Cum vor vota românii din străinătate. Normele privind aplicarea legii votului prin corespondenţă, adoptate

de Carla Popa , 18 februarie 2016 - stire actualizata la ora 22:31, 18 februarie 2016
Cum vor vota românii din străinătate. Normele privind aplicarea legii votului prin corespondenţă, adoptate

Normele privind aplicarea legii votului prin corespondenţă au fost adoptate joi de Guvern, care a stabilit modelele, dimensiunile şi condiţiile de realizare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot pentru românii din afara graniţelor. "Sunt câteva clarificări pentru votul prin corespondenţă, legea care a fost votată anul trecut. Sunt clarificări metodologice, organizatorice pe care le aduce AEP şi care, evident, sunt aprobate prin hotărâre de guvern", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Executivului, potrivit Mediafax.

Astfel, românii din străinătate, care vor să voteze prin corespondenţă, vor primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător. Plicul interior, în care va fi introdusă opţiunea alegătorului, va conţine un autocolant cu menţiunea "VOTAT". În hotărârea aprobată în şedinţa de joi este stabilit şi rolul Poştei Române. "De asemenea, se clarifică modul prin care ordonatorul de credite stabileşte serviciile şi cheltuielile care rezultă din aceste servicii", a mai spus Suciu.

Potrivit documentului, impactul financiar referitor la aplicarea legii nu poate fi estimat în acest moment deoarece depinde de numărul de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care îşi vor exprima opţiunea de a vota prin corespondenţă şi vor depune cereri de înscriere în Registrul electoral, în acest scop.

Comentarii

  • aaa

    19 februarie 2016 8:07

    Eu tot nu inteleg de ce in secolul asta cand si pensionarii au acces la internet, nu se poate crea o aplicatie pric care sa votezi online. S-ar termina totul in cateva minute si ar costa de cateva sute de mii de ori mai putin. Nu mai vorbesc de frauda care ar fi diminuata la minim.E clar ca nu se doreste asa ceva. Daca cineva spune ca nu este posibil, il contrazic. Este mai rapid, mai ieftin si muuult mai sigur.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design