia SRI va trebui să îl cheme rapid pe acest domn, Dragomir. Asemenea afirmații nu pot fi făcute în spațiul public fără să fie audiat de Comisia de control a SRI sau chiar să se înființeze o altă comisie de anchetă. Va fi chemat la comisia SRI după ce va fi ales noul președinte al comisiei”, a spus șeful PSD.

Precizarea vine după ce Daniel Dragomir a susținut, la Antena 3, că Florian Coldea ar fi ordonat arestări. Totodată, el a acuzat că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și directorul operativ al SRI ar fi avut colaborări, pentru a obține sentințe favorabile în Justiție.
Citește și: Dezvăluirile Black Cube, în vizorul CSM. Procurorii spun că singurii care au avut documentele din dosar sunt avocații fostului ofițer SRI Daniel Dragomir.

„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau le contrasemnau și le trimiteau în instanță. Sperau că cei din câmpul tactic să dea decizii favorabile. SRI dădeau bilețele și erau dictate complete de judecată. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic. Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. A fost și prin șantaj cum ar fi fost arhivă SIPA. Au fost și ofițeri acoperiți în justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția", a susținut fostul ofițer SRI.

Totodată, el a mai susținut că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti ar fi fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani. 

„În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a mai spus Daniel Dragomir, potrivit Mediafax.

 Interceptările s-ar fi făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României.

„În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (…) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?", a mai acuzat el.

 Daniel Dragomir a fost arestat în septembrie 2016, pentru 30 de zile, în dosarul Back Cube, privind spionarea și hărțuirea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. El a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată și instigare la violarea secretului corespondenței. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă