8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosar penal pentru abuz în serviciu, dupa închiderea Arenei Naţionale, din cauza...

Dosar penal pentru abuz în serviciu, dupa închiderea Arenei Naţionale, din cauza acoperişului

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu, în urmă cu zece zile, în dosarul privind închiderea Arenei Naţionale, şi au deschis, joi, un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Astfel, procurorii transmit că la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Primăria Bucureşti a decis închiderea „Arenei Naţionale” din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.). 

Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U.

La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor.  Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei. 

Primarul interimar al Capitalei, Bogdan Sava, a scris, miercuri, pe Facebook, că Primăria încearcă, de două săptămâni, să redeschidă stadionul, însă descoperă nereguli şi documente “care se bat cap în cap”.

“De două săptămâni încerc să găsim o soluție pentru a redeschide Arena Națională fotbalului și evenimentelor culturale. În fiecare zi constat că ne îndepărtăm de obiectiv, adică de identificarea unei soluții pentru redeschiderea Arenei Naționale și descopăr nereguli, tot felul de documente care se bat cap în cap.  Am spus public faptul că la început, stadionul nu era prevăzut cu un acoperiș pe toata suprafața sa. Din această cauză am ajuns și în blocajul privind autorizarea de către ISU-eliberarea autorizației de securitate la incendiu”, a transmis primarul interimar.

Totodată Sava a precizat că a găsit în dosarele primăriei Capitalei două autorizații emise de Primăria sector 2, cu același număr și aceeași dată, dar cu conținut diferit.

“Primăria Capitalei va continua demersurile pentru autorizarea stadionului. Noi nu putem emite autorizația de securitate la incendiu. Am luat legătura și cu IGSU și Ministerul Dezvoltării pentru a vedea cum se poate rezolva această situație. Agrementarea membranei din care este realizat acoperișul se face prin normativ-dacă este cazul-de către MDRAP. Acest lucru nu este de competența PMB”, a adăugat Bogdan Sava.

Mai mult, el atrage atenţia că stadionul nu ar fi închis “dacă se construia cu respectarea tuturor legilor în vigoare”. Totodată, el a criticat administraţia primarului suspendat, Sorin Oprescu.

“Bucureștenii pot vedea acum ce a însemnat fosta administrație Oprescu. Gunoiul a fost ascuns sub preș ani de zile, cetățenii au fost păcăliți și foarte mulți bani au fost cheltuiți iresponsabil”, a conchis Sava.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă