16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialEmil Boc va monta plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca. UDMR: S--a...

Emil Boc va monta plăcuţe multilingve la intrările în Cluj-Napoca. UDMR: S–a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă

Primarul municipiului Cluj-Napoca a decis să monteze plăcuţe multilingve la intrările în oraş, cu denumirea municipiului în limbile română, germană şi maghiară, dar şi cu denumirea istorică a acestuia din perioada romană, care va fi scrisă în latină. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România laudă decizia primarului Emil Boc, considerând că această măsură marchează momentul în care "s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă”, potrivit News.ro.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia de montare a plăcuţelor bilingve a fost luată după consultarea unei comisii de experţi din care au făcut parte rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, academicianul Ioan-Aurel Pop, şi experţi în istorie antică de la universitate sau Academia Română.

”Acestă formulă subliniază dimensiunea istorică a oraşului nostru, din antichitate până în prezent, precum şi caracterul multicultural şi european al municipiului nostru. Soluţia propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată ştiinţific şi, nu în ultimul rând, este o soluţie care îşi propune în continuare să unească şi nu să dezbine comunitatea clujeană. Este o soluţie europeană a timpului prezent”, a declarat Emil Boc.

UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, laudă decizia primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, de amplasare a indicatoarelor rutiere în limbile maghiară, română, germană şi latină, la toate intrările în oraş, UDMR considerând că această măsură marchează momentul în care "s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă”.

"Decizia primarului Emil Boc de a nu face recurs la decizia instanţei şi de a amplasa indicatoarele multilingve la intrarea în municipiul Cluj-Napoca este cea mai corectă. Este un pas important, mult aşteptat, un succes al maghiarilor din Cluj şi a întregii comunităţi maghiare din Transilvania. Acest demers reprezintă finalul unei perioade care a durat mai multe decenii, iar acum  putem spune că s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă şi există şanse reale pentru afirmarea multiculturalismului în Cluj-Napoca”, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă