13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDumitru Costin (BNS): FMI nu este de acord cu scăderea CAS

Dumitru Costin (BNS): FMI nu este de acord cu scăderea CAS

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) nu agreează ideea scăderii contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii, a declarat vineri președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, după întâlnirea cu echipa FMI.

"BNS le-a comunicat faptul că scăderea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale este o aventură, un nou cadou făcut de Guvern firmelor. Noi am arătat că singura modalitate în care se poate face acest lucru este reducerea contribuțiilor concomitent cu creșterea semnificativă a salariului minim", a spus Costin, pentru Agerpres.

Întrebat cu cât ar trebui să crească salariul minim, el a precizat că BNS are calcule în acest sens și le va prezenta Guvernului în cazul în care e agreată o astfel de variantă.

"Și cei de la FMI au aceeași opinie ca și noi, respectiv că nu poți reduce CAS fără alte măsuri. Prin urmare nu vor fi de acord cu scăderea contribuțiilor de la 1 iulie, întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri care să acopere deficitul care s-ar crea", a precizat Costin.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

"Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentanții FMI, CE și BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susținut-o de mult timp și acum o voi promova cu toată tăria", a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăți mediul de afaceri din România, va ușura povara fiscală a angajatorilor corecți și va elimina discrepanțele aduse de competiția neloială între angajatorii cinstiți și cei care folosesc munca la negru.

Potrivit ministrului Finanțelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul și efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv veniturile suplimentare din utilizarea banilor rămași la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru și diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

O Misiune a Fondului Monetar Internațional se află la București, în perioada 2 — 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Vizita FMI are loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene și a Băncii Mondiale.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă