6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDirectorul TAROM, Eugen Davidoiu, a demisionat, deși cu o zi înainte anunțase...

Directorul TAROM, Eugen Davidoiu, a demisionat, deși cu o zi înainte anunțase că nu va renunța la funcție: Am deranjat, probabil, unele grupuri de interese

UPDATE 12.30: Sindicatul Tehnic Tarom nu este de acord cu demisia directorului Eugen Davidoiu, argumentând că pierderile de peste 100 de milioane de lei nu au fost generate de acesta, ci de oamenii care au condus compania începând din 2013, a declarat, pentru Mediafax, Aurel Curdov, preşedintele sindicatului.

"Nu suntem de acord cu această demisie, pentru că Tarom a avut de-a lungul timpului foarte multe schimbări de personal de conducere, iar domnul Davidoiu chiar a încercat să facă ceva, iar pierderile acestea nu i se datorează lui, se datorează tuturor celorlalţi care au venit la conducere din 2012-2013 încoace", a spus luni Aurel Curdov, preşedintele Sindicatului Naţional Tehnic Tarom.

UPDATE 10.00: Prezenți la Ambasada Spaniei, premierul Tudose, șeful social-democraților, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au refuzat să comenteze gestul lui Davidoiu.

„Cred că este în atenția ministrului Transportului și a prim ministrului. Parlamentul… nu vă așteptați să aibă aici un rol principal. Sigur, dacă vor exista necesități de schimbare a legislației în ceea ce privește funcționarea companiei, sigur că Parlamentul se poate implica.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la sediul Ambasadei Spaniei.

TAROM trebuie să devină ceea ce s-a stabilit în programul de guvernare – o companie puternică, stabilă și profitabilă, a declarat, luni, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.


Știre inițială

Eugen Davidoiu, directorul TAROM, a demisionat, deși, declarase recent că nu are motive pentru a renunța la funcție.

Directorul general al companiei Tarom, Eugen Davidoiu, a respins, duminică, ideea de a demisiona de la conducerea societăţii, argumentând că a adus două aeronave noi şi că a început restructurarea „deranjând unele grupuri de interese” care „vor să dispară companiile de stat”. Întrebat la Digi24 dacă i s-a cerut demisia, directorul general de la Tarom a răspuns: „Nu am de ce să-mi dau demisia. Pentru ce să mi se ceară demisia, că am adus două aeronave noi? Că am început restructurarea companiei? Am deranjat, probabil, unele grupuri de interese, dar asta e”. Eugen Davidoiu a mai spus că în ritmul actual, Tarom n-ar mai putea continua nici măcar un an.

Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică, despre compania aeriană TAROM, că aceasta e un simbol național al României și din acest motiv nu va fi nici închisă, nici vândută. Declarațiile șefului Guvernului intervin după ce s-a anunțat trimiterea unor controale la TAROM, care n-a mai avut profit de zece ani.

”TAROM merge mai rău ca anul trecut. A reușit să aibă o pierdere istorică. Va trebui să fie făcut ceva. Nu va fi nici închisă, nici vândută. Va trebui să intre pe profit și să se dezvolte. Dacă erau 1000 de piloți era în regulă. Dar, știți, sunt mai mulți la departamentele astea suport, gen marketing.

Și piloții produc banii. Eu nu înțeleg, asta încercam să îl fac pe domnul ministru să mă lumineze cum, în România, sunt firme de transportat marfă, private, care merg bine. Iar cele de stat nu merg bine”, a spus premierul.

Premierul Mihai Tudose a dat, duminică, ordin Corpului de Control al primului ministrul ca de luni să înceapă un control la compania națională de transporturi aeriene TAROM (aflată în subordinea Ministerului Transporturilor) și la Compania Națională de Investiții (aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării).

Decizia premierului vine în urma activității extrem de slabe de la CNI și a rezultatelor financiare slabe și a managementului discutabil de la TAROM.

La ultima ședință de Guvern, premierul l-a criticat extrem de dur pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru situația de la TAROM și în privința construcției autostrăzilor.

"Fiindcă tot vorbim de cifre extraordinare pentru România, avem și cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-ați prelungit mandatul cu patru luni celui de la TAROM. Și mi-ați spus că vă asumați și că aveți încredere în el și că știe ce are de făcut. Așa este? ", l-a întrebat Mihai Tudose pe ministrul Transporturilor în ședința de Guvern.

Cuc a confirmat că situația este cea prezentată de premier. Tudose a continuat pe un ton critic: "Păi, eu să înțeleg că aveți încredere în el și împreună formați o echipă. Vă asumați ce e acolo, 104 milioane pierdere pe șase luni ? CFR Marfă — pierdere, CFR Călători — pierdere. Înțeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeți în direcția care trebuie", a spus Tudose.

Ministrul Transporturilor a spus: "Bun !" și a vrut să continue, dar a fost imediat întrerupt de Tudose: "Nu știu ce vedeți bun în asta". Cuc a explicat motivele pierderilor înregistrate de TAROM.

"Aș vrea să fac următoarele mențiuni. Într-adevăr pierderile de la TAROM sunt cele pe care le-ați amintit, dar trebuie să ținem cont de următorul fapt. TAROM a operat până în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capacitatea de zbor și, totodată, în urma unor decizii comerciale, care au fost luate în anul 2016, anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de față se reiau și datorită capacităților noi de zbor.

Au avut și diverse probleme tehnice la aeronave, care, practic, au redus numărul de aeronave, lucruri pe care încercăm să le remediem. Știți foarte bine că s-a lansat procedura de achiziție pentru trei avioane de lung curier, numai pentru a preveni și a preîntâmpina aceste pierderi, a crește profitul companiei. Și nu se vor opri lucrurile aici, care și le-a propus actualul management al companiei. Va urma și o serie de evaluări ale personalului de la TAROM și, bineînțeles, și disponibilizările care se impun în perioada următoare", a explicat ministrul Transporturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă