15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialComisia Juridică: Deputatul Sebastian Ghiță poate fi reținut, dar nu poate fi...

Comisia Juridică: Deputatul Sebastian Ghiță poate fi reținut, dar nu poate fi arestat preventiv

UPDATE 13.00: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, cererea procurorilor anticorupție privind încuviinţarea reţinerii lui Sebastian Ghiţă, iar în cazul arestării preventive a acestuia nu a fost întrunit numărul de voturi necesar avizării, potrivit Agerpres.

„Pentru reţinere au votat 21 de colegi, dintre care 11 ‘pentru’, 5 ‘împotrivă’ şi 5 abţineri. Pentru arestare au votat 21 de colegi, dintre care 10 ‘pentru’ arestare, 6 ‘împotrivă’ şi 5 abţineri. Nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare, iar plenul Camerei este cel care va decide asupra acestei cereri”, a spus vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

Decizia finală va fi dată, miercuri, în Plenul Camerei Deputaților.

UPDATE 12.36: Deputatul Sebastian Ghiță a declarat, marți, la Parlament, că procurorii scot informații din dosar și le dau jurnaliștilor. „Documentele erau sigilate și au ajuns la Sorina Matei de la procuror”, a mai spus deputatul.

UPDATE 12.27: Deputatul Sebastian Ghiţă le-a prezentat, marţi, membrilor Comisiei juridice a Camerei un filmuleţ cu unul dintre denunţătorii săi, Răzvan Alexe, în care acesta se afla într-un club, potrivit unor surse parlamentare, citate de Agerpres.

Conform surselor citate, în filmuleţ Alexe era într-un club, „în diferite ipostaze”, iar filmarea era comentată de o altă persoană. 

UPDATE 11.40: Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care urmează să se întocmească raport pe cererea Direcției Naționale anticorupție privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă a început. 

La şedinţă sunt prezenţi 16 membri ai comisiei, precum şi Sebastian Ghiţă care a venit să îşi expună punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc de către DNA. 

UPDATE 11.15: Deputatul Sebastian Ghiță a ajuns, marți, la Camera Deputaților, unde comisia juridică analizează cererea formulată de procurorii DNA pentru reținerea și arestarea sa preventivă.  Ghiță a adus două dosare groase, prin care speră să își dovedească nevinovăția. 

Deputatul a declarat că denunțătorul său nu este credibil, întrucât e anchetat în zece dosare. Mai mult, deputatul a precizat că nu există interceptări la dosar, ci doar acuzațiile formulate de denunțător.

——

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor analizează, marți, începând cu ora 11.30, cererea formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care vizează reținerea și arestarea preventivă a deputatului Sebastian Ghiță, potrivit Agerpres.

Deputații juriști au termen până marţi să întocmească raportul pentru cererea DNA în cazul Ghiţă, iar votul final asupra acestei solicitări ar putea fi dat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. 

Dosarul trimis de DNA Camerei Deputaţilor are cinci volume, însumând aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghiţă este acuzat de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Potrivit procedurilor parlamentare, Comisia juridică urmează să întocmească două rapoarte, unul cu privire la cererea de încuviinţare a cererii de reţinere a lui Ghiţă şi celălalt pe cererea privind arestarea preventivă.

Potrivit DNA, în decursul timpului, Sebastian Ghiță, director al S.C. ASESOFT INTERNAŢIONAL S.A. Ploieşti până în anul 2012, iar de la acea dată şi până în prezent deputat în Parlamentul României, „a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine, în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcţie oficială în stat până în anul 2012) numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante'”.

​Această „forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Sebastian Ghiță ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şiangrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupuneasatisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputattului Ghiţă Sebastian Aurelian” spun procurorii.

În referat se notează că persoanele – funcționari publici, polițiști, magistrați -, cu care  relaţiona aveau „un comportament obedient şi deserveau în mod evident interesele lui Ghiţă Sebastian Aurelian şi nu, aşa cum ar fi fost obligatoriu, interesele societăţii pentru a căror apărare ar fi trebuit să fie numiţi şi menţinuţi în funcţie”. 

După anul 2010, „sub paravanul protecţiei autorităţilor, Sebastian Ghiță şi-a permis să comită o gamă diversificată de fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni (folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, infracţiuni de dare de mită, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere)”. 

Citește și: MOTIVELE pentru care DNA cere reținerea și ARESTAREA deputatului Sebastian Ghiță. Deputații juriști discută marți cazul lui

În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă, în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani (valoarea prejudiciului depășea 30 de milioane de euro), prin Sebastian Ghiță, „mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale privind obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsuri de supreveghere tehnică dispuse, măsuri preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală, prin folosirea mai multor căi”.

În schimbul primirii informațiilor, Sebastian Ghiță  ar fi promis/obținut  numiri pe funcții prin relațiile pe care le avea cu persoane cu putere de decizie.

Ca exemplu, anchetatorii relatează în referat că Sebastian Ghiță ar fi folosit și relația sa cu premierul Victor Ponta. Spre exemplu, la începutul anului 2014, Sebastian Ghiță l-a dus la premierul Victor Ponta pe procurorul general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose. Procurorul a confirmat la DNA că Ponta i-a propus funcția de director DLAF sau o funcție de execuție în cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În schimb, procurorul trebuia să furnizeze informații din dosarele în care erau cercetați apropiații lui Sebastian Ghiță, să protejeze persoane și firme unde deputatul avea interese economice, spun anchetatorii. Între persoanele care trebuiau „salvate”, s-ar fi aflat și Mircea Cosma, președintele CJ Prahova (PSD).

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă