11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialElan Schwartzenberg, noi probleme cu DNA

Elan Schwartzenberg, noi probleme cu DNA

Lucrurile se complică pentru frații Mazăre și omul de afaceri Elan Schwartzenberg. După ce Radu și Alexandru Mazăre, fost primar al Constanței, respectiv senator al României, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, procurorii DNA au anunțat că au dispus, în acest dosar, disjungerea în vederea continuării cercetărilor față de Emilian (Elan) Schwartzenberg.

Potrivit documentului, procurorii continuă cercetările față de Emilian Schwartzenberg sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită, în vederea stabilirii justificării reale a tuturor transferurilor sumelor de bani primite de societatea sa de la două firme cipriote.

Procurorii anticorupție, citați de Agerpres, arată în rechizitoriu că Schwartzenberg a acționat ca un „liant“ între omul de afaceri Avraham Morgenstern și fostul primar al Constanței. De asemenea, DNA a dispus continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor, cu privire la transferuri făcute de Radu și Alexandru Mazăre, dare de mită, dar și fals în declarații, referitor la declarațiile de avere completate și depuse de frații Mazăre în perioada 2013-2014.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Radu Mazăre, la data faptelor primar al municipiului Constanța, pentru luare de mită și fals în declarații. În același dosar a fost deferit justiției și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații.

Al treilea inculpat din dosarul instrumentat de DNA este omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Acuzațiile au legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă“, lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța.

Elan, un vechi prieten

Elan Schwarzenberg este legat de afacerile din Constanța de mulți ani. Una dintre cele mai mari investiții în care a fost implicat a fost construcția City Park Mall, un controversat centru comercial aflat în zona Parcului Tăbăcărie. Lucrările au început în 2006, pe un teren care a fost retrocedat de administrația Mazăre, s-au terminat în 2008, iar la inaugurare, cu câteva zile înainte de alegerile locale, au participat, umăr la umăr, atât primarul de atunci, Radu Mazăre, cât și președintele Neocity Group România, Elan Schwarzenberg. Grupul israelian era arunci pe val și anunța investiții de un miliard de euro pentru România, în perioada 2006-2009. Între timp, a vândut mall-ul din Constanța.

Liantul

Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legătură pe Avraham Morgenstern cu “persoane capabile“ să-i asigure câştigarea licitaţiei pentru “Henri Coandă“ şi, totodată, cel care ar fi preluat bani de la firmele acestuia şi le-a pus în conturi ale fraţilor Mazăre şi ale altora, scria Mediafax în 2014, citând surse judiciare. Potrivit acestora, Schwartzenberg ar fi primit de la firmele lui Morgenstern (directorul firmei care a construit mai multe blocuri în campus) mai multe sume de bani, pe care să le dea unor “persoane capabile“ să-i obţină acestuia din urmă câştigarea contractului pentru campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă“ din Constanţa.

Aceleaşi surse susţin că, printr-o firmă controlată de Elan Schwartzenberg, ar fi fost furnizaţi 95.000 de euro într-un cont off-shore al lui Radu Mazăre şi 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazăre. Cele două sume reprezintă o parte din banii daţi de Avraham Morgenstern pentru a-şi asigura câştigarea contractului.   

Una dintre cele mai mari investiții în care a fost implicat Elan Schwartzenberg a fost construcția City Park Mall, un controversat centru comercial aflat în zona Parcului Tăbăcărie.

CAN-CAN

Atac dur la Mihaela Rădulescu

Prietenia lui Radu Mazăre pentru Elan Schwarzenberg s-a văzut după ce a atacat-o dur pe Mihaela Rădulescu, fosta soție a lui Schwarzenberg. „Fostul ei soţ, Elan, este prietenul meu foarte bun. O femeie măritată, cu copil nu mi-am imaginat că poate să facă aşa ceva. Am fost la ea în casă, mi-a făcut de mâncare. O femeie măritată pe care o prinde bărbatul că se duce pe nu ştiu unde şi se… cu altul, în ochii mei a căzut, e o haimana. O femeie care este tratată prinţesă de către bărbatul ei şi ea merge la măciuci cu altul este o haimana“, a afirmat Mazăre în cadrul unei emisiuni la România TV. “În faţa bărbaţilor fără caracter şi fără o minimă educaţie e bine să nu ai reacţii, ca femeie jignită. Rişti să-ţi iei şi o flegmă sau un dos de palmă de la ei şi e greu să-i explici unui copil că aşa sunt prietenii lui tata… sau că aşa se poartă un bărbat… sau că aşa vorbeşte un primar“, a replicat Mihaela Rădulescu.

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă