12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Dan Voiculescu va fi eliberat din pușcărie, după ce a executat...

VIDEO. Dan Voiculescu va fi eliberat din pușcărie, după ce a executat numai o treime din pedeapsa primită în dosarul ICA: Cât de mult regreta Camelia Bogdan că nu a putut să îmi dea 20 de ani. Aflăm din gura lui Băsescu de ce am pierdut eu trei ani din viață

Fondatorul Antena 3, Dan Voiculescu, va fi eliberat condiționat, după ce a efectuat trei ani din pedeapsa de 10, în dosarul „ICA”. Din cauza unor probleme de sănătate, el a fost internat la Spitalul Universitar. La externare, el a susținut că este nevinovat și că „a pierdut trei ani din viață”.

UPDATE 17.30: Dan Voiculescu a făcut primele declarații de la externarea de la Spitalul Universitar.

„Vreau pe această cale să mulțumesc doamnei doctor, care aprope că m-a obligat să vin la spital, că eu nu voiam, iar dl. Oprescu a reușit să mă liniștească pentru câteva zile. Sigur voi fi operat. Ce am avut eu a fost un fel de pre-infarct, dar pe intestin. Am o propunere. Am vrut prin telepatie să ne teleportăm la poartă la Rahova. Despre Rahova pot să vă spun că, indiferent de vorbe, mie mi-au fost furați trei ani din viață, pe care nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare, chiar dacă va plăti toată lumea, mie nu mi-i mai dă nimeni. Cât am stat în pușcărie, am avut două sentimente profunde. Primul a fost un sentiment de durere a pleoapelor, pentru că stăteam foarte mult cu ochii închiși. Motivul? Mi-am creat un biotop al meu, în care am încercat și reușit să trăiesc. Am trăit trei ani într-un acvariu. Al doilea sentiment a fost regretul că 12 familii au avut de suferit din cauza mea. Oameni care au fost implicați, practic, în acest proces, pentru a fi eu adus la închisoare. Acum să vedem cauza pentru care eu am pierdut trei ani din viață. Vă propun să ne teleportăm la Băsescu în birou. Cât de mult regreta Camelia Bogdan că nu a putut să îmi dea 20 de ani. Aflăm din gura lui Băsescu de ce am pierdut eu trei ani din viață. Ultima mea raportare este legată de viitor. La orizont văd, în continuare, o luptă pe viață, pe moarte, cu abuzurile. O luptă a celor puternici împotriva celor ce nu se pot apăra singuri”, a spus Dan Voiculescu.

Despre prejudiciu: „Nu este niciun prejudiciu acolo, pentru că decizia va fi demontată de justiția română”.



16.55: Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Carmen Uțoiu, a declarat, marți, pentru Agerpres, că, dacă până la comunicarea deciziei instanței Dan Voiculescu va fi externat din spitalul public unde se află, punerea în libertate se va face de la Penitenciarul Rahova.

„În urma comunicării deciziei de către instanță privind punerea în libertate, administrația Penitenciarului Rahova ia toate măsurile necesare pentru punerea în libertate a persoanei în cauză. În acest moment, persoana custodiată se află internată într-un spital public (…). Locul efectiv de unde va fi pus în libertate va fi stabilit în urma unui act medical, în sensul că, dacă până la primirea tuturor documentelor de la instanța competentă deținutul se află internat în continuare într-un spital public, se va deplasa la spitalul public un lucrător al Biroului de evidență din Penitenciarul Rahova pentru îndeplinirea formalităților necesare de punere în libertate. Dacă până la comunicarea deciziei instanței de judecată către Penitenciarul Rahova deținutul e externat și revine în custodia acestui penitenciar, va fi pus în libertate de la sediul Penitenciarului Rahova", a spus purtătorul de cuvânt.

16.12: Omul de afaceri Dan Voiculescu va fi externat în cursul zilei de marți de la Spitalul Universitar de Urgență București, au declarat surse medicale, pentru Agerpres.

14,45: Judecătorii de la Tribunalul București au decis, marți, că deținutul Dan Voiculescu poate fi eliberat din închisoare înainte de termen.


Dan Voiculescu ar putea afla marţi dacă va fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsa primită în dosarul „ICA”, informează Mediafax.

Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti vor anunța o decizie definitivă legată de posibilitatea eliberării lui Dan Voiculescu.

Tribunalul Bucureşti a discutat în 11 iulie cererea lui Dan Voiculescu de liberare condiţionată. Aceasta este cea de-a doua instanţă unde ajunge această solicitare. În primă fază, cererea de liberare condiţionată s-a aflat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5, care au stabilit că Voiculescu poate fi pus în libertate. Decizia aceasta a fost, însă, contestată de Penitenciarul Rahova, iar Tribunalul Bucureşti ar putea decide, marţi, în mod definitiv, dacă fostul senator poate merge acasă.


Potrivit surselor citate, afecțiunea pentru care a fost adus la spital este "una serioasă". Ar putea fi vorba de ocluzie intestinală.

Dan Voiculescu este, în prezent, internat la Spitalul Universitar din Capitală. El a fost transportat vineri, cu pază, de la Penitenciarul Rahova la Spitalul Universitar de Urgenţă, după ce ar fi suferit o ocluzie intestinală. Surse medicale afirmau că fostul senator trebuie operat, însă, până la acest moment, el nu a fost supus vreunei intervenţii chirurgicale.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor.


Avocatul lui Dan Voiculescu, Florian Șurghie, a susținut, marți, că clientul său a avut un comportament normal în detenție și a fost recompensat de 12 ori, aceasta fiind o dovadă de îndreptare a lui Voiculescu.

Judecătoria Sectorului 5 a explicat motivele care i-au condus pe judecători la decizia de a admite cererea de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu, instanţa precizând că a avut un comportament pozitiv, nefiind sancţionat, ba chiar recompensat.

În ceea ce priveşte neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susţin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.

„Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc”, explică magistraţii în motivare.

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai, Voiculescu a stat în închisoare în total 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat, 387 dintre acesta fiind considerate executate pe baza muncii prestate, situaţe în care este îndeplinită condiţia referitoare la executarea a cel puţin o treime din pedeapsă.


Instanţa a fost de acord cu eliberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu pentru că acesta îndeplineşte condiiţile legale, nu a fost sancţionat, a muncit în penitenciar şi a scris mai multe lucrări ştiinţifice.

„În ceea ce priveşte modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susţinerile procurorului privind lipsa calităţii ştiinţifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenţie, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carenţe legislative” etc.), instanţa reaminteşte că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului”, se precizează în motivare.

Judecătorii menţionează că Voiculescu nu a fost „sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiţionată." Mai mult, magistraţii dau exemplu şi activităţile lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională ale fostului senator, "în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice”.


Dosarul privind privatizarea ICA, prin achiziţionarea de către grupul Grivco, controlat de Dan Voiculescu, a pachetului majoritar de acţiuni al institutului, în 2003, a fost deschis de Parchetul instanţei supreme, în urma unei sesizări formulate de Corpul de control al Ministerului Agriculturii.

În ceea ce priveşte executarea pedepsei în regim de detenţie închis, magistraţii precizează că acest aspect nu are relevanţă, mai ales în condiţiile în care „apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menţinerea acestui regim de executare, pentru siguranţa sa în penitenciar”.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), intrând efectiv în închisoare la data de 8 august 2014.

Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte opt ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie 2016, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Prejudiciul din acest dosar a fost estimat la 60 de milioane de euro.

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă