13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDirectorul Romarm, reţinut de procurorii DNA

Directorul Romarm, reţinut de procurorii DNA

Procurorii DNA l-au reţinut marţi pe Nicuşor-Mircea Mihai, director comercial în cadrul CN Romarm SA, pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

În dosar, a fost reţinută şi Claudia Aura Mariş, care susţine că ar fi reprezentant al unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, aceasta fiind acuzată de cumpărare de influenţă. Cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit unui comunicat al DNA, începând din noiembrie 2014, Claudia Mariş şi o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăţi, dar şi prin intermediul asociaţiei al cărei reprezentant susţine că ar fi aceasta, un circuit financiar prin care au vândut Societăţii Fabrica de Arme Cugir SA câteva mii de genţi speciale (K4 şi K5), la suprapreţ. 

"Concret, în perioada noiembrie 2014 – 2015, fiecare din cele două societăţi administrate în fapt de către cele două persoane a achiziţionat genţile de la un producător, după care le-au vândut către asociaţia respectivă la un preţ dublu (rata de profit obişnuită era de 53% – 54%, cu o singură excepţie când a fost de 44%). Mai departe, asociaţia a vândut aceste genţi către Societatea Fabrica de Arme Cugir SA, cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte încheiate fără a se organiza o procedură de licitaţie publică", se arată în comunicat. 

DNA precizează că, la 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir SA a organizat o licitaţie având ca obiect achiziţionarea aceloraşi tipuri de genţi, asociaţia reprezentată de inculpată fiind clasată pe locul al treilea. "Din acel moment, inculpata Mariş a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Societăţii Fabrica de Arme Cugir SA să cumpere de la asociaţia respectivă cel puţin 12.000 genţi (ce fuseseră achiziţionate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitaţiei). Pe de-o parte, în perioada 21 – 22.01.2016, inculpata Mariş s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent şi agresiv să-l determine pe director să cumpere genţile respective, fără a reuşi acest lucru", susţin procurorii. 

Anchetatorii au reţinut că ulterior aceasta a contactat o persoană din conducerea fabricii de armament (denunţător în cauză) căreia i-a cerut insistent să-l determine pe director să fie de acord cu rezilierea imediată a contractului încheiat cu câştigătorul licitaţiei şi să achiziţioneze de la asociaţia pe care o reprezenta genţile. 

"Nici această intervenţie nu a condus la rezolvarea pe care o aştepta inculpata. Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, în luna decembrie, aceleiaşi persoane, o agendă în care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzată. Pe de altă parte, inculpata, atât personal, cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul CN Romarm SA mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-au derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea genţilor, dar şi contractul subsecvent", se mai spune în comunicat. 

DNA mai menţionează că, la instigarea lui Nicuşor Mihai, aflat în relaţii de amiciţie cu Claudia Mariş, membrii echipei de control au întocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general. 

Procurorii au constatat că, în acelaşi context, la 7 martie, Claudia Mariş i-a oferit martorului denunţător suma de 3.000 lei, promiţându-i totodată că, dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziţionarea celor 20.000 de genţi de la asociaţie, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite 6.000 de lei. În aceeaşi zi, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă