Exclusiv RL. Armata îşi numără soldaţii. Ce amendă primeşti dacă nu mergi la Centrul Militar

de Mihai Diac , 22 mai 2015 - stire actualizata la ora 20:40, 23 mai 2015
Rezerviştii trebuie să se prezinte cu livretul militar

Ministerul Apărării Naţionale derulează în Bucureşti, în aceste zile, o acţiune de verificare a militarilor în rezervă. Sunt actualizate datele personale ale rezerviştilor şi sunt verificate actele personale – cartea de identitate şi livretul militar.

Operaţiunea se face prin convocarea rezerviştilor la Centrele Militare de care aparţin, aceştia primind ordine scrise de chemare „pentru clarificarea situaţiei militare”.

Citeşte şi: Bugetul Apărării începe să crească din 2017. Cât de pregătită e Armata Română în acest moment

Dacă rezervistul nu se prezintă până la data limită indicată pe ordinul militar, poate primi o amendă între 100 şi 300 de lei.

300 de lei amendă dacă nu ghiceşti că te cheamă la Armată

În mod normal, ordinele scrise ar trebui să le fie înmânate rezerviştilor de un agent de poliţie. Totuşi, există cazuri în care aceste ordine militare nu numai că nu sunt înmânate de poliţist, dar nu sunt puse nici măcar în cutia poştală.

Într-o asemenea situaţie, rezervistul nu are cum să ştie că e aşteptat la Centrul Militar şi e pasibil de o amendă pentru neprezentare.

Armata încearcă să evite asemenea litigii dând telefon persoanelor care întârzie să vină la Centrele Militare. Dar nici această metodă nu e infailibilă, întrucât e posibil ca unii rezervişti să-şi fi schimbat, în ultimii ani, numărul de telefon.

Românii din Spania pot fi chemaţi la mobilizare în România

Alte situaţii complicate sunt cele ale românilor plecaţi în străinătate. Un caz concret, înregistrat astăzi, este al unei femei care s-a prezentat la Centrul Militar cu ordinul de chemare, primit acasă, şi cu livretul militar al fiului ei, motivând că fiul e plecat la muncă în Spania.

Angajata Armatei i-a cerut mamei să aducă acte prin care să demonstreze că fiul lucrează în străinătate. “Păi dacă lucrează la negru, ce acte să aduc?”, a răspuns mama.

Citeşte şi:  Un imigrant român a murit din cauza caniculei, în Spania

Verificările din aceste zile nu schimbă situaţia militară a rezerviştilor, ei fiind repartizaţi, în caz de mobilizare, la aceleaşi unităţi.

Verificarea rezerviştilor apare în contextul intensificării pregătirilor militare derulate în ultimele luni în România şi în alte ţări NATO din estul Europei. Acestea au fost planificate la reuniunea NATO din Ţara Galilor, desfăşurată ca răspuns la criza din Ucraina şi la acţiunile militare ale Rusiei.

Alte ţări din estul Europei organizează cursuri de pregătire militară

În România nu s-au organizat anul acesta acesta acţiuni de convocare a rezerviştilor pentru pregătire militară. În schimb, alte ţări care se simt ameninţate de Rusia au adoptat măsuri de acest tip.

De exemplu, Polonia a organizat cursuri gratuite de pregătire militară, la care cetăţenii se pot înscrie în mod voluntar. Anunţul în acest sens al Ministerului Apărării de la Varşovia a avut succes, atât în rândurile studenţilor şi al elevilor de liceu, cât şi la oamenii mai în vârstă. Inclusiv parlamentari polonezi au cerut să participe la pregătire militară.

După ce Rusia a ocupat Crimeea, Guvernul de la Varşovia a adoptat şi o nouă Strategie de securitate. Acest document prezintă Polonia drept o ţară ameninţată de război, iar Rusia este prezentată drept potenţial agresor.

Citeşte şi: ONG-urile sunt invitate să contribuie la Strategia Naţională de Apărare

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • criminals go home

  26 mai 2015 20:48

  Organizatia criminala nato fondata de iudeo-masonerie vrea razboi cu orice pret.Impotriva cui sa lupt mai fratilor,daca razboiul asta nu ne apartine?Sa lupt impreuna cu cei care dau lovituri de stat unde mor mii si mii de oameni nevinovati ca sa schimbe ei un guvern cu altul pro-occidental sa transforme orice tara in colonia lor,asa cum au facut-o si cu noi in 89?Al3lea e aproape si e pus la punct in detalii,e vai insa de sufletele blestematilor astora,caci mai bine le era lor daca nu s-ar fi nascut.

  raspunde comentariului
 • Col Agrigoroaie Ovidiu

  25 mai 2015 9:18

  Sunteti destui care va plictisiti si vi s-a urat cu binele. Va imbracati in haine de femei, dati ci suriul, umblati drogati prin cluburi. Sa dea naiba sa nu apareti la recrutare ! Ca facm si recrutari!Col Agrigoroaie OvidiuUM 02317

  raspunde comentariului
  • Ionel

   26 mai 2015 14:58

   Domnule Col Agrigoroaie, veti incepe recrutarea cu copii guvernantilor si cu cei ai "oamenilor de afaceri" si dupa aceea cu restul tinerilor. In niciun caz altfel.

   raspunde comentariului
 • giony

  25 mai 2015 9:13

  Sunt rezervist, am 47 de ani si am fost radiotelegrafist. Pai eu mai stiu telegrafie daca din 87 bu m-a mai chemat nimeni la concentrare?Si pe cine sa apar? Pe hotii din parlament? Pe Valcov? Pe tara care nu ne mai apartine? Pe cei de la Chevron si OMV care exploateaza gaze de sist si petrol? Pe cei de la RMGC? NU!

  raspunde comentariului
 • @ Emil Sava

  24 mai 2015 21:19

  Mă cr etinule, du-te tu și te înrolează în armata de șpagasini și boi a Rromînicăi, urmașa directă a stalinismului biruitor, daca te zgândăre "patriotizmu' "-'n kur! ...Ție ți-e ușor să găvărești, așa-i, politrucule, dacă ești un decrepit trecut de vîrsta mobilizării?! ...ce-ar fi să nu mai spui tu altora, implicați direct și personal în problemă, ce atitudine trebuie să aibă ei în această situație? Dacă ei vor fi trimiși să moară ca proștii în linia I-a - că asta e tradiția arrmiei rromîne de kăkat, de când se știe ea, datorită incompetenței comandanților, slabei pregătiri și corupției - atunci lasă-i pe ei să decidă, nu te băga tu ca musca în kuru' calului! ..că m-am săturat de kufuritele alea de băbăciuni care începând din 1990 au "știut" ele că trebuie votat criminalul bolșevic Iliescu, și rezultatul a fost că azi nepoții lor au părăsit "țara ta, imbecilule", fiindca aici mureau de foame! ...casele nu există pentru o majoritate a tinerilor care intră în viață, și nu au nici o șansă să o obțină aici mai târziu, serviciile se dau PE ȘPĂGI, proprietățile bunicilor se recuperează PE ȘPĂGI, NU AU NIMIC AICI. Familiile și le pot lua cu ei în altă țară, dacă nu mor ca fraierii în linia I-a a frontului, trimiși de politruci ca tine... Du-te și vezi-ți de crescut nepoții, nu te mai trezi tu dăștept, prostovane!

  raspunde comentariului
 • Radu

  24 mai 2015 12:28

  Sa faca armata toti pustanii retardati,drogati si viciati....Eu tot nu am inteles de ce ne-ar ataca pe noi,mici si pasnici,idiotii de rusi?!.....Si daca intr-adevar ne astaptam sa fim artacati de ei,de ce nu suntem anuntati oficial?!

  raspunde comentariului
 • FAQ

  24 mai 2015 12:21

  Ma intreb cati politruci de la varful Rrominicai vor fi impuscati imediat dupa ce rezervistii vor primi arme in mana... Si cati APeVisti spagari.

  raspunde comentariului
 • Archaeopteryx

  24 mai 2015 2:51

  OK, am inteles! Rezervistii trebuie numarati pentru a sti pe cine ne bazam sa trimitem pe front cand vor porni rusii catre noi. De acord. Dar ce uita domnii borfasi din guvern si parlament si domnii fripturisti burtosi din armata este ca in timp ce ei jefuiau tara 25 de ani, in jur de 5-7 milioane de oameni si-au luat talpasita din acest loc infect, din acest iad numit romania. Prin urmare dintre rezervisti mai sunt pensionari, bolnavii grav inca neajunsi la pensie, plecatii la munca in alte tari. Asa ca imperativ necesar este recreerea unei baze de rezervisti obligand tinerii fraierii intre 20-35 de ani care inca mai sunt in romania sa plece la antrenamente crancene in jur de un an.

  raspunde comentariului
 • rodica

  23 mai 2015 19:48

  Lipsurile i limitările nu pot exista decât atunci când le cultivăm în mintea noastră. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea Te-ai născut bogat. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email rodica98827yahoo.com

  raspunde comentariului
 • jandarm dat afara ilegal

  23 mai 2015 18:58

  Sa mearga infractorii la mobilizare !Pe noi ne-au dat afara ca le incurcam itele !httpepochtimes-romania.comnewsfostii-angajati-mai-protesteaza-la-guvern-vom-da-statul-in-judecata-video---233571

  raspunde comentariului
  • jandarm dat afara ilegal

   23 mai 2015 19:31

   httpepochtimes-romania.comnewsfosti-angajati-mai-ies-in-strada-pentru-a-cere-reincadrarea-si-curatarea-mai-de-elemente-infractionale---231658

   raspunde comentariului
 • Saratel

  23 mai 2015 18:30

  Domnule Moromete omul e o fioroasa creatura doar in lipsa lui Dumnezeu din el.Exemplul satanist al dumitale e elocvent fara paraexemple.Raul nu intra in tine fara sa -i dai concursul.De aci si natura noastra plina de pronie.

  raspunde comentariului
 • Moromete

  23 mai 2015 13:31

  Ucrainienii din estul Ucrainei care au crezut ca daca nu se inroleaza rusii o sa-i "treaca cu vederea' au primit in schimb de la "rusii" tortura si un glonte in cap ! Este elocvent cazul femeii care a fost crucificata dupa ce a fost batjocorita. Personal nu ma intereseaza politicienii sau parlamentarii buni sau rai, am sa-mi descarc toaata munitia in cei care imi ameninta viata mea si a familiei largite Romania. Cei ce cred ca e de gluma nu trebuie sa astepte "incurajari" Nu uitati omul este cea mai fioroasa creatura !

  raspunde comentariului
  • Ionel

   26 mai 2015 14:56

   Domnule Moromete sa inteleg ca va veti descarca toata munitia in cei care ne conduc tara? sau in cotropitorii care nu-au deposedat de toata avutia nationala in ultimii 25 de ani?

   raspunde comentariului
  • Ioan

   26 mai 2015 14:51

   Domnule "Moromete", sustineti ca va veti descarca toata munitia in cei care va ameninta familia, asta inseamna ca veti incepe cu parlamentarii romani, nu? Sau veti incepe cu austriecii care ne-au furat petrolul si bancile? Exemple sunt destule, cotropitori avem o multime in ultimii 25 de ani

   raspunde comentariului
  • ElBA

   25 mai 2015 21:58

   Moromete- Esti dus! Romania NU mai apartine romanilor! Sa mearga la oaste aia care au ce apara - Case, Terenuri , paduri sa nu i le fure Ivan!

   raspunde comentariului
 • Ned Kelly

  23 mai 2015 9:36

  sa aparam pe cine pe neamul asta de cocalari nenorociti sio spurcati?????

  raspunde comentariului
 • marian

  23 mai 2015 8:10

  ati uitat miile de generali gusati si puhavi care au in subordine cite 50 de soldati amarati,lesinati de foame

  raspunde comentariului
 • CAPRARU

  23 mai 2015 7:08

  Romania are cei mai multi militari activi la mia de locuitori din UE, avem cele mai multe servicii secrete, cu oameni bine platiti, cu salarii si pensii speciale.... asa ca nu ar trebui sa ne facem probleme ca aceste lipitori care sug din bugetul de stat condusi de etern transpiratul DOGARU, ar trebui sa isi arate acum, in ceasul al 12-lea, fidelitatea fata de tara... lasati copii oamenilor in pace ca sunt suficient de multi APV-isti trantori, cu burti revarsate, carora nu le strica putina miscare!!!!

  raspunde comentariului
 • Cel Harnic, Cel Viteaz...

  23 mai 2015 0:16

  Adunatura de Mosi Teaka ceausisti bortosi incearca sa se faca remarcata. Dar daca stranuta Putin catre ei, toti fac peepee in cizme si fug sa se ascunda prin cotloane intunecate...

  raspunde comentariului
 • Matasa

  22 mai 2015 15:01

  Domne eu astept alipirea Transnistriei la patria mama ca Basarabia sa se alipeasca la patria bunica,.Ce o tot intoarcem si o perpelim.Romani va odron treceti Prutu!Domne e tara Basarabiei si N Bucovinei si Insula Serpilor si Cernauti romanesc?E.Pai atunci ce pisda masi.Pana acum deja crimeea era alipita.Scrisoare din Basarabia---"Cu vorba-mi stramba si pripitaEu stiu ca te-am ranit spunandCa mi-ai luat si grai si pitaSi-ai navalit pe-al meu pamant.In vremea putreda si goalaPe mine, frate, cum sa-ti spun,Pe mine m-au mintit la scoalaCa-mi esti dusman, nu frate bun.Din Basarabia va scriu,Dulci frati de dincolo de Prut.Va scriu cum pot si prea tarziu,Mi-e dor de voi si va sarut.Credeam ca un noroc e plaga,Un bine graiul cel slutit.Citesc azi pe Arghezi, BlagaCe tare, Doamne,-am fost mintit!Cu pocainta nesfarsitaMa rog iubitului IsusSa-mi ierte vorba ratacitaCe despre tine, frate,-am spus.Din Basarabia va scriu,Dulci frati de dincolo de Prut.Va scriu cum pot si prea tarziu,Mi-e dor de voi si va sarut.Afland ca frate-mi esti, odataScapai o lacrima-n priviriCe-a fost pe loc si arestataSi dusa-n ocna la Sibiri.Acolo-n friguroasa zare,Din drobul mut al lacrimeiOcnasii scot si astazi sareSi nu mai dau de fundul ei.Din Basarabia va scriu,Dulci frati de dincolo de Prut.Va scriu cum pot si prea tarziu,Mi-e dor de voi si va sarut."-Vieru G

  raspunde comentariului
 • Matasa

  22 mai 2015 13:46

  PAi varu meu lucreaza in Togo cum sa vina sau cum sa-l amendeze?

  raspunde comentariului
 • Doru

  22 mai 2015 13:46

  !!CEA MAI NOUA OFERTA DE MUNCA!! Selectam dezvoltatori proiect la scara nationala si mondiala. Nu este nevoie de experienta. Se ofera curs gratuit si complet. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Pentru alte informatii trimiteti textul "INFO" la email teodor.doru59yahoo.ro

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design