Emil Constantinescu: Politologii români nu au reușit să lămurească ce s-a întâmplat cu Revoluția, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate

de Roxana Petre , 19 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 00:04, 19 ianuarie 2017
Emil Constantinescu: Politologii români nu au reușit să lămurească ce s-a întâmplat cu Revoluția, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate

Fostul președinte Emil Constantinescu susţine că  este o mare rușine pentru politologii români că nu au reușit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluția, mineriadele sau loviturile de stat, potrivit Agerpres.

„Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu știu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (...) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor și politologilor români — și aici sunt foarte ferm — de a lămuri conceptele și de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluția (...). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun și este o mare rușine (...) pentru toți politologii români că nu au reușit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluția, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate — pentru mine — îngrozitor", a declarat Constantinescu, miercuri, la dezbaterea Cafeneaua critică.

El a apreciat că este o rușine faptul că societatea românească va trebui să afle adevărul despre Revoluție și mineriade de la procuratură.

„CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari — și care pot deveni uriașe chiar pentru bugetul națiunii — pentru că nu s-au anchetat și nu s-au judecat niște lucruri care erau foarte clare. (...) În momentul în care am părăsit Președinția, s-au închis toate dosarele și din nou a început acest hățiș de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am", a adăugat el.

Constantinescu a precizat că în 1989 a existat un punct de pornire pentru construcția demnității naționale, prin sacrificiul tinerilor de la Timișoara și al celor care în 21-22 decembrie au fost dispuși să moară pentru idealuri. Pe de altă parte, fostul șef de stat a subliniat că demnitatea națiunii române este grav afectată, fiind copleșită de „o uriașă țesătură de minciună".

„România nu parcurge în acest moment o criză economică reală — și nu a parcurs-o niciodată — nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituțiile, lucrează cum lucrează, la limită... dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poți să construiești o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniș pe care nimeni nu îndrăznește să-l rupă. Și iată că acum se face prin procuratură — dacă se va face", a spus el.

Constantinescu a mai apreciat că în acest moment societatea românească e caracterizată de „o confuzie generalizată", subliniind că acest lucru e mai periculos într-o democrație, decât într-o societate totalitară, deoarece denotă o decădere morală foarte profundă.

„Eu nici nu pot să mă uit la televizor pentru că nimeni nu i-a luat să îi pună în ordine: Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală, serviciile... Niciunul dintre cei pe care i-am numit nu au făcut vreo ilegalitate. Nu s-au îmbogățit. Astăzi trăiesc ca și mine, dintr-o pensie. Nu au ceasuri, mașini, vile. Dar acest fapt este o insultă pentru foarte mulți care nu vor să accepte așa ceva. E mult mai bine să spui: 'Toți au furat, toți au mințit, toți au fost ticăloși. Atunci și noi mai putem să face câte ceva. Problema tineretului e problema mea. Pentru că noi ne vom duce (...) Este foarte greu pentru o generație tânără să nu aibă niciun model, să creadă că totul e mizerie, că totul e minciună, că nimeni nu poate să fie corect. Acesta e lucrul care duce la o confuzie generalizată în societatea românească, o confuzie a valorilor", a mai declarat fostul șef al statului.

Comentarii

 • shlomo

  19 ianuarie 2017 12:03

  Un arlechin manevrat de iudeii americani si de cei de la tel aviv. La fel au fost si smeckerul iliescu, basescu si iohannis.

  raspunde comentariului
 • Zagura

  19 ianuarie 2017 10:55

  Presedintele Marii Dezamagiri Nationale. Cred ca am spus tot ce era de spus.

  raspunde comentariului
 • costi

  19 ianuarie 2017 8:41

  Politologii???,pai marea majoritate a politologilor fac parte din sistemul care l-a învins când era presedinte,a uitat săracu,spunea cineva ca nici macar o "dara" nu a lăsat in urma celor 4 ani de presedinte al României,se pare ca inca il mai chinuiesc amintirile,pentru liniștire ii recomand să-l întrebe pe politologul Ciuvică et comp antena 3, e posibil chiar să-l cunoasca, si va afla tot ce vrea

  raspunde comentariului
  • Al Popescu

   19 ianuarie 2017 10:03

   D.le Costi ,dupa cum stiti Ciuvica A fost consilierul sau la presedentie .Acestui incapabil fost presedinte i se dadoreaza multe din dezamagirile de astazi ,dar mai ales destramarea societatii civile

   raspunde comentariului
   • costi

    19 ianuarie 2017 20:43

    cu siguranta stiu acest lucru,dar ma gandeam ca poate a uitat Constantinescu si vroiam sa-i amintesc ca are de unde lua informatii

    raspunde comentariului
 • Al. Popescu

  19 ianuarie 2017 1:20

  Politologii ? Si eu care credeam ca justitia trebuie sa faca lumina Nu stiu de ce dar am senzatia ca din cand in cand va treziti vorbind. Sa fie de vina vreo problema a batranetii ? Si cate sperante am avut atunci in '96 .D.le fost ,asta fiindca intamplator v-am gasit aici stiti dv. cate s-au pierdut odata cu acele operante? Fiindca nu pot sa ma abtin sa va fac o marturisire dupa spulberarea acelor sperante am votat Iliescu in turul II contra lui Vadim iar apoi de lehamitea care m-a cuprins am plecat din tara . Iar daca priviti la ce a urmat si ce va urma ,cred ca e mult prea tarziu pt. scuze . Puteti intretine atmosfera la A 3 linistit?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design