Cum vrea Dan Voiculescu să-şi reducă pedeapsa din închisoare

de Carla Popa , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:51, 25 februarie 2016
Cum vrea Dan Voiculescu să-şi reducă pedeapsa din închisoare

O nota interna realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor mentioneaza, intre alte probleme constatate la Rahova, si situatia detinutului Dan Voiculescu, care a reusit performanta ca, in paralel cu timpul alocat scrierii de carti, sa acumuleze si ore de munca pretinzand ca a prestat diferite activitati. Nota interna a ajuns, potrivit surselor HotNews, si la DNA, care s-a autosesizat pe 12 ianuarie, dupa izbucnirea scandalului "scriitorilor din inchisori".

HotNews.ro a scris in premiera acum o luna si jumatate ca Voiculescu beneficiaza de regim preferential la Rahova dupa ce a transmis primele intrebari penitenciarului la jumatatea lunii decembrie 2015. ANP a realizat nota interna pe 29 decembrie 2015, ulterior solicitarilor HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro, Voiculescu a primit acest tip de beneficii in aceeasi zi (si ore de studiu, si ore de munca), fapt fara precedent in penitenciarele din Romania. Mai mult, ar fi fost pontat si pentru ore de munca pe care in realitate nu le-a executat niciodata. Toate aceste informatii sunt consemnate intr-o nota interna a ANP din 29 decembrie 2015. 

Aceasta ridica o serie de probleme angajatorului, care in acest caz este penitenciarul Rahova. Potrivit Codului Muncii, o persoana nu poate fi dublu pontata, nici nu poate munci mai mult de 8 ore pe zi. Daca i s-ar lua in calcul atat cele opt ore de studiu, cat si cele opt ore de munca, ar rezulta ca Voiculescu a muncit 16 ore pe zi - fapt interzis prin lege. 

Pe scurt, Voiculescu nu putea presta, in acelasi interval de timp, doua activitati diferite, respectiv munca si redactarea lucrarii stiintifice. Ambele activitati au drept efect reducerea duratei pedepsei. Cu alte cuvinte, ori munceste in diferite feluri (popota,etc), ori redacteaza lucrari stiintifice. Simultan,aceste activitati nu se pot face.

Miza entuziasmului lui Dan Voiculescu in a scrie carti sau a presta ore de munca in diverse alte domenii o reprezinta, evident, acumularea de zile in contul eliberarii conditionate. 

Ce spune legea 254/2013 privind regimul executarii pedepselor 

"Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96
(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza: 
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca; 
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca; 
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca; 
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar; 
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala; 
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate. 
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata."

Pe 12 ianuarie 2016, DNA a deschis dosar penal în cazul carţilor scrise de catre deţinuţi, anuntand ca efectueaza verificari privind favorizarea faptuitorului. Sunt vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentanţii editurilor care le-au publicat dar si funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. 

Comisia de eliberare conditionata este, potrivit legii, compusa din: judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, care este si presedintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, directorul adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala si un consilier de probatiune din cadrul serviciului de probatiune competent potrivit legii in circumscriptia caruia se afla penitenciarul. Secretariatul comisiei se asigura de catre seful serviciului evidenta din penitenciarul respectiv. 

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri, 8 august, 2014, la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA. Alaturi de el, ceilalti inculpati au primit condamnari, cu executare si suspendare. In plus, instanta a dispus diferite confiscari si sechestre pe mai multe bunuri ale inculpatilor, totul pentru a se recupera prejudiciul din dosar calculat la 60 de milioane de euro.

Comentarii

 • Mihnea

  28 februarie 2016 2:02

  Aceasta canalie de om trebue sa moara in inchisoare. Dorm linistit stiind ca Voiculescu e la inchisoare.

  raspunde comentariului
 • Paul Snaider

  26 februarie 2016 8:43

  Face Voiculescu ceva ilegal ? Voi cretinilor ati vrea chiar modificare legii lentru un singur cetatean pe care voi il urati !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design