15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEmil Constantinescu: Politologii români nu au reușit să lămurească ce s-a întâmplat...

Emil Constantinescu: Politologii români nu au reușit să lămurească ce s-a întâmplat cu Revoluția, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate

Fostul președinte Emil Constantinescu susţine că  este o mare rușine pentru politologii români că nu au reușit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluția, mineriadele sau loviturile de stat, potrivit Agerpres.

„Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu știu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (…) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor și politologilor români — și aici sunt foarte ferm — de a lămuri conceptele și de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluția (…). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun și este o mare rușine (…) pentru toți politologii români că nu au reușit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluția, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate — pentru mine — îngrozitor”, a declarat Constantinescu, miercuri, la dezbaterea Cafeneaua critică.

El a apreciat că este o rușine faptul că societatea românească va trebui să afle adevărul despre Revoluție și mineriade de la procuratură.

„CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari — și care pot deveni uriașe chiar pentru bugetul națiunii — pentru că nu s-au anchetat și nu s-au judecat niște lucruri care erau foarte clare. (…) În momentul în care am părăsit Președinția, s-au închis toate dosarele și din nou a început acest hățiș de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am”, a adăugat el.

Constantinescu a precizat că în 1989 a existat un punct de pornire pentru construcția demnității naționale, prin sacrificiul tinerilor de la Timișoara și al celor care în 21-22 decembrie au fost dispuși să moară pentru idealuri. Pe de altă parte, fostul șef de stat a subliniat că demnitatea națiunii române este grav afectată, fiind copleșită de „o uriașă țesătură de minciună”.

„România nu parcurge în acest moment o criză economică reală — și nu a parcurs-o niciodată — nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituțiile, lucrează cum lucrează, la limită… dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poți să construiești o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniș pe care nimeni nu îndrăznește să-l rupă. Și iată că acum se face prin procuratură — dacă se va face”, a spus el.

Constantinescu a mai apreciat că în acest moment societatea românească e caracterizată de „o confuzie generalizată”, subliniind că acest lucru e mai periculos într-o democrație, decât într-o societate totalitară, deoarece denotă o decădere morală foarte profundă.

„Eu nici nu pot să mă uit la televizor pentru că nimeni nu i-a luat să îi pună în ordine: Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală, serviciile… Niciunul dintre cei pe care i-am numit nu au făcut vreo ilegalitate. Nu s-au îmbogățit. Astăzi trăiesc ca și mine, dintr-o pensie. Nu au ceasuri, mașini, vile. Dar acest fapt este o insultă pentru foarte mulți care nu vor să accepte așa ceva. E mult mai bine să spui: ‘Toți au furat, toți au mințit, toți au fost ticăloși. Atunci și noi mai putem să face câte ceva. Problema tineretului e problema mea. Pentru că noi ne vom duce (…) Este foarte greu pentru o generație tânără să nu aibă niciun model, să creadă că totul e mizerie, că totul e minciună, că nimeni nu poate să fie corect. Acesta e lucrul care duce la o confuzie generalizată în societatea românească, o confuzie a valorilor”, a mai declarat fostul șef al statului.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă