13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialParchetul de pe Înalta Curte a deschis un dosar penal in rem,...

Parchetul de pe Înalta Curte a deschis un dosar penal in rem, în cazul finanțării USR

Un dosar penal in rem a fost deschis, la începutul anului, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Autoritatea Electorală permanentă a depus o sesizare privind o posibilă finanțare ilegală a USR. Dosarul vizează  săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, delapidare și conflict de interese, potrivit Agerpres, care citează Biroul de presă al Parchetului General.

Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele USR, Nicușor Dan, s-a declarat surprins. 

„Sunt surprins de răspunsul Parchetului în legătură cu o cercetare privind finanțarea USR. Noi nu am primit nicio notificare, nicio solicitare de precizări. Din documentul prezentat de RTV rezultă că ar fi vorba despre o cercetare ‘in rem’, adică se cercetează dacă faptele există sau nu. “Delapidarea se referă la bani publici și la funcționari publici. Evident că nu este cazul USR. Iar spălarea de bani, la bani proveniți dintr-o infracțiune, ceea ce e absurd. Vom cere Parchetului lămuriri. Noi le-am dat recent, într-o conferință de presă, unde am răspuns tuturor acuzațiilor apărute în spațiul public. Suntem gata să cooperăm cu procurorii pentru a clarifica această situație”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Pe același subiect, președintele USR a declarat într-o intervenție la Digi 24 că partidul pe care-l conduce nu a încălcat legea. „Eu cred că am respectat legea în toate aspectele ei”, a spus Nicușor Dan.

În luna ianuarie, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat,, într-o emisiune Realitatea TV: „Am o întrebare pentru domnul procuror general, pe care îl văd foarte activ: a primit cumva o sesizare la Parchet cu referire la finanţarea ilegală a USR? Să ne spună dacă au primit sau nu”, a afirmat Liviu Dragnea, pentru RTV.

În 30 ianuarie, USR a reacționat, după ce în spațiu public au apărut că finanțarea campaniei electorale a formațiunii ar fi fost sponsorizată de oameni fără adăpost. În acest context, USR a calificat informațiile drept „o invenție” demnă „de Țara Minunilor”.

Articolul <<Dosar penal pentru finanţarea USR: Zeci de persoane fără adăpost ar fi sponsorizat partidul>>, publicat azi pe mai multe site-uri de ştiri şi la unele televiziuni, este o invenţie. Finanţarea campaniei electorale a Uniunii Salvaţi Bucureştiul pentru alegerile locale din Bucureşti a fost verificată de către Autoritatea Electorală Permanentă care a constat legalitatea ei şi a decis decontarea sumelor cheltuite. Nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, aşa cum susţine, în mod fals, în titlul articolului”, susține purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

În opinia sa, „afirmaţiille din notiţa respectivă sunt absurde şi continuă campania de manipulare şi dezinformare care a precedat alegerile generale din decembrie”. „Campania de dezinformare a intrat de mână cu Alice în Ţara Minunilor”, a mai spus el.

La rândul său, liderul USR Nicușor Dan a reacționat, precizând că nu există nicio anchetă care să vizeze finanțarea USB/USR. „Toate acuzaţiile absurde aduse USR demonstrează un singur lucru, că le este frică”, a mai spus el. 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă