9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce nu se recuperează prejudiciile din dosarele penale în România

De ce nu se recuperează prejudiciile din dosarele penale în România

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța au cerut, încă din iulie 2017, consilierilor locali din Năvodari să decidă dacă se constituie parte civilă într-un dosar în care prejudiciul este uriaș: 3.504.600 euro. Paguba a fost calculată într-un dosar în care este cercetat Nicolae Matei, fost primar PSD al orașului Năvodari, fost președinte al Asociației Orașelor din România. De-abia în ședința din 4 septembrie s-a supus la vot această chestiune, dar nu într-o manieră simplă, de genul da sau nu, ci într-una mai complicată. Concret, o parte din consilieri au inițiat un proiect de hotărâre în care erau trecute trei variante: 1. să se constituie parte civilă exact în condițiile cerute de DNA; 2. să se constituie parte civilă, dar numai dacă un expert angajat pe bani publici va stabili că există un prejudiciu; 3. să nu se constituie deloc parte civilă.

Sală mică, vot secret

Curios, ședința de consiliu în care s-a supus la vot acest punct nu s-a mai desfășurat la Casa de Cultură, unde sunt spații ample și unde are loc mai multă lume, ci într-o sală mult mai mică a Primăriei. Mutarea s-a făcut rapid și puținii reprezentanți mass-media care au încercat să participe au fost sfătuiți, politicos, să aștepte afară, pentru a nu se înghesui. Când s-a ajuns la punctul doi de pe ordinea suplimentară, adică cel despre care scriem, unul dintre consilierii locali PSD, Liviu Stan, despre care avem informații că ar fi chiar finul lui Nicolae Matei, a cerut să se voteze prin vot secret. Propunerea sa a fost combătută vehement de consilierii din opoziție,  de la PNL, PMP și PRU, dar în zadar. Stan și-a motivat solicitarea prin faptul că votul se referă la o persoană, consilierii de opoziție au spus că este vorba despre un prejudiciu imens, nu despre o persoană. PSD are 10 consilieri locali, partenerul său de coaliție, ALDE, are un consilier, față de opoziția PMP-PNL-PRU, care are șase consilieri. Prin urmare, la votul secret s-au înregistrat 11 voturi pentru varianta a doua și 6 voturi pentru prima variantă.
Miza acestui vot, spun specialiștii consultați de noi, este tergiversarea procesului până la pragul în care se va ajunge la prescriere, având în vedere că faptele s-au petrecut în urmă cu aproape un deceniu. O nouă expertiză, alta decât cea realizată de experții DNA, ar putea dura luni bune, dacă nu chiar ani.  

Opoziția a reacționat

„Partidul Național Liberal Năvodari consideră că PSD, prin vocea administratorilor orașului, face un abuz, dorind ca noi, Consiliul Local Năvodari, să învățăm DNA-ul cum se evaluează un prejudiciu. Această situație este peste atribuțiile Consiliului Local Năvodari, noi nu suntem organ de cercetare penală pentru a calcula prejudicii. Se încearcă o nouă tergiversare marca PSD. E o prostie să corectăm noi cifrele DNA în cercetarea lor penală. Nici DNA-ul și nici Consiliul Local Năvodari nu hotărăsc dacă fostul primar este sau nu vinovat”, a precizat biroul de presă PNL Năvodari.
„Cei care am votat prima variantă am şi arătat către cameră cum am votat. Voi analiza acest vot şi, în cazul în care am toate datele că este nelegal, voi sesiza Prefectura. A fost circ la această şedinţă”, a declarat și consilierul PMP Costel Aurelian Dumitraşcu. Acesta afirmase, înainte de vot, că instan­ţele de judecată sau acuzatul pot cere oricând o altă evaluare, dar nu plătită din banii năvodărenilor. „Cei ce consideră că fostul edil este nevinovat sau că prejudiciul evaluat de către DNA este prea mare, să înterprindă acţiuni în nume propriu, nu în numele oraşului!”, a precizat acesta. 

Faptele primarului Nicolae Matei

Nicolae Matei este acuzat că, în 2008, imediat după ce era ales primar, ar fi emis un document oficial în care scria că societatea comercială Legmas SA era îndreptățită să fie împroprietărită cu un teren în suprafață de 6,1968 hectare, într-una din cele mai râvnite zone din Năvodari: tabăra de copii. Ministerul Agriculturii certifică documentul, în condițiile în care Legmas funcționa pe partea opusă a taberei, dincolo de Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari. Firma ar fi dezmembrat apoo terenul proaspăt obținut în 60 de locuri, iar 49 din aceste ar fi fost vândute unei alte firme controlate de primarul Matei, Top Vision SRL, potrivit procurorilor DNA. Aceasta ar fi vândut, la rândul ei, 19 din aceste terenuri unor diferite persoane. Printre ele s-ar numără și fiica judecătoarei Corina Eugenia Jianu, cercetată penal alături de Nicolae Matei. Pe lângă faptul că terenul nu se afla în tabără, procurorii spun că prețul de vânzare cerut de Legmas de la Top Vision este suspect de mic.

A făcut închisoare

Nicolae Matei a fost condamnat definitiv, în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă