15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDana Gîrbovan, întrebări pentru Monica Macovei despre arhiva SIPA: De unde ştie...

Dana Gîrbovan, întrebări pentru Monica Macovei despre arhiva SIPA: De unde ştie ce conţineau notele informative?

Dana Gîrbovan continuă disputa cu fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, adresându-i public o serie de întrebări referitoare la arhiva SIPA.

„A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declaraţie pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta şi la informaţiile pe care arhiva SIPA le-ar conţine despre acesta, transmite Mediafax.

În acest context, Macovei susţinea: "Deşi trăim într-o Românie a minciunilor şi dezinformărilor, nu mă aşteptam totuşi ca un magistrat, care conduce o asociaţie a judecătorilor, să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiţiei şi atacarea magistraţilor. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credinţă."

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că așteaptă ca arhiva SIPA să fie desecretizată, așa cum a promis ministrul Justiției, Tudorel Toader. „Aștept să-și țină promisiunea", a spus șeful statului despre ministrul Justiției. „Nu știu ce conține arhiva SIPA. Aștept să văd", a precizat, pe de altă parte, Klaus Iohannis.

SIPA a atins apogeul puterii între 2001 și 2004, când, sub conducerea ofițerului de securitate Marian Ureche și coordonarea ministrului Justiției Rodica Stănoiu, ea însăși colaborator al Securității, ar fi colectat informații despre viața privată a magistraților. 

În 2014, fostul ministru al Justiției Monica Macovei, cea care în 2006 a desființat SIPA, a arătat că în arhivă ar putea exista și informații legate de politicieni. 

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă