19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialElena de NIRO

Elena de NIRO

Elena Udrea, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, este acuzata ca ar fi veriga de legatura dintre afacerile holdingului "NIRO", protejate de serviciile secrete, si un grup de interese de la Palatul Cotroceni. Argumentul forte este dat de faptul ca multi dintre directorii de la "NIRO" sunt fosti ofiteri de Securitate ori de Militie, sau care au activat si in serviciile secrete de dupa 1990. Acuzatia a fost lansata de Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, ca o continuare a dezvaluirilor despre grupul de interese din jurul Elenei Udrea. Atat Elena Udrea, cat si Dumitru Nicolae, patronul holdingului "NIRO", au negat acuzatiile. In plus, intr-un interviu acordat "Romaniei libere", Nicolae Dumitru recunoaste ca a angajat mai mult de 20 de fosti securisti si povesteste cum s-a asociat in afaceri, la un moment dat, cu Nicu Gheara si Elena Udrea.

Ca argument pentru noua acuzatie, de afaceri acoperite de serviciile secrete, Mugur Ciuvica a invocat faptul ca grupul de firme "NIRO", cu care ar fi fost asociata si Elena Udrea, este condus de fosti sefi din Securitate, Militie si din serviciile secrete postdecembriste. Printre cei "deconspirati" de Ciuvica figureaza ofiterii in rezerva Dan Gheorghe, Octavian Cornateanu, Mugur Preda, Ilie Suba, Mihai Neacsu si Ion Badea. Rezervistii l-au dat deja in judecata pe Mugur Ciuvica pentru acuzatiile lansate in urma cu circa trei luni, acuzatii potrivit carora fostii ofiteri, ca sefi in cadrul holdingului "NIRO", ar fi avut legaturi cu grupuri infractionale de tip mafiot. Atunci, Mugur Ciuvica a sustinut ca Elena Udrea s-a asociat cu Nicolae Dumitru, patronul grupului de firme "NIRO", care ar avea legaturi cu grupuri infractionale de tip mafiot, deoarece este finul si protejatul fratilor Camataru, lideri ai lumii interlope, aflati in arest. De asemenea, Ciuvica a sustinut ca Nicolae Dumitru a fost asociatul controversatului om de afaceri Nicu Gheara.

Securisti pentru siguranta afacerilor

Potrivit lui Mugur Ciuvica, in iunie 2006, cuplul Elena Udrea – Dorin Cocos a infiintat firma "New Global Investments" SRL impreuna cu Nicolae Dumitru, patronul societatii "NIRO ‘95 Impex" SA. Societatea cu care s-a asociat Elena Udrea ar fi firma-mama in jurul careia s-a dezvoltat grupul de firme "NIRO". Ciuvica sustine ca patronul holdingului "NIRO", Nicolae Dumitru, ar fi angajat mai multi fosti ofiteri de Securitate si Militie pentru a-si dezvolta si proteja afacerile. Mai mult chiar, Ciuvica sugereaza ca afacerile grupului "NIRO" ar fi afacerile acoperite ale serviciilor secrete.

Rezervistii, directori la "NIRO"

Mugur Ciuvica a facut publice biografiile ofiterilor "deconspirati", precum si fotocopii ale cartilor de munca, de unde rezulta actualele lor functii in cadrul holdingului "NIRO".

• Generalul (r) Dan Gheorghe este din 2005 directorul general al SC NIRO ’95 Impex SA. Pana in decembrie 1989, Dan Gheorghe a fost ofiter de Securitate. In martie 1990 a fost numit sef al unei brigazi antitero a SRI, in 1992 a trecut la Serviciul de Informatii Externe, fiind inaltat la gradul de general. Dupa un an, Gheorghe a ajuns seful UM 0215, serviciul secret al MI, acuzat de implicare in mari scandaluri de coruptie. In 1997, Gheorghe a fost trecut in rezerva, pentru ca in 2001 sa fie reactivat in SRI. Dupa un stagiu in functia de sef al departamentului de securitate al aeroportului Otopeni, a trecut in fruntea SIPA – Serviciul Secret al Ministerului Justitiei, de unde a fost inlaturat in martie 2005. Numele generalului Gheorghe a fost vehiculat in numeroase scandaluri financiare, precum "Afacerea Jimbolia" si "Devalizarea Bancorex".
• Rezervistul Octavian Cornateanu este directorul administrativ al SC NIRO ’93 Impex SA. Pana in decembrie 1989, a condus diverse servicii ale Militiei. Dupa 1990, a lucrat in cadrul UM 0215 al MI ca sef al sectorului "Crima Organizata". Cornateanu a intrat in grupul "NIRO", in anul 2001, ca director al SC OVERLAND GUARD SRL, firma de protectie si paza din cadrul holdingului "NIRO".
• Colonelul (r) Mugur Preda a infiintat SC NIRO Distribution Group SA impreuna cu Nicolae Dumitru. Inainte de 1989, Mugur Preda a fost ofiter de Securitate. Dupa 1990, a activat in cadrul UM 0215.
• Colonelul (r) Ion Badea este purtatorul de cuvant al grupului "NIRO" si director de imagine. A fost ofiter de Militie si apoi de Politie si a trecut in rezerva in 2005, pe cand era purtator de cuvant al DNA.
• Ilie Suba este directorul general al SC DRAGONUL ROSU SA, firma din cadrul grupului "NIRO", iar in prezent se ocupa de constructia cartierului chinezesc de la marginea Capitalei. Pana in decembrie 1989, Suba a fost ofiter de Securitate, iar apoi ofiter SRI, cu pauze in care s-a ocupat de cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, ca expert parlamentar. De asemenea, a fost expert guvernamental pe probleme de siguranta nationala (Guvernul Vacaroiu), iar in perioada 2001-2002 a fost director de departament la World Trade Center Bucuresti.
• Mihai Neacsu este director de investitii in cadrul NIRO ’95 Impex SA. Potrivit lui Ciuvica, Neacsu a lucrat 34 de ani in Securitate si a fost trecut in rezerva de catre SRI in 1996.

 

Nicolae Dumitru "Niro" marturiseste

"Am sponsorizat partidele politice. Nu unul, ci pe toate" 

un interviu de Tiberiu Lovin 

 

Pornit din cartierul Ferentari, Nicolae Dumitru, cel poreclit Niro, a ajuns in Top 300, cu o avere estimata la 50 de milioane de euro. Este asociat in presa, de ani de zile, cu lumea interlopa, subliniindu-se ca a fost actionar in firme cu Nicu Gheara ori ca a fost botezat de clanul Camatarilor. Pana in prezent, Niro a refuzat sa raspunda direct acuzatiilor si nu a acordat nici un interviu presei din tara. El recunoaste acum, pentru "Romania libera", ca a angajat in grupul sau de firme fosti securisti sau politisti. Mai mult de 20 de persoane angajate la Niro au lucrat inainte pentru celebra unitate "Doi si un sfert", la Securitate, la DNA sau in Politie. Niro neaga insa orice legaturi cu lumea interlopa.

 – Este adevarat ca aveti angajati fosti securisti si politisti in firmele pe care le controlati?

– Da. Nu este un secret acest lucru. Mi-am ales specialisti care sa ma ajute sa pastrez legalitatea in societatile mele.
Nu sunt eu cel mai destept de aici, tocmai de aceea mi-am selectat un personal care sa ma ajute.

– Ne puteti da numele catorva dintre acestia?
– Bineinteles. Numai ca nu sunt simpli angajati, ci directori executivi la diferite firme pe care le am. Noni Cornateanu, fostul sef al Politiei Judiciare Bucuresti, generalul Dan Gheorghe, ex-director adjunct la SIE, adjunct la USLA, SRI, SIPA si 0962, fosta 0215. Mai este director executiv in grup si colonelul (r) Ilie Suba, care a fost primul sef al USLA. De ceva vreme, il am alaturi pe colonelul (r) Ion Badea, care a iesit la pensie de pe functia de purtator de cuvant al DNA. El este director de imagine. Am angajat peste 20 de fosti ofiteri din diferite structuri. De aceea va spun ca este aberant ca lumea ma asociaza cu lumea interlopa.

– Ce legaturi aveti cu lumea interlopa?

– Sunt aceleasi legaturi pe care le au probabil toti cei care au copilarit in Ferentari. Pe unii dintre ei ii cunosc de atunci si ii salut atunci cand ii intalnesc. Este normal. In rest, nu am nici o legatura de afaceri cu ei. Cum ar putea ei sa ma ajute, ce sa fac eu cu ei? Va spun eu care este problema grupului Niro: faptul ca sunt tigan. Dar, daca mai sunt atacat pe aceasta tema, voi face plangere pentru discriminare. Pentru ca nimeni nu poate sa ma acuze de altceva. Nu am luat nici macar o amenda in viata mea. Atunci ce fel de interlop sunt? Fara dosar penal, fara condamnari, fara amenzi.

– Cu Nicu Gheara ce afaceri ati avut?

– Este aceeasi poveste ca aceea cu Camatarii, care m-ar fi botezat. Subliniez ca nu sunt ruda cu ei, nu m-am inrudit si nici nu am facut afaceri. La fel si cu Nicu Gheara. Dar basmul a aparut dupa decesul unui asociat de-al meu. Este vorba de fostul meu asociat de la inceputul anilor ’90, colonelul Constantin Salitra. Atunci am deschis primul magazin Europa. El a pus numele, mie imi era indiferent. Aveam sase raioane, eu m-am ocupat de partea de business, el de cea legala. Numai ca nu a vrut sa-mi dea actiuni si ne-am despartit, la scurt timp, in 1992. Colonelul ma privea ca pe copilul lui, imi dadea cu portia bani de mancare, dar nu dorea sa-mi dea mai mult. Spunea ca banii strica omul. Dupa ce ne-am despartit, am cumparat doua brutarii, dar am dat faliment la cateva luni. Painea era subventionata, iar eu nu puteam sa-mi asigur cheltuielile. Am cumparat insa o bucata din terenul pe care se afla Europa si asa m-am asociat cu Salitra, eu avand 30% din afacere.

– Sa revenim la Gheara…

– Nicu Gheara a aparut in afacerea Europa abia dupa moartea colonelului Salitra. Nu stiu exact cum. A fost o adevarata nebunie atunci. Averea colonelului trebuia sa fie impartita intre copilul din prima casnicie si a doua sotie, Neli. Au aparut si tot felul de oameni care au spus ca Salitra le datora bani. Probabil printre ei era si Nicu Gheara. Dar sunt convins ca acesta nu a fost asociat inainte cu Salitra.

– Deci ati fost un timp asociati?

– Nu pot spune asta. Mi-am dat seama de la inceput ca nu am cum sa colaborez cu atatea persoane si mi-am inchiriat partea mea unor chinezi. Ei mi-au dat banii atunci, iar eu am stipulat in contract ca ei raspund de spatiile comerciale atat timp cat rezista constructia.

– Se spune ca tot el a vrut sa va omoare…

– Este iarasi o poveste veche, mai precis din 1998. M-am dus acasa la o angajata, iar cand am iesit din bloc am fost atacat de patru indivizi. Au vrut sa ma omoare, am auzit asta chiar din gura lor. M-au lovit cu batele, dar intentia a fost sa ma duca la o masina si sa ma puna sa semnez niste acte. Norocul meu a fost ca am cazut dupa prima lovitura, in fata blocului si oamenii au inceput sa tipe. Asa am scapat.
Am facut plangere la politie, dar nu s-a aflat nimic nici pana astazi.

– Banuiti cine ar fi dat ordin sa fiti ucis?

– Stiu doar ca nu a fost Nicu Gheara. El era plecat din tara si a venit special in Romania pentru aceasta poveste. L-am intrebat si mi-a spus ca nu a facut asa ceva. Probabil am deranjat pe cineva pentru ca mi-am cumparat teren langa Complexul Europa. Pe cine anume, nu pot sa va spun.

– Aveti angajati securisti si spuneti ca nu aveti nici o treaba cu lumea interlopa. Dar cu cea politica? Ati sponsorizat partide, aveti legaturi de afaceri cum este cea cu Elena Udrea?
– Nu fac politica, dar am sponsorizat, este adevarat, partidele politice. Nu unul, ci pe toate, nu partidele propriu-zis, ci actiunile lor. Numai in 2006 am facut donatii si sponsorizari de un milion de euro. Am dat bani doar pentru actiunile sociale, care pot ajuta intr-adevar.
Pe politicieni nu-i ajut pentru ca sunt la fel ca aia dinainte de ’89: niste mincinosi. In plus, politicienii nu fac nimic. Atunci ce nevoie sa am de ei? Afaceri cu statul nu am facut si nici nu voi face, pentru a ma gandi ca ei ma pot ajuta intr-un fel. Concret: eu angajez numai persoane care lucreaza.
 
– Cum ati cunoscut-o pe Elena Udrea?

– La fel cum am cunoscut foarte multi oameni. La diferite intalniri de afaceri, loc in care vin si politicienii. Am vrut sa fac o afacere cu dansa, dar nu mi-a iesit si am radiat firma. Asta-i tot. Societatea nu a functionat nici macar o zi si nu exista tranzactii sau altceva.

 

 

 

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă