20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDosarul de corupție al lui Liviu Dragnea: Un fost șef de la...

Dosarul de corupție al lui Liviu Dragnea: Un fost șef de la DGASPC Teleorman spune că a falsificat acte ‘de frică’ să nu fie dat afară. Următorul termen, în 5 septembrie

Fostul șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din Alexandria, inculpat în dosarul în care este judecat și șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, că nu a luat nici o măsură în cazul celor două angajate care lucrau, de fapt, la PSD Teleorman și chiar a semnat în fals acte "de frică" să nu fie dat afară, scrie Agerpres. Marți, magistrații au stabilit că următorul termen în acest dosar va fi  în 5 septembrie, când va fi audiată Rodica Milos, iar fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, trebuie să își precizeze pozitia procesuală.

Constantin Balaban, fost șef al Complexului din Alexandria, subordonat DGASPC Teleorman, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

În sala de judecată, Balaban a declarat că a fost de acord să întocmească, la cererea directorului DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, fișe de prezență și rapoarte de activitate pentru Adriana Botorogeanu, deși știa că aceasta din urmă nu lucra efectiv în instituție, ci la PSD Teleorman. În context, el a spus că înainte de anul 2013 a fost președintele Organizației de Tineret a PSD Alexandria.

"Mi-a fost frică că o să îmi pierd serviciul, de aceea am semnat acele acte. Adică să nu fiu dat afară de directoarea Floarea Alesu. Aceasta mi-a spus că nu este treaba mea să mă interesez de situația Adrianei Botorogeanu. Nu contest întocmirea înscrisurilor. Ca orice om, mi-a fost frică că o să îmi pierd serviciul (…). Mulți colegi din cadrul DGASPC Teleorman erau agitați pentru că li se cerea să întocmească diverse documente. Știam că Botorogeanu făcea parte din PSD, pentru că și eu făceam parte din partid. Nu știu dacă ea era susținută de cineva. Au fost persoane în Direcție care și-au arătat nemulțumirea că Botorogeanu nu venea la serviciu, dar aceste nemulțumiri au apărut după ce ea și-a dat demisia în aprilie 2014", a spus Constantin Balaban, care a subliniat că a fost schimbat din funcție după ce a dat declarație la DNA în acest dosar, conform Agerpres.

Tot la acest termen, a fost audiată Valentina Marica, la data faptelor șef al Complexului de recuperare și coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei, ce avea în componență și Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți.

Ea este acuzată că a întocmit fișele de prezență și a semnat rapoartele de evaluare a performanțelor în cazul celor două angajate care lucrau la PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica. Valentina Marica susține că, în anul 2009, a constatat că cele două nu veneau la serviciu, după ce șefii instituției i-au cerut fișele de prezență și rapoartele de activitate ale tuturor angajaților. "Am acceptat să întocmesc acele documente, deoarece așa funcționa atunci Protecția Copilului",a spus femeia. 

Ea a precizat că, în anul 2009, a fost sancționată de către conducerea Direcției, deoarece era "ca un ghimpe" în instituție, însă a făcut contestație în instanță și a avut câștig de cauză. Ulterior, Floarea Alesu i-a cerut să demisioneze, ceea ce a și făcut.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 5 septembrie, când va fi audiată Rodica Miloș, iar fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, trebuie să își precizeze poziția procesuală.

Ca și la termenele precedente, Liviu Dragnea a fost așteptat la instanță de mai mulți protestatari, însă liderul PSD nu a venit la proces.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. În același dosar, a fost trimisă în judecată și fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimiși în judecată mai mulți angajați de la DGASPC Teleorman.

Conform DNA, Dragnea ar fi intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deși știa că ele lucrau de fapt în cadrul organizației PSD Teleorman. Ar fi vorba despre Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcția de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, și Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcția de referent.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-ar fi prezentat la serviciu și nici nu ar fi prestat vreuna dintre activitățile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfășurându-și de fapt activitatea la sediul organizației județene PSD Teleorman.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă