20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDNA: Persoane din Administrația Prezidențială au intervenit pentru ca Horia SIMU să...

DNA: Persoane din Administrația Prezidențială au intervenit pentru ca Horia SIMU să obțină despăgubiri nelegale

Persoane cu funcţii de conducere din Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obţină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanţa, arată rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA, informează Agerpres

“Obţinerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervenţiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcţii de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale sau RAAPPS pe lângă autorităţile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, ANRP şi Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenţii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluţionarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau”, se precizează în rechizitoriu. 

Procurorii mai susţin că o persoană, care la acel moment ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, i-a intermediat lui Simu o întâlnire cu prefectul judeţului Constanţa. 

“În acelaşi scop al obţinerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul judeţului Constanţa (…) şi a obţinut sprijinul acestuia pentru soluţionarea favorabilă şi urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înaintarea dosarului la ANRP”, se mai arată în rechizitoriu. 

Tot prin intermediul unei persoane care avea “o funcţie importantă” în cadrul Administraţiei Prezidenţial a ajuns Horia Simu şi la Crinuţa Dumitrean, care era preşedinte al ANRP. 

“În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanţa şi a Instituţiei Prefectului (…) se reuşise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu (…) inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta. Profitând de relaţia profesională şi de prietenie cu (…), care deţinea o funcţie importantă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deţinute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obţinerea cât mai urgentă şi într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Astfel, (…), prin intermediul (…) – director tehnic în cadrul RAAPPS, a apelat la (…) – director general al aceleiaşi regii, despre care avea cunoştinţă că se află într-o relaţie specială cu inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta, şi i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea şi soluţionarea dosarului de despăgubire să cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achiziţionase anterior”, mai susţin procurorii anticorupţie. 

În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administraţiei Prezidenţiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar. 

“La data de 15.12.2010, la numai câteva zile de la înregistrarea dosarului la ANRP, din dispoziţia inculpatului Simu Horia, (…), prin intermediul (…), a cedat lui (…) 10% din drepturile litigioase şi, întrucât la momentul respectiv acesta deţinea o funcţie publică importantă în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, l-a interpus ca intermediar şi beneficiar aparent pe un apropiat de-al său, respectiv pe (…). Operaţiunea de primire mascată a procentului de 10% din drepturile deţinute de inculpatul Simu Horia s-a materializat într-un contract de cesiune de drepturi (…) în care cesionar a fost (…), iar preţul stipulat în contractul de cesiune de 100.000 lei nu a fost plătit de cesionar cedentului – aspect confirmat de (…) şi (…) – tocmai datorită înţelegerii dintre inculpatul Simu Horia şi (…) şi dată fiind adevărata natură a operaţiunii de a disimula complicitatea la infracţiunea de dare de mită”, se precizează în rechizitoriul DNA. 

Crinuţa Dumitrean şi Horia Simu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, în dosarul ANRP 5, care vizează supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanţa. 

Crinuţa Dumitrean, la data faptelor preşedinte al ANRP şi al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost trimisă în judecată sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul şi luare de mită, potrivit DNA. 

În cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii supraevaluate, acuzaţiile sunt de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracţiuni) şi spălare a banilor în formă continuată. 

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă