10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Cum se antrenează un scafandru militar

GALERIE FOTO. Cum se antrenează un scafandru militar

Scafandrii militari se antrenează în apă, pe uscat și în aer. Exercițiile nu sunt deloc ușoare, dar, așa cum spun ei, dacă ar fi ușoare, le-ar putea face oricine. Militarii Centrului de Scafandri din Constanța – -Unitatea Militară 02145 au avut o săptămână plină de antrenamente grele.

Printre acestea s-au numărat trageri cu armamentul din dotare, dar și două zile de pregătire în poligonul Midia. Când spunem ”pregătire”, ne referim la antrenamente care au loc atât în apă, cât și pe sol și chiar în aer. Astfel, peste 80 de scafandri, cursanți ai modulului de luptă, detașamentele EOD și FOS, s-au antrenat împreună cu colegii din cadrul Grupului de Elicoptere al Forțelor Navale, reușind pe parcursul a două zile să execute o gamă complexă de exerciții.

„Cursanții modulului de luptă au executat pentru prima dată exercițiile tip fast rope (coborâre pe coardă din elicopter) și rapel (coborâre controlată pe coardă din elicopter) sub atenta îndrumare a instructorilor, după ce în prealabil au urmărit evoluția colegilor experimentați din cadrul detașamentului Forțelor pentru Operațiuni Speciale (FOS)”, au explicat scafandrii, pe pagina lor proprie de internet.

Următorul gen de exerciții s-a desfășurat pe mare și a constat în salturi libere de la diferite înălțimi (SLE). Cu această ocazie s-au verificat procedurile și sistemele de comunicație dintre echipele de la sol și elicoptere, precum și metodele folosite pentru recuperarea scafandrilor din mare cu ajutorul parâmei sau coșului.

Un ultim antrenament a constat în lansarea scafandrilor din barca pneumatică, un preambul pentru SLV-uri (salturi libere din vedete). Chiar dacă pare un exercițiu ușor, saltul din barcă combinat cu înotul până la mal solicită din plin abilitățile fizice ale scafandrilor, aflați la sfârșitul unei zile de exerciții.

Ce face Centrul de Scafandri

Centrul de Scafandri Constanţa – UM 02145 Constanţa se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează ca unitate militară bugetară şi ca organ unic de brevetare a scafandrilor, de autorizare şi inspectare a activităţilor subacvatice cu scafandri. Centrul desfăşoară următoarele activităţi: pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor, formarea şi atestarea personalului tehnic de asigurare a scufundărilor şi lucrărilor în imersiune; formarea şi atestarea personalului medical de specialitate potrivit metodologiei Ministerului Sănătăţii; cercetarea ştiinţifică, de inginerie tehnologică şi medicală pentru realizarea mijloacelor tehnice şi perfecţionarea procedeelor de scufundare şi de lucru sub apă; verificarea periodică a scafandrilor brevetaţi în vederea reconfirmării aptitudinilor, deprinderilor şi cunoştinţelor; executarea de lucrări cu scafandri, la diferite imersiuni.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă