15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEfectul #Colectiv. Mai multe controale ISU. În 2017, pompierii au făcut zeci...

Efectul #Colectiv. Mai multe controale ISU. În 2017, pompierii au făcut zeci de controale în cluburi

Incendiul din clubul Colectiv a declanşat un maraton de controale ale pompierilor în toată ţara. În timp ce unii patroni au cumpărat extinctoare şi au făcut planuri de evacuare doar de ochii autorităţilor, alţii chiar au rupt sigiliile de pe uşile localurilor închise.

De la începutul anului, pompierii din Bucureşti au dat amenzi de 150 de mii de lei pentru aceleaşi nereguli din cauza cărora 65 de tineri au murit şi peste 100 au fost răniţi în Colectiv, informează Ştirile TVR. După Colectiv, românii s-au gândit pentru prima dată la siguranţa din cluburi.

Au început să fie mai atenţi la ieşirile de urgenţă şi la extinctoare şi chiar să întrebe de autorizaţiile de la ISU. În câteva săptămâni, pompierii au făcut mii de verificări şi au închis săli de sport şi de spectacole din toată ţara.

În Bucureşti, spre exemplu, după incendiul de la Colectiv, cinci dintre cele mai mari cluburi au fost închise. Autorităţile au considerat că le pun viaţa în pericol celor care petrec acolo. Însă, la scurt timp după control, două dintre localuri şi-au reluat activitatea. Ilegal, spun pompierii.

La doi ani de la tragedia din Colectiv, Centrul Vechi e neschimbat. Aceleaşi localuri ca nişte cutii de chibrituri în care se îngrămădesc mii de oameni. Chiar dacă patronii au cumpărat extinctoare şi au făcut ieşiri de siguranţă de teama controalelor, acceptă în continuare clienţi peste capacitatea spaţiilor.

De la începutul anului, pompierii din Bucureşti au făcut 50 de controale în cluburi şi au dat amenzi de 150 de mii de lei. Cei care petrec în Centrul Vechi recunosc că pericolele sunt la tot pasul. La doi ani de la incendiul care a mutilat zeci de tineri şi a curmat vieţi, în România prea puţine lucruri s-au schimbat.

În continuare, pompierii nu pot verifica toate cluburile, pentru că mulţi patroni nu anunţă autorităţile când le deschid. Sunt poate zeci de localuri de care nu ştie nimeni. Clubul Colectiv e păzit acum zi şi noapte.

Toţi cei care trec însă prin faţa fostei fabrici Pionierul trag puternic aer în piept. E ca un monument al durerii. O lecţie neînvățată, într-o Românie în care orice problemă se rezolvă cu schimbarea pavajului şi cu o mică inaugurare.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă