11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum va fi sărbătorită Ziua Maghiarilor în România

Cum va fi sărbătorită Ziua Maghiarilor în România

Manifestările din 15 Martie de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de la Miercurea Ciuc şi din Pasul Nyerges vor include defilarea husarilor, depuneri de coroane, concerte şi o piesă de teatru, informează Mediafax.

Manifestările de 15 Martie din Miercurea Ciuc vor fi organizate de municipalitate şi vor fi deschise, vineri, la ora 19.00, cu concertul susţinut de Orchestra de Cameră Ciuc şi Orchestra “Georgius” din Sfântu Gheorghe, la Casa de Cultură Municipală.

Sâmbătă, începând de la ora 11.00, în curtea Şcolii Generale “Petőfi Sándor”, elevii şi profesorii vor marca, printr-o festivitate, împlinirea a 166 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848 la Budapesta şi vor depune coroane de flori la statuia poetului revoluţionar.

De la ora 14.00, manifestările se vor desfăşura în Pasul Nyerges şi vor include defilarea husarilor, momente artistice şi discursurile reprezentantului Consulatului General al Ungariei în Miercurea Ciuc, europarlamentarului Sogor Csaba, şi ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, la monumentul aflat în faţa cimitirului eroilor secui căzuţi între cele două războaie mondiale, festivităţi organizate de Consiliul Local Cozmeni, Consiliul Judeţean Harghita şi Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR.

La ora 16.00, în Piaţa “Gál Sándor”, din Miercurea Ciuc, va avea loc ceremonialul de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Gál Sándor, urmată de o defilare cu torţe până în faţa primăriei, unde este programată, de la ora 17.00, festivitatea de comemorare şi depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu.

Deputatul Nemet Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, dar şi alte personalităţi harghitene se vor adresa publicului de pe scena care va fi ridicată în faţa Cetăţii Miko, iar corul de fete al Gimnaziului “Kossuth Lajos” din Cegléd (Ungaria) şi corul mixt al Liceului de Artă “Nagy István” din municipiu vor susţine un program de muzică şi versuri ale revoluţionarilor de la 1848, urmat de un concert al trupei Roll.

De la ora 18.30, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Corul de de fete al Gimnaziului “Kossuth Lajos” din Cegléd vor prezenta, la Teatrul “Csíki Játékszín”, un spectacol de gală, care pune în scenă “Masacrul de la Siculeni – Siculicidium”, din anul 1764, o execuţie în masă organizată de armata austriacă împotriva secuilor care s-au împotrivit încorporării în regimentele grănicereşti, în care au fost ucişi aproximativ 400 de bărbaţi, femei şi copii.

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă