20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDosarul fraudării alegerilor prezidențiale din anul 2009 a fost clasat. Procurorii nu...

Dosarul fraudării alegerilor prezidențiale din anul 2009 a fost clasat. Procurorii nu au găsit indicii de fraudare a documentelor electorale. Comisia parlamentară de anchetă ar putea lucra toată vara la acest caz

Dosarul fraudării alegerilor prezidențiale din anul 2009 a fost închis, au decis, marți, procurorii de la Parchetul General.


UPDATE 17.45: Birourile Permanente Reunite discută, marţi, despre solicitarea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru alegerile din 2009, care prevede ca şedinţele comisiei să fie convocate şi pe perioada vacanţei parlamentare, potrivit Mediafax.

Pe ordinea de zi a şedinţei Birourilor Permanente Reunite de marţi se află o „Solicitare din partea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinulu prezidenţialprivind desfăşurarea şedinţelor comisiei din perioada 1 iulie – 1 septembrie 2017".

Urmează ca propunerea să fie supusă votului plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de miercuri.

17.00: Senatorul USR Mihai Goțiu consideră că activitatea Comisiei parlamentare privind prezidențialele din 2009 trebuie să se finalizeze cu un raport care să fie prezentat Legislativului, potrivit Agerpres.

„Decizia Parchetului vine oarecum să confirme faptul că această comisie de anchetă are un scop politic: să o aducă sau să încerce să aducă în fața camerelor de luat vederi, într-o comisie de anchetă, pe șefa DNA, pe doamna Laura Codruța Kovesi. Deși procurorii au mijloace mult mai puternice decât parlamentarii să ancheteze, nu au găsit nimic. În aceste condiții nu știu cum vor mai continua lucrările comisiei. Aveam ședințe programate în această săptămână, au fost anulate printr-un sms. Nu am mai primit informații când va avea loc următoarea ședință. Așteptăm să vedem, ne vedem în toamnă, în vară, cum va fi cazul. Cred că un raport trebuie făcut până la urmă, cel puțin ce s-a audiat până în acest moment trebuie să reascultăm, să discutăm și să prezentăm un raport un fața Parlamentului. Deciziile Puterii se schimbă de la o zi la alta, așa că ne putem aștepta la orice", a afirmat marți Goțiu, la Senat.

El a reamintit că USR a atras atenția, încă de la constituirea comisiei, asupra obiectivelor propuse pentru a nu se ajunge în situația actuală în care „se induce ideea că acea comisie s-a constituit de formă".

„Noi am atras atenția încă din momentul în care această comisie s-a constituit să fie foarte atenți cum definesc regulamentul comisiei, care sunt scopurile și obiectivele pe care și le va asuma această comisie, pentru că altfel vor ajunge exact la situația în care suntem acum — să inducă ideea că o comisie de anchetă parlamentară s-a constituit doar de formă", a adăugat Goțiu.

16.45: Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 ar trebui să își înceteze activitatea înainte de a se umple de ridicol, consideră deputatul PMP Eugen Tomac, potrivit Agerpres.

„Lucrurile nu s-au încheiat. Cel mai probabil, în înțelepciunea lor, cei care au declanșat acest subiect de interes major pentru presă vor ajunge la o singură concluzie — că alegerile, în 2009, au fost fraudate de un singur om și acea persoană este Traian Băsescu. Deci asta este ceea ce vor să lase impresia unii că se întâmplă. Dacă la Parchet lucrurile s-au desfășurat astfel, cel mai probabil că cei care au înființat această comisie de anchetă vor să ajungă la această concluzie că vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în 2009 este o singură persoană și acea persoană este președintele Traian Băsescu. Altă explicație nu avem, pentru că am văzut că la această celebră comisie deja suntem invitați ca la un colocviu, ni se pun întrebări banale, pentru care găsește orice secretară un răspuns căutând pe internet 30 de minute dacă este nevoie. Deci tot acest circ ar trebui să înceteze pentru că și în Parlament și nu numai putem irosi energiile și pentru chestiuni mult mai serioase decât această dezbatere care nu duce nicăieri", a declarat Tomac, marți, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că problema reprezentantului PMP din comisie se va discuta miercuri dimineață în grupul parlamentar.

„Noi l-am desemnat pe Robert Turcescu în această comisie tocmai pentru că am vrut să existe un reprezentant de-al nostru, cu atât mai mult cu cât Robert Turcescu cunoaște foarte bine cum au evoluat lucrurile atunci, fiind un jurnalist implicat direct — el a și moderat dezbaterea dintre cei doi contracandidați. Deci, din punctul ăsta de vedere vom discuta chestiunea chiar mâine dimineață la grup, dar insist — cred că s-au umplut de ridicol și lucrurile ar trebui să înceteze înainte de a pregăti marele raport prin care să încerce să demonstreze că există un singur vinovat pentru presupusa fraudare a alegerilor din 2009. (…) Ar trebui să își înceteze activitatea pentru că se umplu de ridicol cei care au declanșat acest demers prezentându-l astfel", a subliniat Eugen Tomac.

16.40: Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat că răspunsul Parchetului General privind clasarea dosarului referitor la alegerile prezidențiale din 2009 este „corect", potrivit Agerpres.

„După cum știți, până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet. Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemenea, în decursul timpului, am spus că atunci când Parchetul a anunțat că a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracțiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituții era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituție, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât așa ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum și anume că au clasat dosarul este cel corect", a afirmat Eugen Nicolicea, la Parlament.

Întrebat dacă se va extinde aria de activitate a comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Nicolicea a precizat că obiectivele comisiei nu pot fi schimbate decât prin hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.

„Obiectivele (comisiei de anchetă — n.r.) nu le putem schimba decât prin hotărâre a plenului reunit. Deci, ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem și să se eschiveze", a subliniat Nicolicea.

Eugen Nicolicea a menționat că activitatea comisiei de anchetă a fost prelungită cu 60 de zile, iar, pe timpul vacanței parlamentare, această comisie va lucra conform unui program stabilit de conducerea ei.


Ancheta a pornit după ce au apărut informații că alegerile ar fi fost fraudate, în defavoarea candidatului Mircea Geoană. Una dintre persoanele care au susținut această ipoteză a fost jurnalistul Dan Andronic.

În urma informațiilor publicate de Andronic s-a format și o comisie parlamentară de anchetă, a cărei activitate continuă să se desfășoare, independent de aceea a Parchetului General, care a fost închisă.


„Nu am cunoştinţă despre întâlnire, dar cu siguranţă ea nu putea modifica rezultatul votului. Nu avea cum fizic. Cum să modifici rezultatele de la procesele verbale semnate de 7 reprezentanţi ai partidelor politice, plus o numărătoare paralelă a partidelor politice?”, s-a întrebat Emil Boc.

„Am avut și am certitudinea sută la sută că alegerile din 2009 au fost fraudate, iar această acțiune complexă a fost coordonată de dl Coldea împreună cu dl Maior. Așa au venit informațiile la mine. Și, în momentul în care a apărut materialul publicat de Dan Andronic, am văzut că de fapt informația respectivă era confirmată și de cineva care fusese în interior", a declarat, în fața comisiei parlamentare, generalul ( r ) Dumitru Iliescu, fost director al SPP.

Scrutinul din anul 2009 a fost câștigat de Traian Băsescu.


„Vă rugăm să ne comunicaţi dacă există pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un dosar care să aibă ca obiect aspecte ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial precum şi care sunt infracţiunile care fac obiectul cercetărilor în această cauză. De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi care este calitatea, în dosarul anterior menţionat, a următorilor: Oprea Gabriel, Onţanu Neculai, Iordănescu Anghel, Maior George-Cristian, Coldea Florian, Kovesi Laura Codruţa”, se arată în scrisoarea menţionată.

În luna aprilie 2017, procurorii au deschis un dosar penal "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a informațiilor făcute publice de către Dan Andronic privind implicarea unor autorități publice sau persoane în procesul electoral din 2009.

"Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât – din coroborarea probelor administrate –  s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1  Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal  cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României)", a anunțat, marți, Parchetul ICCJ.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă