Emil Constantinescu: Dacă nu spunem adevărul, degeaba vorbim despre statul de drept

de Mihai Diac , 12 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 21:06, 12 noiembrie 2017
Emil Constantinescu

Fostul președinte Emil Constantinescu a declarat că, dacă în România nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, "degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități", informează Agerpres.

Fostul șef de stat a participat, duminică, la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existență a Fundației ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.

Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

"Trăim și astăzi în minciună și este o rușine că procuratura sau justiția este sau ar fi speranța ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese și într-o țesătură de minciuni. Și justiția are limitele ei. Această lentoare cu care se desfășoară procesul victimelor Revoluției, procesul victimelor Mineriadelor, este de înțeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie și să piară, procurorii care au fost implicați atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei", și-a amintit fostul președinte.

El a apreciat că "dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități".

În viitor, a adăugat el, este nevoie de "acțiuni hotărâte", de confruntare a trecutului comunist al țării.

"Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte, într-o scrisoare adresată deținuților politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acțiuni hotărâte", a declarat Emil Constantinescu.

Fostul președinte a spus că, în opinia sa, "societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat".

"Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situația noastră, pentru că atunci știam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foștii securiști devin anticomuniști, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forța creativă", a punctat Emil Constantinescu.

Comentarii

 • Serban Vasile

  13 noiembrie 2017 2:59
 • Serban Vasile

  13 noiembrie 2017 2:56
 • Eu

  12 noiembrie 2017 23:53

  Cine v a oprit sa faceti lumina ? Cand am votat Conventia am votat speranta ! Ne ati lasat fara salarii ,ati furat si ati impartit functii inclmpetentilor si ati continuat sa beneficiati de prescuri si acum ! Rusine !

  raspunde comentariului
 • Kuminecaturile Gemene

  12 noiembrie 2017 22:42

  Adica carevasazica daca sedem la masa tacerii si inbucam feliile de preskur, degeaba behaim ca tot aplecati strategic ramanem... Asta nu-i asa flamand cum pare, incearca el sa zica ceva printre behaituri

  raspunde comentariului
  • Cine esti?????????????????

   15 noiembrie 2017 8:39

   De ce spurci cu comentariile tale tampite? De ce te legi de biserica, de credinta multor romani?? Nu ti-e defel rusine??

   raspunde comentariului
 • Mos Ion

  12 noiembrie 2017 22:30

  Ai promis un referendum referitor la Monarhie.Țapule, nu re-ai ținut de cuvânt !

  raspunde comentariului
 • Mare lichea!

  12 noiembrie 2017 22:29

  Ce-ai fost si ce-ai ajuns...

  raspunde comentariului
 • vasile

  12 noiembrie 2017 21:47

  Da, dacă nu spunem adevărul dar tu-l spui. De dragul adevărului te-ai dat cu neo-comuniștii sau de dragul banilor ? De dragul adevărului șutești bani pentru tot felul de potlogării, ca Institutul de studii orinetale ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design