11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA ajunge la TelDrum. Firma este cercetată pentru fraude cu fonduri europene....

DNA ajunge la TelDrum. Firma este cercetată pentru fraude cu fonduri europene. În acest dosar, actualul și fostul director sunt urmăriți penal. Petre Pitiş, despre șeful PSD: M-aţi înnebunit cu personajul ăsta! Am jucat cu el fotbal în liceu

UPDATE 14.20: DNA precizează, într-un comunicat de presă, că a început urmărirea penală față de firmaTelDrum, cât și față de reprezentanții Petre Pitiș și Mircea Vișan, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Totodată, sunt vizați Ioan Florian și Neda Florea, cât și firma Impex, toți pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii DNA precizează că, în 16 mai 2017 a fost  înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme. Potrivit sursei citate, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.

„În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus e societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului TelDrum urma să achiziționeze o <<sație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a Teldrum>>. În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TelDrum a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă”, susțin procurorii DNA.

Potrivit DNA, firma, prin reprezentanții săi Mircea Vișan și Petre Pitiș, cu ajutorul firmei WFA Impex și al lui Florin Neda și Ion Florian, ar fi simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Astfel, „a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA IMPEX SRL. În realitate, această firmă are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA”.

 „Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Pitiș Petre, Neda Florea și Ion Florian și o relație de afiliere între TEL DRUM SA și WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului”, mai precizează DNA.

Procurorii susțin că, astfel TelDrum ar fi obținut aproape 4,2 milioane de lei, „reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.”

12.55: Directorul TelDrum, Petre Pitiş, a declarat la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat în legătură cu utilizarea ilegală de fonduri europene pentru achiziţionarea unei instalaţii, că a fost anunţat că s-a început urmărirea penală, potrivit News.ro.

„Am fost anunţat că s-a început urmărirea penală. Din punctul meu de vedere este o eroare. Este vorba de un denunţ făcut aiurea. A inceput o anchetă, aveţi răbdare", a declarat Pitiş.

Întrebat dacă el este interfaţa lui Liviu Dragnea, Pitiş a negat. „M-aţi înnebunit cu personajul ăsta! Îl cunosc că-i din judeţ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI a", a explicat directorul Tel Drum.

În ceea ce priveşte participarea la licitaţii el a susţinut că din 70-80 de participări, câştigă la 20. „La licitaţii, în medie, avem 70-80 participări pe an şi câştigăm 20. E normal, ca la toate firmele din ţară, n-avem succese deosebite", a mai spus Petre Pitiş.

12.50: Avocatul Gheorghe Corbeanu a precizat vineri, la ieșirea de la DNA, că fostul director al Tel Drum Florea Neda are calitatea de suspect, potrivit Agerpres.

12.25: Avocatul lui Florea Neda, Gheorghe Corbeanca, a precizat, la ieșirea de la DNA, că directorii Tel Drum au fost audiaţi într-un dosar privind obţinerea ilegală de fonduri europene, informează News.ro.

„Este vorba despre un proiect privind instalaţia de asfaltare. Se presupune că firma de la care Tel Drum a cumpărat-o cu 12 milioane de lei a fost achiziţionată cu opt milioane de o altă firmă. Faptele s-au petrecut în 2015. El era atunci director adjunct al Tel Drum. DNA susţine că ar fi fost un aranjament şi că de ce nu a cumpărat instalaţia Tel Drum direct de la producător. Dar producătorul nu a participat la licitaţie. Nu avea de unde să cumpere", a declarat avocatul Corbeanca

Întrebat dacă există numele lui Liviu Dragnea în dosar, el a spus: „Nu ştiu să apară în dosar numele lui Liviu Dragnea".

Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum a fost audiat, vineri, la DNA în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi. Potrivit unor surse judiciare, la audieri era aşteptat şi un alt suspect, Mircea Vişan, director în cadrul Tel Drum.



Directorul firmei TelDrum, Petre Pitiș, și fostul director al aceleiași societăți, Florin Neda, s-au prezentat, vineri, la audieri la Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar în care se investighează fapte de corupție, informează Agerpres.

În 7 iulie, DNA a anunțat că început o anchetă in rem, după dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum.

„Ca răspuns la solicitări primite de la reprezentanți ai mass media determinate de publicarea unei investigații jurnalistice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele. O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se precizează într-un comunicat de presă.

Și procurorul general al României, Augustin Lazăr, a vorbit, la acel moment, despre dezvăluirile jurnaliștilor.

„Evident ca informaţiile care apar în presă sunt verificate, însă s-ar putea să fie vorba de dosare care sunt înregistrate şi care sunt în curs, dar ele nu pot fi comentate în măsura în care există un cod de comunicare cu media şi nu putem comenta dosarele pe strada. Din câte cunosc, această notă nu a fost însuşită de instituţia căreia i se atribuie. Daca ea ar fi reală, ar fi de competenţa DNA. Nu aş putea vorbi în numele DNA. Eu nu vă pot nici infirma, nici confirma. Anumite lucruri nu se comentează în anumite momente. Eu am precizat, dacă raportul este real, faptele sunt de competenţa DNA", a declarat Augustin Lazăr.

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat, la începutul lunii iulie, un document, despre care susţin că este clasificat, atribuit DGIPI, numit „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”. În documentul prezentat se precizează că, la nivelul IPJ Teleorman, se deţin o serie de informaţii referitoare la „preşedintele CJ care şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”.

În urma verificărilor s-ar fi descoperit că ar fi fost deţinător majoritar al acţiunilor la purtător ale companiei Tel Drum. Societatea, se precizează în act, în perioada 2000-2010, ar fi obţinut, „prin licitaţii trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul CJ Teleorman”. Conform documentului citat, cumpărarea firmei de către Liviu Dragnea s-a făcut în condiţii frauduloase.


 

Pe aceeași temă:




 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă