20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFinal de proces pentru Alina Bica, fosta șefă DIICOT. Procurorii au cerut...

Final de proces pentru Alina Bica, fosta șefă DIICOT. Procurorii au cerut pentru ea șapte ani de închisoare. Bica: “Cred că sunt cel mai prost infractor din România”

UPDATE 18,15:  În ultimul cuvânt în sala de judecată, Alina Bica le-a spus judecătorilor că, probabil, este "cel mai prost infractor din România", idee reluată și la ieșirea din sediul instanței.

"De doi ani de zile, viața mea este răsturnată de jos în sus și am sperat că, măcar în ultimul ceas, voi beneficia de o urmă de corectitudine și de asumarea unor greșeli care au fost făcute. După povestea livrată de DNA, cred că sunt cel mai prost infractor din România, dacă sunt singura care și-a asumat activitățile infracționale, semnând documente și expunându-le public. Poate brevetez o nouă metodă: semnați ca să ajungeți infractori", a declarat Alina Bica.

Ea le-a explicat judecătorilor că, prin ordonanța de ridicare a sechestrului pus pe acțiunile lui Videanu, a încercat să facă un act de dreptate și nu înțelege unde este reaua-credință.

Bica a spus că modul în care DNA a prezentat probele împotriva ei este o "poveste de cancan".

La rândul său, Adriean Videanu a declarat că este nevinovat și are un sentiment de teamă și îngrijorare atunci când citește acuzațiile pe care i le aduce DNA.

Videanu a adăugat că, în urma acestui dosar, societatea sa — Titan Mar — a fost nevoită să dea jumătate din angajați afară și a lăsat "trist" orașul Simeria.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a cerut judecătorilor condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă maximă pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu și două infracțiuni de favorizarea făptuitorului. De asemenea, procurorul a solicitat aplicarea unei pedepse maxime, cu executare, și pentru fostul ministru Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie 2015.


Miercuri se decide sentința într-unul dintre dosarele fostei șefe ANRP, Alina Bica. Este vorba de un dosar în care Bica e acuzată că l-a favorizat pe Adriean Videanu în afacerea ROMGAZ.

Audiată la instanţa supremă în dosarul în care este judecată pentru favorizarea lui Adrian Videanu, Alina Bica a spus că nu avea o relaţie de prietenie cu politicianul, pe care îl ştia din Parlament, că i s-a părut arogant şi că l-a întrebat pe procurorul de caz de ce nu a cerut arestarea lui.

Magistrații ÎCCJ au decis pe 19 iunie să conexeze cele două dosare ANRP, cunoscute ca "Bica 1" și "Bica 2", în care este judecată fosta șefă a DIICOT Alina Bica pentru fapte de corupție în legătură cu retrocedarea unor terenuri.

În schimb, instanța a dispus formarea unui nou dosar, prin disjungere, în care să fie judecați Alina Bica și Adriean Videanu, pentru infracțiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor de la ANRP.

Bica a fost judecată pentru două fapte de abuz în serviciu precum și pentru favorizarea infractorului. Procurorii au cerut pentru Bica pedeapsa maximă prevăzută de lege – șapte ani de închisoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă