6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Foștii miniștri Popescu, Vlădescu și Pogea, urmăriți penal în dosarul Rompetrol...

UPDATE. Foștii miniștri Popescu, Vlădescu și Pogea, urmăriți penal în dosarul Rompetrol II. Lista acuzațiilor și pozițiile foștilor demnitari

Foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea au fost chemați, miercuri dimineață, la sediul DIICOT. Ei a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II. Procurorii i-au pus sechestru pe două apartamente, pe terenuri păşune şi pe conturi, lui Dan Ioan Popescu.

UPDATE.15.17. DIICOT anunță oficial că foști miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea sunt urmăriți penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

”Totodată, prin ordonanţele din data de 17.06.2016, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor.

Menţionăm că prin cererile din data de 31.05.2016 preşedintele României a transmis Ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a miniştrilor Tănăsescu Nicolae Mihai, Popescu Ioan Dan, Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian şi Pogea Gheorghe  pentru  săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de art. 367 alin. 1 şi 2 C.p.; abuz în serviciu, prev. şi ped. de art. 297 alin.1 cu ref. la art. 309 rap. la art. art. 132 din Legea 78/2000  şi cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p. şi şi complicitate la delapidare, prev. şi ped. de art. 48 rap. la art. 295 alin. 1 din C.p. cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p., toate cu aplicarea art. 5 şi art. 38 alin. 1 C.p”, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

UPDATE. 12.45. Fostul ministru al Finanţelor Publice Gheorghe Pogea s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II. 

”Am citaţie în calitate de suspect la DIICOT”, a spus Pogea, înainte de a se prezenta în faţa procurorilor, conform Agerpes

UPDATE 12.05. Dan Ioan Popescu a spus, la ieșirea de la DIICOT, că nu a dat declarații. I s-a adus a cunoştinţă urmărirea penală. ”Este un dosar mamut, iar asta înseamnă poate un milion de pagini. Îl voi consulta şi apoi voi da şi declaraţii. Nu eram prieten cu Patriciu, nu am discutat niciodată cu acesta, nu pe acest subiect, că de discutat, se discută”, a spus Dan Ioan Popescu.

El a precizat că, din informaţiile pe care le are, statul nu a pierdut absolut nimic, iar din datoria Rompetrol s-au recuperat peste 200 de milioane de euro până în prezent.

“Acea oră de urgenţă a fost dată pentru un agent economic care între timp a plătit zece miliarde de euro la bugetul de stat, care asigură şapte mii de locuri de muncă şi care, după părerea mea, şi-a îndeplinit toate îndatoririle. Statul nu a pierdut absolut nimic. Păi dacă Patriciu a vândut cu trei miliarde de euro, iar statul are 50 la sută, cât a primit statul? (…) Începând cu 2003 s-au plătit câte 25 de milioane de euro anual, cu titlu de dobândă la obligaţiuni”, a precizat Dan Ioan Popescu, potrivit News.ro.

Fostul ministru a mai spus că procurorii i-au pus sechestru “pe puţinele bunuri pe care le are”, adăugând că a respectat şi respectă legea, iar această punere sub acuare i-a afectat imaginea internă şi externă.

“Am o imagine externă şi relaţii, nu-mi place acest mod de lucru.  Voi reveni la DIICOT când voi avea posibilitatea să studiez dosarul”, a mai spus Dan Ioan Popescu, la ieșirea de la DIICOT.

Întrebat cum comentează declaraţiile date, în calitate de martor, de fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu şi de fostul premier Adrian Năstase, în care au prezentat nereguli ale şedinţei de guvern în urma căreia s-a dat OUG 118/2003  prin care datoriile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor, Dan Ioan Popescu a spus: “Şedinţele de guvern aveau doar două persoane cu drept de veto: primul ministru şi ministrul Justiţiei.  Doar două persoane aveau drept de veto şi doar o singură persoană îşi permitea să introducă anumite documente pe ordinea de zi. Toate aceste chestiuni sunt convins că se vor clarifica”.

UPDATE 11.50. Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II. 

“Am fost chemat să fiu informat”, le-a spus Sebastian Vlădescu jurnaliştilor, la intrarea în sediul DIICOT. 

Fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, a fost chemat, miercuri dimineață, la sediul DIICOT. El a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II. La intrarea în sediul DIICOT, Dan Ioan Poescu a spus că el nu crede că președintele a citit solicitarea procurorilor de avizare a începerii urmăririi penale.

Mai mulți foști miniștri sunt chemați în fața procurorilor.

DIICOT a cerut aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale în cazul a patru foști miniștri implicați în dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea.

Citește și: Cei patru foști miniștri vizați în dosarul Rompetrol II pot fi urmăriți penal

 Prejudiciul a fost estimat, la data săvârșirii faptelor (adică fără actualizări și penalități), la peste 600 de mi­lioane de dolari.

Procurorii susțin că există indicii de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare.

Citește și: Dosarul Rompetrol II, faza miniștrilor din trei guverne, constituiți în grup infracțional organizat. Prejudicii de peste 600 de milioane de dolari

Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Năstase, și Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei în același guvern, i-ar fi sprijinit, în urma unor înțelegeri, pe Dinu Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioi, patronii SC Rompetrol Rafi­nare SA,  să promoveze în 2003 o ordonanță de urgență prin care datoriile bugetare restante de circa 603 milioane de dolari au fost convertite în obligațiuni ce urmau a fi subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice. Actul normativ a fost promovat fără respectarea legilor care prevedeau etape obligatorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă