8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum motivează premierul Cioloş schimbarea unor miniştri. Ce obiective prioritare are în...

Cum motivează premierul Cioloş schimbarea unor miniştri. Ce obiective prioritare are în mandat

Premierul Dacian Cioloş a afirmat că în mandatul ministrului Adrian Curaj s-au făcut unele progrese pe partea de învăţământ universitar, însă s-ar fi aşteptat ca până acum să fie rezolvată problema plagiatelor pentru care au fost depuse plângeri. 

Citeşte şi: ANALIZĂ. Adevăratele mize ale schimbărilor din Guvernul Cioloș

“La Educaţie s-au făcut progrese pe partea de cercetare, mai ales pe partea de învăţământ universitar. A fost o întârziere pe pregătirea CNATDCU, acea structură abilitată să ia decizii în privinţa suspiciunilor de plagiat unde a fost nevoie de modificare legislativă, după care această instituţie a trebuit restructurată. Eu aş fi vrut să avem rezultate şi cel puţin suspiciunile de plagiat prezente în spaţiul public şi pentru care au fost depuse plângeri să fi fost rezolvate până acum. A început să lucreze această structură, dar nu aşa de repede cum mi-aş fi dorit”, a spus Cioloş la TVR1. 

În opinia sa, în perioada următoare trebuie să se insiste pe partea de învăţământ preuniversitar, iar noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, “poate să aducă un plus din acest punct de vedere”. Cioloş a adăugat că schimbarea lui Adrian Curaj în perioada Bacalaureatului nu afectează acest examen. “Bacalaureatul nu depinde doar de ministru, avem un secretar de stat acolo care are însărcinări specifice”, a mai afirmat premierul.

Citeşte şi: Noii miniştri ai Cabinetului Cioloş vor depune joi jurământul

Totodată, premierul Cioloş a declarat că a decis schimbarea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, după o discuţie în care acesta l-a anunţat că are proiecte personale care ar fi fost incompatibile cu funcţia de ministru. “La Comunicaţii, ca să vă spun sincer, decizia a fost luată în primul rând în urma unei discuţii cu domnul ministru care mi-a spus că are proiecte personale pe care o să le anunţe dânsul în perioada următoare, care oricum ar fi fost incompatibile cu funcţia de ministru şi atunci am decis să profit de acest pachet de remaniere, de schimbare şi să fac această schimbare acum, să nu mai întârzii. Sigur, dincolo de unele declaraţii nefericite, cred că în felul acesta, nemaifiind ministru, nemaifiind membru al Guvernului, să poată să îşi explice punctele de vedere personale, pe care poate să şi le asume în felul acesta direct”, a spus premierul la TVR1, potrivit Agerpres. 

Propuneri dincolo de mandat

Premierul Dacian Cioloş a mai spus că Guvernul nu a ezitat să vină cu propuneri care merg dincolo de mandatul său, el adăugând că speră că aceste idei vor fi asumate de cât mai mulţi dintre cei care vor candida la alegerile parlamentare. 

“România este cu o creştere economică care trebuie stabilizată şi consolidată şi de aceea n-am ezitat să venim şi cu propuneri care merg dincolo de mandatul nostru, pentru că tocmai se va lansa o campanie electorală, care ar trebui să ia în dezbatere problemele, adevăratele preocupări ale românilor şi noi considerăm că dată fiind echidistanţa noastră, putem să jucăm şi acest rol de a face propuneri. Sper să îşi asume cât mai mulţi din cei care vor candida la alegerile parlamentare aceste idei. Ăsta ar fi obiectivul suprem”, a spus Dacian Cioloş, la TVR 1, fiind întrebat dacă se gândeşte să rămână mai mult timp în funcţia de premier. 

Cioloş a mai afirmat că îşi doreşte ca Guvernul să realizeze cât mai mult din ceea ce şi-a propus. “Am intrat acum, după o perioadă de pregătire, după o perioadă de evaluare, la începutul mandatului, şi apoi de pregătire a unor proiecte cu o administraţie care n-a fost întotdeauna foarte reactivă la propunerile pe care le-am făcut (…), am început acum să livrăm rezultate şi vreau, aşa cum mi-am luat angajamentul de la început, ca până la sfârşitul mandatului să livrăm cât mai multe rezultate. Avem proiecte pe care le vom putea finaliza până la sfârşitul mandatului, altele care vor fi încă în curs şi care presupun o anumită continuitate. De asta am şi pus în discuţie anumite teme mai mari, dincolo de anumite decizii concrete cu impact imediat asupra aşteptărilor cetăţenilor, cum a fost acel pachet de debirocratizare”, a spus Cioloş. 

Acesta a precizat că dincolo de această debirocratizare, administraţia publică are nevoie de eficientizare. “Avem nevoie de o viziune pe termen mediu şi pe termen lung, adică pe doi-trei ani, dar până la 10-15 ani pe dezvoltarea economiei, cu atât mai mult cu cât sunt noi provocări şi oportunităţi la nivel european şi internaţional pe acest domeniu economic”, a mai afirmat Cioloş. 

Un nou pachet de debirocratizare care vizează mediul economic

Premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri că Guvernul îşi propune adoptarea în toamnă a unui nou pachet de măsuri de debirocratizare care să vizeze în mod special mediul economic. 

”O să venim cu un nou pachet de simplificare care să vizeze cu precădere mediul economic. Am avut discuţii deja cu companii, cu sectorul privat şi am deja sugestii de simplificare şi în toamnă, cred în septembrie, vom veni cu un nou pachet”, a spus Cioloş la postul public de televiziune, citat de Mediafax. El a precizat că în prima fază administraţia nu a fost ”foarte reactivă” la propuneri, reacţia fiind că nu există legi care să impună o simplificare.

Premierul Dacian Cioloş a reiterat faptul că a trimis miercuri scrisori de însărcinare miniştrilor care au în subordine servicii publice şi agenţii care intră în contact direct cu cetăţeanul pe punctele specifice prevăzute de ordonanţa de urgenţă referitoare la debirocratizare. Conform scrisorilor, ministerele urmează să desemneze până la data de 15 iulie 2015 o persoană din minister care va fi responsabilă cu aplicarea şi monitorizarea măsurilor din pachetul pentru simplificare.

Totodată ministerele vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea efectivă a Ordonanţei şi a Memorandumului, urmând a înainta un raport către Guvern în termen de 40 de zile de la emiterea ordonanţei care va preciza inclusiv numărul documentelor solicitate şi taxele aferente serviciilor furnizate de către ministere. De asemenea, ministerele vor transmite raportări lunare privind stadiul implementării pachetului legislativ de simplificare şi debirocratizare, a informat Guvernul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă