7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel a amânat decizia asupra cererii procuroarei Mihaiela Iorga de...

Curtea de Apel a amânat decizia asupra cererii procuroarei Mihaiela Iorga de revocare a suspendării din DNA

UPDATE 11,15: Procesul în care Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea ei din funcția de procuror în cadrul DNA a fost amânat, joi, de Curtea de Apel București, pentru data de 13 septembrie, informează Agerpres.

Motivul amânării a fost faptul că instanța nu a citat cele două părți ale procesului, respectiv Mihaiela Moraru Iorga și DNA.

Mihaiela Moraru Iorga nu a fost prezentă la proces, ea fiind reprezentată de un avocat.

"Este o poveste internă a DNA, care este adusă acum în instanță. Doamna procuror este nemulțumită de rezoluția de revocare, de acest ordin, și îl critică și sub aspect de constituționalitate. Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne a DNA și anume modalitățile de revocare a unui procuror. Eu văd DNA ca pe o echipă, o echipă pe care o formează procurorul șef, însă nu la fel de clare sunt procedurile în care procurorii trebuie să plece și sunt revocați. Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat și să i se interzică accesul la propriile documente și dosare, nemaiputând să facă apărări din interior. Este exclus pur și simplu din mediile interne al DNA și trimis să-și reia activitatea la Bacău, ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante. Asta perturbă viața oricărui om. Acum își așteaptă soluția de la justiție. Această procedură de revocare este foarte precar reglementată. Este afectată de această revocare, care din punctul ei de vedere s-a întâmplat într-un mod intempestiv", a declarat avocatul Ionuț Dobrinescu.


Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca, joi, cererea procuroarei Mihaiela Moraru Iorga de suspendare a ordinului prin care a fost revocată din Direcţia Naţională Anticorupţie, informează Digi 24.

Decizia de revocare fusese semnată de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la data de 5 iulie 2017. La acel moment s-a decis revocarea din DNA a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, după ce au fost audiaţi în Secţia pentru procurori a CSM, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitării adresate de către şefa DNA.

Procuroarea Moraru Iorga a fost găsită vinovată că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş i s-a spus că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Ulterior. procuroarea Iorga a fost mutată la un Parchet din județul Bacău.

În schimb, procuroarea Mihaiela Iorga a susținut că a avut probleme cu Kovesi după ce refuzat să dea curs unor solicitări, de exemplu într-un dosar în care Kovesi ar fi sugerat să fie reținută Elena Udrea, dar procuroarea Iorga a decis doar măsura controlului judiciar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă