6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se celebrează unirea Basarabiei cu România, în București și alte orașe...

Cum se celebrează unirea Basarabiei cu România, în București și alte orașe din țară. Mai mulți tineri PMP i-au transmis un mesaj lui Vladimir Putin

Pentru a marca 99 ani de la unirea Basarabiei cu România, în țară s-au organizat mai multe evenimente în perioada 25 – 27 martie. Astfel, în weekend au avut loc concerte ale trupelor Zdob și Zdub, Alternosfera, Rupt și Cuibul, la Arenele Romane.

Luni, peste 20 de membri ai Organizaţiei de Tineret a PMP au mers la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti pentru a-i “remprospăta memoria” şi a-i transmite o scrisoarea preşedintelui Vladimir Putin, cerându-i să nu mai "falsifice istoria". Tinerii au stat în faţa Amabasadei Federaţiei Ruse aproximativ o jumătate de oră, un mic grup ţinând în mână o harta a lagărelor în care au fost deportaţi românii din Basarabia şi Bucovina de Nord, pentru a-i "reîmprospăta memoria” preşedintelui Vladimir Putin.



Citește și: LIVE VIDEO. 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România: Zeci de oameni, pe străzile din Chișinău, la Marșul Tricolorului

Zeci de oameni au ieșit pe străzile din Chișinău, pentru a marca unirea Basarabiei cu România, din 1918, scriu ziarele moldovenești. 



„La sfârşitul lui iunie 1940, în urma acelei decizii, şi anume Pactul Ribbentrop-Molotov, cetăţenii români s-au trezit peste noapte cetăţeni sovietici, iar, un an mai târziu, aveau să trăiască o tragedie. Sute de mii de români, de la nou-născuţi la bătrâni neajutoraţi, din Basarabia şi Bucovina de Nord, au fost deportaţi în condiţii inumane. În vara lui 1941, URSS declanşează primul val de deportări în masă a populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord. Au fost trei valuri de acest fel. În total, peste 100.000 de români au fost deportaţi. Foarte mulţi dintre ei şi-au găsit acolo sfârşitul”, au susţinut tinerii în scrisoarea pe care au vrut să o transmită lui Vladimir Putin.

 

Și în Medgidia, această zi istorică a fost marcată printr-un moment de evocare a unirii din data de 27 martie 1918. Manifestarea a debutat cu arborarea drapelului statului român, intonarea imnului de stat al României si citirea actului unirii, informează Replica Online.



Citește și: Scrisoare din Republica Moldova, despre Unirea Basarabiei cu România: Nu vom uita ziua înălțătoare de 27 martie 1918. Poate dă Dumnezeu și vom fi iarăși uniți

Data de 27 martie, când se împlinesc 99 de ani de la unirea, în anul 1918, a unirii Basarabiei cu România, este marcată și de presa de la Chișinău. În ciclul de articole "Scrisoarea săptămânii", site-ul Timpul.md publică un articol intitulat "Nu vom uita ziua înălțătoare de 27 martie 1918".



Evenimentul s-a desfășurat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor ”Lucian Grigorescu” și s-a încheiat cu un emoționant moment artistic, constând în interpretarea de cântece din folclorul basarabean și românesc, susținut de instructorii de canto din cadrul Serviciului Cultură.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă