8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă treimi din medicii români vor să plece în străinătate

Două treimi din medicii români vor să plece în străinătate

Cea mai mare nemulțumire a personalului medical este legată de legea salarizării unitare. 78% din personalul medical consideră că aceasta va avea efecte negative asupra lor.

Mai mult de jumătate din personalul medical au declarat că au avut cel puţin o dată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară. De asemenea, ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale şi mai mare la medicii specialişti decât la alte categorii profesionale.

Concluziile sunt cuprinse în Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenţiei personalului medical de a migra pentru muncă, comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit studiului, 20% dintre respondenţi au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele şase luni, chiar şi în condiţiile unei campanii susţinute din partea Guvernului de promovare a creşterilor salariale. „Distribuţia per specialităţi indică intenţia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenţi (38,4% dintre ei intenţionează au făcut demersuri) urmaţi de medicii specialişti (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct şi prin firmele de recrutare, învăţarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare”, arată cercetarea.

Problema principală invocată de personalul medical este Legea 153/2017 privind salarizarea unitară asupra salariaţilor din sănătate vor fi negative. 78% din medicii și asistentele chestionate se tem că această lege va avea efecte negative asupra lor.

Protestul medicilor de familie

Extrem de nemulțumiți s-au arătat și medicii de familie, care au amenințat cu noi proteste. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au atras atenţia că, în următorii zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie: “Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului. Deşi prezentată ca piatra de temelie a sistemului de sănătate şi o prioritate, medicina de familie este văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, este discriminată şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă. Pentru această situaţie considerăm că există vinovaţi! Vinovaţi sunt administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcţionarii care ocupă birourile din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcţionarii şi înalţii funcţionari din Ministerul Sănătăţii (MS). Responsabilitatea este purtată şi de prim-ministrul României, şi de parlamentarii care trebuie să coordoneze şi să tragă la răspundere funcţionarii din MS şi CNAS pentru prestaţia lor în defavoarea pacienţilor”.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă