7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDin totalul cererilor de azil în România, aproape jumătate sunt depuse de...

Din totalul cererilor de azil în România, aproape jumătate sunt depuse de sirieni

România se confruntă cu un aflux de cereri de azil depuse de cetăţeni sirieni, care reprezintă aproape 43% din totalul cererilor de azil înregistrate pe teritoriul ţării, a declarat joi şeful Inspectoratului General pentru Imigrări, chestor principal Viorel Vasile, la prezentarea bilanţului IGI pe 2015, informează Agerpres.

“În anul 2015, majoritatea cetăţenilor străini care au solicitat azil au fost membri de familie, rude sau apropiaţi ai unor cetăţeni sirieni deja stabiliţi în ţara noastră”, a precizat Viorel Vasile.

Inspectorul general al IGI a menţionat că, în prezent, se află pe teritoriul României 104.139 de cetăţeni străini. Dintre solicitanţii de azil, cei mai mulţi vin din Siria – 541, Irak – 214 şi Afganistan – 96.

“În 2015, provocarea a fost, atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, imigraţia ilegală. Evoluţia în domeniul imigraţiei şi azilului din ţara noastră a fost marcată de evoluţiile înregistrate în zonele de conflict armat, social, politic, în apropierea spaţiului european, pe teritoriul Republicii Arabe Siriene”, a spus Viorel Vasile. 

În perioada de referinţă au fost organizate 2.324 de acţiuni şi controale cu forţe proprii, înregistrându-se 2.159 de străini pentru care s-au emis decizii de returnare. 

De asemenea, 189 de străini au fost îndepărtaţi sub escortă de pe teritoriul României, iar 258 de străini au fost luaţi în custodie publică.

Pe de altă parte, chestorul principal Viorel Vasile a anunțat că România va primi, în anul 2016, mai mulţi refugiaţi aflaţi deja pe teritoriul Uniunii Europene. În urma negocierilor, s-a decis primirea a 160 de persoane din Italia şi a 135 de persoane din Grecia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă