8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la închisoare cu executare pe doi...

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la închisoare cu executare pe doi etnici maghiari care plănuiau un atentat la Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României

UPDATE 14,35: Extremiștii Szocs Zoltan și Beke Istvan, lideri ai grupării "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, au fost condamnați vineri de Curtea de Apel București la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile de închisoare cu executare.

Sentința nu este definitivă. Cei doi etnici maghiari au fost declarați vinovați că urmăreau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc.


Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti urmează să anunțe, vineri, o decizie în dosarul atentatului care ar fi urmat să aibă loc la 1 decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, de care sunt acuzați doi etnici maghiari, informează News.ro.

Suspecții sunt acuzaţi că urmau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României. Decizia de vineri nu va fi definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat ultimul termen din dosar în 24 martie, când a respins cererea procurorilor, de înlocuire a controlului judiciar cu arestarea preventivă în cazul lui Zoltan Szocs.

Instanţa a dispus, astfel, menţinerea controlului judiciar pentru ambii inculpaţi, Zoltan Szocs şi Beke Istvan Attila.

La ultimul termen al procesului, procurorul a cerut condamnarea la închisoare cu executare a inculpaţilor, precum şi interzicerea mişcării din care făceau parte, în timp ce apărătorii au solicitat achitarea clienţilor lor.

Procurorul DIICOT a arătat că, după percheziţiile anchetatorilor, Zoltan Szocs era îngrijorat de cele întâmplate şi a influenţat martorii, iar Beke Istvan Attila chiar intenţiona să confecţioneze o bombă.

La rândul său, avocatul lui Zoltan Szocs a arătat că nu se poate vorbi în acest dosar de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în timp ce avocatul lui Beke Istvan a spus că tentativa de atentat putea fi reţinută în sarcina clientului său dacă dispozitivul ar fi fost asamblat sau dacă îl confecţiona, îl amplasa şi nu funcţiona.

În ultimul cuvânt, Zoltan Szocs a susţinut, prin translator, că nu a instigat pe nimeni, niciodată, iar Beke Istvan a spus că cea mai sigură armă împotriva minciunii este adevărul, adăugând că nu a avut nicio intenţie să detoneze "ceva" de 1 Decembrie.

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Beke şi Szocs sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.

După ce a început procesul în care sunt acuzați cei doi etnici maghiari, SRI a informat, pe căi neoficiale, în mai multe rânduri, că acțiunea pregătită la la Târgu Secuiesc ar fi pus în real pericol atât militarii de la ceremonia oficială, cât și populația civilă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă