13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO Costoiu și Pescariu, cercetați sub control judiciar în dosarul Cutezătorii

VIDEO Costoiu și Pescariu, cercetați sub control judiciar în dosarul Cutezătorii

UPDATE 18.50: Fostul secretar de stat în Ministerul Educației Mihnea Costoiu și fostul jucător de tenis Dinu Pescariu sunt cercetați de procurorii anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care se investighează modalitatea în care a fost concesionată Baza Sportivă "Cutezătorii" din București, a anunțat DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de cei doi inculpați.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundației care îi poartă numele, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adițional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă "Cutezătorii" din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 hectare, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

"Acest act adițional a fost semnat din partea Ministerului Educației Naționale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, iar din partea Fundației Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației. Actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acțiunea în instanță fusese inițiată (în anul 2005) de Ministerul Educației Naționale, care devenise administrator al Bazei 'Cutezătorii'", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune.

"La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, cunoscând situația juridică a Bazei 'Cutezătorii', la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere. (…) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către Fundația Dinu Pescariu a unor facilități în sumă de 400.000 euro/an", se mai menționează în comunicatul DNA.

Actul adițional prevedea că facilitățile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an și facilități pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

"În realitate, imediat după preluarea Bazei 'Cutezătorii', Fundația Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor și copiilor la baza materială (…) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice. De asemenea, Fundația Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei 'Cutezătorii' (…), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului", mai susțin procurorii.

Potrivit DNA, prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea Fundației Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro și reprezintă diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza 'Cutezătorii' din iunie 2009 până în prezent și chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 de euro lunar.

UPDATE 16.20: Audierea lui Mihnea Costoiu și Dinu Pescariu s-a încheiat. Pescariu este urmărit penal în dosarul Cutezătorii, potrivit Digi24. Procurorii îl acuză de instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul în acest dosar ajunge la 93 de milioane de euro, potrivit procurorilor.

UPDATE 15,30: Mihnea Costoiu s-a prezentat marți la DNA, fiind citat în dosarul bazei Cutezătorii.

Costoiu este fost ministru al Cercetării, dar la data comiterii faptelor menționate în acest dosar, el era secretar de stat în Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu. Costoiu a spus, marți, la intrarea în sediul DNA, că nu știe de ce a fost chemat.


UPDATE 15,00: Prejudiciul în dosarul "Cutezătorii", adus la cunoștința lui Dinu Pescariu, este estimat la 93 de milioane de euro, informează Digi 24.

În acest dosar, Pescariu este cercetat sub control judiciar.  Baza "Cutezătorii" se află în Sectorul 2 al Capitalei.


Omul de afaceri Dinu Pescariu, fost jucător de tenis, s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție, informează Agerpres.

Surse judiciare au precizat că Pescariu urmează să fie audiat de procurori într-un dosar în care se investighează modalitatea în care a fost concesionată Baza Sportivă "Cutezătorii".

Potrivit TVR, în anul 2004, Dinu Pescariu a închiriat baza sportivă Cutezătorii de la PAAPPS, după ce aceasta a fost trecută din proprietatea Ministerului Educației la RAAPPS, coordonată atunci de Secretariatul General al Guvernului, condus de Eugen Bejenariu.

În 2009, când ministerul era condus de Ecaterina Andronescu, iar secretar de stat era Mihnea Costoiu, baza a fost din nou închiriată, de data aceasta pentru 25 de ani, lui Dinu Pescariu, contra 9.000 de euro pe lună.

Este vorba despre o bază sportivă cu 60 de hectare de imobile și terenuri, într-o zonă exclusivistă a Capitalei, în zona Floreasca – Barbu Văcărescu.

Acum, procurorii investighează cum a fost închiriată această bază lui Dinu Pescariu la un preț atât de mic.

Investigația are loc după un denunț al lui Dorin Cocoș.

Este foarte posibil ca Dinu Pescariu să aibă calitatea de suspect în acest nou dosar.

Pescariu a fost deja trimis în judecată într-unul dintre cele trei dosare Microsoft, alături de Claudiu Florică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă