10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum încearcă Guvernul Cioloș să facă ordine în haosul bugetar

Cum încearcă Guvernul Cioloș să facă ordine în haosul bugetar

Executivul vrea să modifice salariile bugetarilor prin ordonanță de urgență, alocând cele mai consistente fonduri pentru Sănătate. Strategia a generat deja nemulțumiri în domenii precum Educație și Administrație Publică. Termenul pentru luarea unei decizii este 1 iunie, legislația interizând majorări salariale în ultimele șase luni de mandat ale unui guvern.

 

După un prim eșec cauzat de neînțegerile cu sindicatele, ceea ce a provocat demisia ministrului Muncii Ana Costea, Guvernul Cioloș face o nouă încercare de a rezolva problema lefurilor din sectorul bugetar, elaborând un nou proiect de ordonanță de urgență. Premierul Dacian Cioloş a explicat că proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor va corecta inechităţile privind încadrarea şi plata pentru aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime, salariile urmând să crească în anumite domenii, iar Sănătatea este prioritară. Şeful Executivului a adăugat că, în pofida unor interpretări, şi educaţia este importantă, dar guvernul trebuie să ţină cont de ceea ce poate face, având în vedere alocările bugetare din acest an şi estimările pentru anul viitor.

Potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, efortul bugetar de aplicare a ordonanţei privind salariile bugetarilor este de aproximativ 2,3 miliarde lei şi va creşte salariul de bază la peste 400.951 de bugetari din cei aproximativ 1,2 milioane existenţi. Potrivit draftului de ordonanţă, se propune corectarea structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică şi introducerea de bonusuri pentru Sănătate şi Educaţie. Astfel, vor fi alocate 900.000.000 de lei pentru rezolvarea inechităților din sistemul bugetar (în afară de Sănătate) , 1.022.000.000 de lei pentru reforma în sănătate, 134.000.000 de lei pentru rezerva de performanță în sănătate și 240.000.000 de lei pentru rezerva de perfomanță în educație.

Ministerul Muncii a propus în discuţiile cu partenerii sociali o soluţie de corectarea a problemelor de încadrare şi plată inegală pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul aceleiaşi unităţi, cum ar fi spital, scoală, secţie de poliţie sau primărie. Concret, Pîslaru a pus accentul pe faptul că guvernanții și-au propus ca în fiecare caz salariile vor fi majorate pentru a ajunge la maximul aflat în plată la ora actuală.

 

Cum se calculează noile salarii

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificaţi din spitale diferite vor avea acelaşi salariu, chiar dacă acum remuneraţiile pot fi diferite. Ministrul a dat exemplul unui medic primar în unităţi clinice gradaţia 5 care ar urma să câştige 5.105 lei chiar dacă profesează la Fălticeni sau la Bucureşti. În prezent, salariile pentru această funcție variază între 3.500 și 4.900 de lei, existând diferențe chiar și în cadrul aceleiași unități. Rezvolvrea inechităților înseamnă aducerea tuturor salariilor la 4.900 de lei, urmată de majorarea la 5.105 lei. Un medic specialist în unităţi clinice gradaţia 5 ar urma să ia pe lună 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate – 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanţă, între maximul în plată pe o gradaţie de vechime şi maximul în plată pe o gradaţie imediat superioară ar trebui să existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o creştere cu aproximativ 10% a salariilor debutanţilor din sistemul de sănătate. Astfel, un medic rezident anul I gradaţia 0 ar urma să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale – 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă – 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanţă se introduce un sistm e de premiere pe criterii de performanţă în limita a 2% din cheltuielile salariale.

 

 

Echilibrare în administrație

În cazul administraţiei publice, prin proiectul propus se elimină diferenţele de salarizare pentru muncă egală în unităţi similare ale adminstraţiei publice centrale – aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura are în vedere stabilirea salariilor de bază pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor şi din instituțiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la același nivel ca ministerele, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Ordonanța va fi pusă în dezbatere publică şi urmează a fi aprobată în şedinţa Executivului din 1 iunie. Pentru Guvernul Cioloș pare să fie termenul limită pentru rezolvarea problemei. Potrivit legii responsabilității fiscale, executivul nu poate aproba majorări salariale în ultimele șase luni de mandat. Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale, care vor avea loc cel mai probabil în noiembrie sau în decembrie anul acesta.

 

 

Nemulțimiri în administrație și educație

Draftul ordonanței a obținut acordul sindicaliștilor din Sănătate, principalii beneficiari. „Din ceea ce am văzut, sunt destul de importante și, din punct de vedere al Federației Sanitas, rezolvă ceea ce ne-am dorit, acele inechități și acele corecții”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.

 

Însă, draftul a stârnit deja nemulțumiri în anumite sectoare. Sindicaliştii din administraţia publică ameninţă cu boicotarea alegerilor locale în toată țara şi proteste, fiind nemulţumiţi de forma actuală a proiectului. „La nivelul admin publice locale sunt probabil cele mai de jos salarii, oameni cu studii superioare şi cu vechime în muncă câştigă 1.600, 1.700 de lei net şi întrebarea noastră este dacă se mai doreşte ca oamenii să lucreze în sistem sau să plece şi să nu mai avem cu cine lucra” a declarat Pompiliu Wan Buzduga, vicepreşedintele sindicatului FORUM din Administraţia Publică.

Nici sindicaliștii din sistemul de învățământ nu sunt mulţumiţi de conținutul ordonanței, susținând că nu au fost alocate sume în plus. Sindicaliștii din Educație iau în calcul și organizarea unor proteste. „Este inadmisibil. O lipsă de transparență totală, o lipsă de interes. Vrem cadre didactice motivate, performante, tineri pregătiți dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

 

 

 

 

TABEL

IMPACT BUGETAR MAJORĂRI SALARIALE

 

Familie ocupațională

Persoane beneficiare

Efort financiar anual – lei

Medie, lei /pers/an

Medie, lei/ pers/lună

Observații

Sănătate

156.195

1.156.000.000

7.401

617

Include rezerva de performanţă şi corecţiile sistemice

Apărare și ordine publică

97.544

392.000.000

4.019

335

Doar pt. salariul / gradaţia de merit

Educație

35.087

310.000.000

8.835

736

Include rezerva de performanţă

Administrație publică centrală

23.820

170.000.000

7.137

595

 

Administrație publică locală

47.807

145.000.000

3.033

253

 

Asistență socială

25.896

79.000.000

3.051

254

 

Altele

7.137

22.000.000

3.083

257

 

Cultură

6.886

21.000.000

3.050

254

 

Cercetare

579

2.000.000

3.454

288

 

TOTAL Impact

400.951

2.296.000.000

 

 

 

 

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă