14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe când vor fi tăiate salariile şi pensiile

De când vor fi tăiate salariile şi pensiile

Chiar dacă România nu se va putea prezenta în timp util la FMI pentru a obţine cele 850 de milioane de euro din tranşa a patra, pensiile şi salariile de la stat vor fi tăiate din iulie. Tăierea de 25% nu va fi însă completă pentru salariaţi decât de la 12 august. Reducerea pensiilor cu 15% are însă şanse mari să se aplice integral de luna viitoare. 

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a anunţat că reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar şi cu 15% a pensiilor va fi aplicată începând cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel că plăţile diminuate vor fi efectuate în luna august.

“În luna iunie nu sunt afectate, începe reducerea din luna iulie, care se plăteşte în august”, a spus Vlădescu, la Antena 3.

Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională aceste prevederi. Premierul Emil Boc a anunţat deja că termenul iniţial de 1 iunie este imposibil de respectat, dar mai mulţi oficiali dau de înţeles că Guvernul face tot posibilul ca tăierile să prindă chiar şi numai câteva zile din iunie.  „Cel mai sigur pentru intrarea în vigoare a reducerilor ar fi  1 iulie, dar termenul limită, stabilit cu FMI pentru aplicarea reducerilor de cheltuieli este de 28 iunie”, au declarat pentru „România liberă” surse de la Ministerul Muncii. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNP), Doina Pârcălăbescu este mai prudentă: „Nu avem nici o dată. Să apară în Monitor şi vedem”, a precizat Pârcălăbescu. Potrivit Constituţiei, „legea (orice lege n.r.) se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la trei zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”. Cum în textul aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului nu este specificată nici o dată, legii de tăiere a salariilor şi pensiilor i se aplică articolul constituţional citat. Va intra deci în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională se va pronunţa pe ultima sută de metri

Până la publicarea în Monitorul Oficial a legii mai este însă cale lungă. Curtea Constituţională a anunţat că va începe abia la 24 iunie să judece contestaţiile depuse de partidele din opoziţie, dar şi de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (PSD a atacat la Curte atât legea privind reducerile de salarii şi pensii, cât şi pe cea referitoare la eliminarea pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor parlamentarilor. Şi judecătorii de la ICCJ au atacat ambele legi adoptate prin angajarea răspunderii guvernului, susţinând că „instituirea pensiei de serviciu pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată”. Parlamentarii PNL au contestat  numai tăierea de salarii şi pensii, adică legea pentru care s-a depus fără succes moţiunea de cenzură.) 

Data de 24 iunie pentru judecata Curţii Constituţionale pune însă Guvernul într-o situaţie foarte delicată. Şedinţa conducerii FMI care va decide acordarea sau nu a celei de-a patra tranşe de 850 de milioane de euro şi continuarea acordului, devenit foarte important pentru România, are loc pe 28 iunie. Dar judecarea unei cauze se face de multe ori în mai multe şedinţe ale Curţii, la intervale de cel puţin câteva zile, iar între momentul deciziei şi a difuzării motivării ei trec, de regulă, cel puţin 10 zile. Singura posibilitate ca legea să intre în vigoare până la 28 iunie este ca judecătorii Curţii să declare tăierile de pensii şi salarii ca fiind constituţionale.

Salariaţii pierd şi din banii pe iunie, pensionarii numai din iulie

Chiar şi pe acest fond de neclaritate al instituţiilor centrale, liderii sindicatelor din administraţia publică centrală şi locală apreciază că, în luna iulie, angajaţii din primării şi prefecturi, dar şi ceilalţi funcţionari publici vor încasa salariile diminuate cu 25%, „Dacă se rezolvă într-un timp rezonabil contestaţia de la Curtea Constituţională este timp suficient ca legea să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial. În general, funcţionarii din administraţie încasează salariul în fiecari zi de 12 a lunii. Este foarte probabil ca pe 12 iulie, funcţionarii să primească salariul diminuat cu 25%”, a declarat pentru România liberă Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţie. Banii primiţi pe data de 12 reprezintă însă plata pentru munca din luna iunie, ceea ce înseamnă că dacă salariile sunt reduse începând cu data de 12 iulie, se va diminua numai plata pentru zilele din iunie care au intrat sub incidenţa legii în vigoare. După cum a explicat chiar ministrul Şeitan, fiind vorba de plata pe iunie, la data de 12 iulie reducerea nu va ajunge la 25%, ci va fi mult mai mică, urmând ca tăierea să fie completă la 12 august.

Pe de altă parte, Valer Suciu de la Federaţia Sindicatelor din Administraţie declară că pentru tăierile de 25% nu poate fi vorba de modificarea contractelor colective de muncă. „Pur şi simplu, la salariul brut se va face reducerea cu 25%. Procedural nu se vor face modificări în contractele de muncă pentru că nu există motive imputabile angajaţilor” explică el. Valer Suciu explică însă că e de aşteptat ca „salariaţii să atace în instanţă o astfel de decizie, la fel şi sindicatele, pentru că salariile sunt reduse în condiţiile în care clauzele din contractele de muncă rămân aceleaşi”.

În privinţa pensiilor, „diminuarea de 15% se va putea aplica chiar din 14 iulie, când pensionarii de asigurări sociale încep să primească pensiile acasă. Probabil că se va trece rapid de contestaţii şi se va promulga legea, fără întârzieri mari”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu. Şi preşedintele organizaţiei Eurosenior crede că pensiile diminuate vor începe de la 14 iulie. „Recalcularea se va face uşor, punctul de pensie redus este deja comunicat, nu sunt proceduri dificile de urmat, nu se fac modificări în dosarele de pensii”, a menţionat Florea Bratu. Potrivit proiectului de lege care a trecut de Parlament punctul de pensie ajunge la 622,9 lei, de la precedentul de 732, 8 lei. 

Spre deosebire de data salariilor, care se plătesc în luna următoare,  pensiile se plătesc pentru luna în curs, deci primele pensii diminuate ar fi cele de pe iulie. Există însă totuşi şi varianta ca reducerea pensiilor să se aplice din august. Sindicalistul pensionar, Preda Nedelcu spune că este posibil ca „din cauza unor formalităţi, a procedurilor pentru aplicarea procentului de 15% să se facă cel târziu din 14 august”.  Afirmaţia ţine totuşi mai degrabă de o falsă speranţă. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălăbescu susţine la rândul său că „tehnic”, micşorarea pensiilor se va face foarte uşor. „Se va aplica o tăiere de 15% la toate pensiile, indiferent de valoarea lor, dar nici o pensie nu va scădea sub 350 de lei. Avem toată baza de date computerizată”, a precizat şeful CNP. Prin urmare, singura variantă ca diminuarea pensiilor să se aplice de la 14 august, ar fi ca decizia Curţii Constituţionale, promulgarea legii şi publicarea în Monitorul Oficial să aibă loc la mijlocul lunii iulie. Dar o astfel de ipoteză ar da cu totul peste cap calendarul măsurilor convenite cu FMI, ceea ce autorităţile de la Bucureşti spun că nu îşi pot permite.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă